2013. május 24., péntek

2013.05.24. Lencsegulyás, zöldséges rakott penne, szilvás gombóc, alma.

Ki a szabadba! Na nem a barackfa alá, mint arra az új slágergyanús szerzeményben biztatnak, hanem csak az ételeinket vittem ki, egy-egy fotó erejéig. Mily szerencse, hogy csak akkor borult el, mikor már mindennel végeztem. Mindenkinek ajánlom egyébként, ha van lehetősége rá, fotózzon szabadban. Sokkal szebb képek készíthetők, mint zárt helyen. Vigyázni kell viszont, a megvilágításra! Ha olyan a fényképezőgépünk, akkor használjuk a vakut, még a szabadtéri képeknél is, úgynevezett derítésként. Így, a napfény, túlzott kontrasztját is ki tudjuk küszöbölni! A fotólecke után, viszont jöjjenek a kaják!


Lencsegulyás érkezett. A megszokott, pénteki tartalmas leves. Természetesen, ezt is megkóstoltam, mert anélkül, nem tudnám véleményezni. Több kanál mintát vettem belőle. Furcsa, pikáns íze volt. Nagyon jól esett, de az íz elemzését, több kanál után sem tudtam maradandóan elvégezni. Van egy furcsa, a vadas mártásra hasonlító íze, amiért csak dicséret illeti  a mai szakácsot. Belegondolva, hogy én mit szoktam tenni a vadasba, feltételezhető a kissé savanykás íz miatt, esetleg, akár egy kevés mustár is a levesben. Nem ragozom! Nekem jól esett.
A főételeink közül az egyik, zöldséges rakott penne. Meglepetésre, gomba is van benne, így lehet, hogy csere lesz. Áron, egyenlőre, nem szereti a gombát. Majd megszereti. Gergő, viszont nagyon. Így elképzelhető, hogy két fiam, ma ételt cserél. A rakott tészta is finom egyébként. Biztos utána fűszerezem kicsit, mert én ezeket a rakott finomságokat, mindig frissen őrölt borssal teszem, még élvezhetőbbé. Így is finom egyébként. Azoknak, a főként idős embereknek, akik a konyha fő megrendelői, biztos jól fog esni ebben, a kevésbé fűszeres formában is.
A másik főételt, nem kell fűszerezni. A tálalás látványa kedvéért, egy pici porcukrot szitáltam rá. így még szebb lett. Azoknak, akik szintén ezen a módon kapnak ebédet, ajánlom ezt a megoldást. Kinek-kinek saját ízlése szerint. Jelen esetben, biztos vagyok benne, hogy fagyasztott szilvás gombócokat kaptunk,  amiket csak egy kis pirított morzsával kellett még élvezetesebbé tenni. Így van rendjén!
A pénteki gyümölcs is megérkezett, ami nem barack, mint amiről az elején említett új slágerben énekelnek. A barack, még csak zöld bogyók formájában létezik a fákon, de hamarosan az is megérik. Hogy mi lesz belőle, lekvár, vagy pálinka, az mindenkinek saját ízlésétől függ. Az almából is lehet pálinkát csinálni, de azt inkább keverni szokták a más gyümölcsből készített nedűkhöz. Lekvárt viszont, alig-alig csinálnak belőle. Ez az alma biztos nem éri meg a lekvár, vagy pálesz állapotot, mert vagy megesszük, vagy felhasználjuk.
Addig viszont, mindenkinek kellemes hétvégét, és jó étvágyat kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése