2016. október 13., csütörtök

2016.10.13. Almaleves, bakonyi csirkemell, körömpörkölt.

Ma rendkívül egészséges ebédre van kilátásom, és biztosan most sem megy semmi veszendőbe!


Itt van rögtön az almaleves, aminél kevés egészségesebb ételt ismerek. Általában szecskázott almából főzik, így most jött el az alma igazi szezonja. Mondjuk a szecskázott almából nem csak levest lehet főzni, hiszen tapasztaltam már, hogy többen vodkát főznek az almából. De most maradjunk a lényegesen egészségesebb almalevesnél! Ebből aztán bőségesen ehetnék, akár több tányérral is, de azért annyira nem szeretem, így elég lesz belőle egy adag. Ez viszont megalapozza az utat a másik két főételnek, bármelyik is lesz a nyerő. Nem lesz nehéz a döntésem, bár egyiket jobban szeretem, mint a másikat.

A bakonyi csirkemellet is választhatnám, de majd meglátjuk, hogy párom melyik főételt részesíti előnyben a két finomság közül. Rá bízom most a választást, hiszen bármelyik is marad nekem, mindegyikkel beérem. Egyedül a csirkemell nem szimpatikus számomra ebben az ételféleségben (mármint a bakonyiban), de másféle húsból nagyon szeretem a bakonyi jellegű ételek bármelyikét. Tudjátok! Az a bakonyi jelleg, amikor a hússzeletet gombás raguval együtt tálalják. Mivel a témáról írtam korábban egy igen részletes összefoglalót, minek ismételjem többet a mondatokat, hanem inkább idehozom korábbi írásomat. 

Már elárultam, hogy nehéz a választás, hiszen a másik főétel szintén kedvenceim közé tartozik. Nem kifejezetten étterembe való ez az étel, hiszen a körömpörkölt fogyasztása nem mindig egyeztethető össze a szigorú étkezési etikettel. Nem hiszem tehát, hogy mondjuk az Angol királynő asztalán bármikor megfordult már volna a körömpörkölt, bár szerintem Őfelsége is megnyalná mind a tíz ujját utána. Ezt szó szerint értem, hiszen a körömpörit nem késsel-villával szokás enni, hanem azzal, amivel együtt születtünk, tehát két kézzel. Közben pedig le lehet szopogatni a csontokat, és mártogatni a finom szaftot friss kenyérrel, valamint kísérni kovászos uborkával.  Egészségesnek nem nevezhetem, hiszen valódi koleszterinbomba az étel, de időnként vétkezhet egy kicsit az ember fia. Több körömpörköltet is főztem már, főként bográcsban, így ha bárki kipróbálná, idehozom az erről szóló írásomat is. 
Lehet választani tehát, ami mint a mai példa mutatja, nem is olyan könnyű dolog. Ez legyen viszont, minden ember legnagyobb gondja! 
Ha így lenne, akkor más lenne az élet itt a földön!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése