2013. május 27., hétfő

2013.05.27. Grízgaluska leves, fehérbab főzelék virslivel, csikóstokány, diós csiga.

Új hét, újra jelentkezek a menzai kosztról szóló cikkekkel. Mozgalmas hétvége áll mögöttünk, de erről majd később. Jöjjön a szokásos beszámoló mai ebédről.


Mindig kíváncsisággal tölt el a grízgaluska leves. Nem mintha oly nagy szám lenne, csupán a galuska minősége a kíváncsiságom oka. Ez az egyetlen érzékeny pontja a levesnek. Ha túlfő akkor szétesik, ha nem fő meg, kemény marad. Mai levesünkben olyan, mint lennie kell. Szétomlik a szádban, így tökéletesre sikeredett. Biztos, hogy csont alaplébe főzték bele. A hétvégi kaják után, megnyugtató, gyomorkímélő leveske. 
Mindjárt belekezdek két másik cikkbe is, mert szombaton két almás sütivel lepte meg a családot Párom, így hamarosan azok receptesített megjelenése  is megtekinthető lesz kedvenc kajáinkról szóló oldalamon. Finomságok készültek saját konyhánkban is. Szombaton, a csirkeszárnyé volt a fő szerep, tegnap, Anyósomnál jártunk, és zúzapörit ettünk. Jól laktunk!
Egyszerű főétel érkezett Gergő edényében is. Fehérbab főzelék, sült virslivel. Fél kanállal mintát vettem belőle, de csupán a kíváncsiság miatt. Jól fog esni neki. Jó állagú a főzelék, bár a virslit kicsit esztétikusabbá kellett tennem a tálaláshoz. Olyan szögből kellett fotóznom, hogy ne látszódjon rajta a sütés során kialakult repedés. Itthon, mindig azt választja ki az ember, amelyik a legszebb. Abból, ami érkezik, nincs mit választani. Azzal kell gazdálkodni ami van. Az ízekkel, egyébként semmi baj nincs!
A másik főétellel sincs probléma. Csikós tokány, tésztával. Akik rendszeres olvasóim vagytok, tudjátok, családom minden tagja szereti a szaftos étkeket. Mai ebédünk is az. Lecsós szafttal, a tokányra jellemzően, csíkokra vágott húsból készült ragu. Jó ízű, bőséges ebéd. 
A desszert, csigabiga. Nem olyan, ami a hátán viszi a házát, hanem kitűnő, diós süti. Jókora adag, épp elég egy kevésbé kalóriadús vacsorához. Tudom, sokan egész napra osszák be az érkező ebédet, így biztos ma is így tesznek. Keveset írtam eddig róla, de tudom, hogy alapítványi támogatással, 510Ft-ért kaphatják meg az ebédet, elsősorban az idős, rászoruló emberek. Másoknak, támogatás nélkül, 700Ft. Úgy érzem, ezért a pénzért, minden nap, tartalmas, finom ebéd érkezik. 
Remélem, mindazok, akik szintén erről a konyháról kapják ebédjüket, szintén így gondolják! Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése