2013. szeptember 10., kedd

2013.09.10. Karfiol leves, szezámmagos rántott borda, káposztasaláta.

Nyomják Krahácsot! Biztos sokan emlékeznek a kabaréjelenetekre, melyek ezen apropó köré épültek. Ez jutott eszembe azokról a szituációkról amikbe sűrűn kerülök mostanában. Mondhatnám úgy is, hogy szívatnak! Több receptemet töltöttem már fel különböző oldalakra, és többször nyertem már velük. Minden esetben zsűri találta megfelelőnek receptemet, aminek szívből örülök! A múlt héten is nyertem egy páros belépőt, a holnap kezdődő Budavári Borfesztiválra. A verseny promótere ígéretet tett arra, hogy egyeztet velem. Ez, a mai napig csak ígéret volt. Ha ma még megkeresnének, van 1, azaz egy napom arra, hogy gondoskodjak a rendezvényen való megjelenésemről. (utazás, stb.) A versenyek szervezői egyáltalán nem gondolnak arra, hogy Magyarországon, az emberek 80%-a vidéken lakik! Nekik Pestieknek, természetes, hogy felülnek a metróra, és már ott is vannak, ahol szeretnének. Én nem!!! Nekem utaznom kell, esetleg szállást keresnem, egy egész napos, vagy több napos programra. Nagyon örülnék neki, ha végre egyszer, felhőtlenül örülhetnék (szerintem, és mások szerint is) megérdemelt nyereményeimnek!
De nem ezért vagyok itt! Az ebédekről írok, jó kedvvel, mert legalább egy biztos pont a hétköznapokban. 


Már tegnap is jeleztem, hogy mostantól egyféle ételről mondok véleményt, mert a fiam nem itthon ebédel, így ha Ő mást rendel, arról nem tudok véleményt alkotni.
A leves, ma karfiol leves. Szezonja van, bár melegházban, egész évben termesztik. Gyerekkoromban nem szerettem, de azóta változott a helyzet. Gyökeresen! Bár a leves, még mindig nem tartozik a fő kedvenceim közé, szívesen fogyasztom ebben, és minden más formában a karfiolt. Legjobban, savanyúságként szeretem, de nemrégen kovászoltam is. Isteni lett! Mindjárt ki is megyek a piacra megnézni, hol áll a karfiol ára. A leves egyébként, sok galuskával, tejfölös habarással érkezett.
A mai főételünk, a szezámmagos rántott borda. Ugyanolyan, mint a múlt héten kapott bécsi szelet, csak ennek a panírjába szezámmagot is kevertek. Látványos, finom megoldás. Egyenlőre nem mondtam ki a "szezám tárulj" parancsot, mert megvárom az ebédidőt, és akkor vágom meg a szeletet. Krumplipürével jött, ami nagyon illik hozzá.
A montázsra csatoltam egy képet arról az ételről is, amit ma nem kaptunk. Ez a resztelt sertésmáj. Bevallom, a sertés, és marhamájat ritkán készítjük saját konyhánkban. A szárnyas májakat annál sűrűbben. (kivéve a libamájat, aminek nagyon borsos ára miatt ritkán jutunk hozzá) A csirke, pulyka, kacsamáj minden formában jöhet. Legtöbbször, lecsósan!
Mindkét főételhez jár a saláta, ami ma forrázott friss káposztasaláta. Talán a legegyszerűbb, leggyorsabb salátaféle. Nem kell hozzá, csak gyalult káposzta, só, cukor, ecet, víz, és kevés köménymag. Elkészítése után, szinte azonnal fogyasztható, nem kell érnie az ízeknek. Ezért van az, hogy nagyobb rendezvények, (lakodalom) szerves velejárója az e fajta káposztasaláta. 
Amit mi kaptunk, biztosítja bendőnk megtömését. Remélem mások is hozzánk hasonlóan jól fognak lakni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése