2013. szeptember 5., csütörtök

2013.09.05. Gombaleves, főtt sertéshús, vadas mártás, körömpörkölt, csemege uborka

Megint itt vagyok, mindennapos tevékenységemmel, ebédünk publikálásával. Előtte viszont, meg kell jegyeznem azonban, hogy mennyire igazságtalannak érzem: Magyarország, Budapest centrikus! Mire alapozom? Egyre többször fordul elő, hogy ételeimmel versenyezek, és rendszeressé vállt, hogy nyerek is. Apróságoktól, a komolyabb, több tízezer forintot érő tanfolyamokig. Már három alkalommal nyertem tanfolyamon való részvételt, de egyet sem tudtam még igénybe venni. Ha Budapesti lennék, semmi baj nem lenne. Még annak ellenére sem, hogy nehezebben mozgok egészséges társaimnál. Egy több hétvégén zajló tanfolyamra viszont utazni kell, esetleg szállást keresni, tehát többe kerülne a leves, mint a hús. A múltkor kiszámoltuk. A hat alkalom, felutazással, visszaúttal, több mint 100 rugó lett volna, és ebbe nincs benne az étkezés költsége. Sajnos, vonattal, egyedül nem tudok menni, állapotom miatt. Ez van! Arról jutott eszembe, hogy tegnap megint nyertem egy páros belépőt a Budavári Borfesztiválra, ami szép ajándék, de nekem kb. 20000-be kerülne. Az még nincs beleszámítva, hogy mivel gasztronómiai fesztiválról van szó, meg is kellene kóstolni az ottani ízeket, és borokat. Ez az én privát problémám, de kikívánkozott belőlem!


Jöjjenek a kaják! A leves, gombát, és galuskát tartalmaz. Már kitaláltátok, gombalevest kaptunk. A megszokott minőségben megfelelő beltartalommal, habarva. Én nagyon szeretem. Értek is keveset a gombákhoz, mert évtizedekkel ezelőtt, ősz tájon sokat szedtem erdőkben, mezőkön. Azokat a fajtákat, amiket ismertem, bátran gyűjtöttem, és soha nem tettem közéjük mérgezőt, de szedtem, és megmutattam a hivatalos gombavizsgálónak, jól gondoltam-e a fajtáját. Még gyilkos galócát is találtam környékünkön, a pósteleki erdőben. Ezeket azért írtam, mert jön a gombaszezon. Bátran biztatok mindenkit, hogy szedjen gombát, de ügyeljen, hogy csak az ismert fajtát szedje le, mert ha egyetlen darab mérgező kerül az ehetők közé, a gombavizsgálónak kötelessége!!! az egészet megsemmisíteni! A mai leves alapját képező gombánál ez fel sem merülhet, mert biztos konzerv csiperkéből készült, ami kitűnő levesnek. Levesnek, egyébként én legjobban a szegfűgombát szeretem, illata, és íze miatt. 
Nagy kedvencünk a vadas is. Főtt sertéshúsra halmozták a mártást, ami makaróni tésztán lett tálalva. Igen finom, pikáns. Mi is szoktuk csinálni saját konyhánkban, leginkább marha szegy oldalasból. Ebből leves is készül, és a hozzá főzött zöldségekből készítjük a mártást. Írtam már róla, így egyszerűbb ha megmutatom. A szafariszósz elnevezés tőlem származik, egy pihent pillanatom gyümölcse! Itt láthatod.
A körömpörkölt is szívesen látott vendég asztalunkon. Nem csak fazékban, hanem bográcsban is kitűnően készíthető. Erről is írtam már, így ezt is elolvashatjátok, ha rákattintatok a következő hivatkozásra: Ide!
Mint észrevehettétek, külön oldalam van kedvenceinknek, bográcsos ételeimnek, de másoknak is. Oldalaim látogatottsága, egy hete átlépte a 90000 főt, amit nektek köszönhetek. Köszönöm!
Essék még pár szó, a csemege uborkáról is, amit a körömpöri mellé tálaltam. A megszokott, finom savanyúság. Többször megjegyeztem már, hogy nagyon jó beszállítót találtak a konyhán. Ez a télen sűrűn érkező csalamádéra feltétlenül értendő! A többi savanyúság is kitűnő, de ez mindent ver. Mivel idén jó volt a termés, biztos idén is hasonló minőségben, és mennyiségben kapjuk. 
Tegnap én is lemértem, hogy miből, mennyi kell a tzatzikihez, mert megkértek, hogy lakodalomba készítsek. Így egyszerűbb, ha előre tudom a mennyiségeket, és csak a létszám függvényében kell számolnom. Ezt, a konyhán régóta gyakorolják, hiszen az étkezési létszám változó. A lényeg, hogy megfelelő mennyiségű, és minőségű ételeket kapunk! Köszönjük!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése