2013. július 19., péntek

2013.07.19. Nyírségi húsgombócleves, szilvás gombóc, káposztás tészta.

Megint a megszokott gazdag leves, és másodikként tésztaétel érkezett. Nem is egy, hanem kétféle. Ma kivételesen ivólevet is kaptunk, ami jól esik a finom ebéd után. Már akinek!
A levest megint nem bírtam kihagyni. Nem kellett étlapot nézni, mert akkora gyakorlatot szereztem már, hogy ránézésre láttam, nyírségi húsgombócleves érkezett. Próbálom elemezni: a gombócok, kellemesen fűszerezettek, a hús, a rizs aránya egész jó. A lé, sárgarépát, zöldbabot, zöld fűszereket, jelentős mennyiségű kaprot tartalmaz. Ez utóbbi, kellemesen pikánssá is teszi, na meg a tejfölös habarás, ami az állag javítása mellett, lágyabb ízt is ad a levesnek. Ez most úgy hangzik, mintha szakértenék az ételkritikához, de tényleg szereztem egy kis gyakorlatot az utóbbi időben. A kitálalt mennyiséget, gyorsan meg is ettem. Jól esett!
A szilvás gombóc, nem az én étkem lesz. Eszembe jutott, hogy néhány éve a Békéscsabai Hűtőházban készítettem reklámfilmet, és láttam több, más hűtött termék mellett, ennek az ételnek a készítését is. Sok ismeretet szereztem! Ez évekkel ezelőtt volt, de már akkor korszerű technológiával készítették a kajákat. A zöldborsó fagyasztását például, az elejétől a végéig dokumentálhattam. Sok új ismeretet szerettem, és bevallom, azóta nem viszolygok a mélyhűtött termékektől. Most, ennyi előzetes után kiderült, hogy a mai szilvás gombóc is mélyhűtött anyagból készült. Szerintem!
A káposztás tészta viszont biztos nem. Nem is lehetne, de nincs is értelme. Friss káposzta dinsztelve,  fodros kocka kifőzve, kellő arányban összekeverve, és szokás szerint, fűszerezés nélkül tálalva. Azt mindenki elvégzi ízlése szerint. Én ugyan el nem tudnám képzelni cukorral, de van aki csak így szereti. Mindenképpen finom tésztaétel. Én sósan, frissen őrölt borssal szoktam enni. 
Pénteken gyümölcsöt szoktunk kapni az ételek mellé, de ma gyümölcslé érkezett. Ezt most kihagyom, hiszen ebben az időben jobb szeretem a hideg sört. Majd ha itt lesz az ideje. Így, hogy végeztem a megszokott beszámolómmal, lehet, be is hűtök egyet.
A hét végére elbúcsúzom, egy számomra nagyon sikeres hét után. Remélem, nektek is ilyen volt!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése