2013. június 19., szerda

2013.06.19. Kacsanyak leves, fejtett babfőzelék kolbásszal, rántott csirkecomb

Nagyon meleg napnak nézek elébe, sorra dőlnek a meleg rekordok, és máris kármentéssel kellett kezdenem a napot. Annyit előre elárulhatok, hogy Oz a nagy varázsló, hozzám képest, jelentéktelen mágustanonc! Mindez, a mai ebéddel kapcsolatos.




A leves kacsanyakból lett főzve, jó bőven eperlevél tésztával, sárgarépa kockákkal. Semmi probléma, megfelelő adag, több a kacsanyak benne mint azt kutyám reméli, így Ő lesz az egyik haszonélvező, ha eljön az ideje. Tegnap a szárított fűszerek csomagolásával foglalkoztam, de egy kis csokor friss petrezselyem zöld újra szárításra került. A meleg ékes bizonyítéka, hogy azt markoltam meg a leves fölött, és egy nap után is, gyönyörűen díszíti az ételt. 
A csirkecomb rántva érkezett, mexikói rizzsel. Én legalábbis így nevezném a köretet, hiszen kukorica, sárgarépa, és más zöldségfélék is találhatók benne. Ezt is díszítettem kicsit, de már nehéz olyan kisebb bazsalikom levelet találni, ami illett a kajára. Hamarosan ezt is tudom szárítani. 
Csiribí-csiribá, a levélke átkerült a másik főételre, mert azért nem pazarolunk. Kedvenc ételeink közé tartozik. Fejtett babfőzelékként érkezett, és nem is vonom kétségbe. A tetején a sült kolbász, nem csak látványos, hanem igen finom is. Akik tudják, hogy Gyulán élek, nem lepődnek meg. Gyula a kolbász hazája. Ez házi jellegű kolbi, pont olyan, mint azt évekkel ezelőtt én is készítettem. Jól bevált receptje van, és a környéken, mindenhol hasonlóan keverik.

Így érkezett a mai süti. Kicsit pihent
a hűtőben.
És akkor térjünk rá végre, az elején már említett mágiára. Hihetetlen meleg van! Már az ételfutár is rebesgette, hogy a sütivel lehetnek problémák. Tudni kell, hogy nagyon közel lakok a konyhához, így az elsők közt kapom meg az ételeket. Belegondoltam, vajon a süti hogyan érkezik meg azokhoz, akik esetleg órák múlva kapják meg ebédjüket. Én, viszonylag könnyű helyzetben vagyok, mert még nem volt annyira szétesve, hogy rövid hűtőben való pihentetés után, ne tudtam volna ismét fogyasztható állapotba varázsolni, az egyébként igen finomnak tűnő desszertet. 15  percig ült a hűtőben, és ezalatt tálalható állapotba került. Ennek ellenére maradandó károsodást szenvedett a jobb sorsra való málnás, krémes finomság. Tudom, hogy olvassák a konyhán is beszámolóimat, és azt is tudom, nem szükséges tanácsot adni, hiszen nálam sokkal nagyobb gyakorlattal, tapasztalattal rendelkeznek. A mai apró malőr viszont bizonyíték arra, hogy ilyen időben, el kell felejteni ezeket a desszerteket. Mi sajnos rosszabbul járunk, de máshol is előfordul. Tudom, hogy ilyenkor egyes csokoládéfélék is lekerülnek azoknak a boltoknak a polcairól, ahol nincs megoldva a megfelelő hűtött tárolás. A lényeg, hogy én meg tudtam oldni a gondomat. Biztos vagyok benne, hogy tanulságként szolgál a mai eset. 
Egyébként, szokás szerint finom minden étel, és jól fogunk lakni. Remélem Ti is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése