2013. október 25., péntek

2013.10.25. Bográcsgulyás, spagetti carbonara, pozsonyi kocka.

A hétfői malőr után, kénytelen voltam nagytakarítást végezni gépemen. Nagy vonalakban: Meghalt a gépem, de nem estem kétségbe, mert tudtam, az adataim nem vesztek el. Folyamatosan mentem a fontos dolgokat, így csak újra kellett mindent telepítenem. A gond csak a frissítésekkel volt. Az operációs rendszer, és a programok sem a friss verzióval találhatók meg, így tegnap több mint 500 frissítést telepített a gép. Ilyenkor viszont munkát képtelenség végezni rajta. Frissít, újraindít, és ez ismét. De megérte! Lényegesen gyorsabb lett, nem beszélve a megtakarított helyről. De ez csak a szokásos mellékzönge, ami a kaják előtti előzetes. A lényeg ma is a kaja! 
Mivel pedig péntek van, a szokásos hármas: A tartalmas leves, tésztaétel, és gyümölcs.


A tartalmas leves, pedig a bográcsgulyás. Furcsa, hogy tőlünk nyugatabbra, a gulyás (gulash) nem a levest jelenti. A gulash, a mi tradicionális pörköltünk neve. Így aztán, ha Londonban gulash van az étlapon, az valamiféle pörkölt. Természetesen nem az eredeti Magyar, hacsak nincs az étteremnek Magyar szakácsa. A mai világban ez is lehetséges. Ha azt látod az étlapon, "gulash soup" akkor már reménykedhetsz, hogy a mai leveshez hasonló érkezik. Úgy ahogy egy igazi bográcsgulyáshoz méltó. Marhahúsból, zöldséggel, répával, krumplival, zöldpaprikával, paradicsommal, galuskával, vagy csipetkével. És természetesen pirospaprikával. Ennek a levesnek ugyanis nem szabad sápadtnak lenni. Még egy lényeges tulajdonsága van ennek a levesnek: A léből ki kell kandikálnia a benne lévő finom tartalomnak. Így aztán, akár ezzel is jól lehetne lakni. 
Főételből szokás szerint kétféle van az étlapon, de ebből természetesen, csak egyről tudok véleményt mondani. A carbonara spagetti ma nem tartozik ebbe a kategóriába. Receptet viszont korábban már írtam róla, így azt ide hozom. Az én carbonara spagettim így készül.  Szeretem ezt a sonkás, sűrű mártásos ételt. Nálunk sokkal sűrűbb, mint azt Olaszhonban tennék az asztalra, mert itt így szokás. Az Olasz konyhában, a tésztán van a lényeg, a hozzáadott mártás, csak másodlagos. Lényegesen egyszerűbb, nem olyan tartalmas minden tésztaétel náluk, mint hazánkban. A carbonara spagetti egyébként az Olasz szénégetők tradicionális étele volt. Most az egész világon ismert. Eredetileg nem tejszínes mártással készült, hanem sonkából, tojásból, parmezánból, olíva olajjal, és az elmaradhatatlan száraztésztával. Csupa olyan anyagból, ami a szénégetők tarisznyájában lehetett.
Nagyon kíváncsi voltam viszont a másik főételre, így mára abból rendeltem. Ez pedig a pozsonyi kocka. Annyit már tudtam róla, hogy ez is tésztaétel, de nem sós, hanem édes. Egyetlen lényeges eleme van, a kockatészta, vagy lebbencstészta, de akár a lasagne alapanyagából is készíthető. E mellé aztán mehet minden földi jó. Vanília öntet, mazsola, dió, vagy mák, na meg a baracklekvár. Úgy jellemzik, hogy a kezdő háziasszonyok receptje, bár érzésem szerint, minimális főzési gyakorlat szükséges hozzá. Erre az ételre is illik, hogy úgy készíted, ahogy akarod, abból, ami van otthon. A végeredmény a lényeg! Mint minden érkező ételt, természetesen ezt is megkóstoltam, mielőtt bármilyen véleményt mernék írni róla. Nos, aki szereti az édes tésztaételeket, annak nagyon fog ízleni a mai pozsonyi kocka. Fodros kockatészta rétegek közé szorított, mákos, édeskés töltelék, a teteje szépen rápirítva. Igen látványos, és az alapján az egy falat alapján finom étel. Nyugodt vagyok, mert mindenki jól fog lakni vele, aki ebből rendelt. Írok is róla egy receptet hamarosan.
A szokás hatalma, hogy a pénteki ételek mellé (után) jár egy gyümölcs is. Ma kiwi érkezett. Magas "C" vitamin tartalma miatt bátran ajánlom, ebben a változó időjárásban. Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy néhány csipkebogyóban (hecsedli) több vitamin van, mint egy ilyen gyümölcsben. Ezt tudták már őseink is, legjobban Szent-Györgyi Albert, aki 1928-ban felfedezte, ezt az életünk talán legjobban meghatározó vitaminját. 
Mivel gyönyörű az idő, lehet a szabadban túrázni, sétálni, közben vitamindús ételeket, italokat fogyasztani. Egyszóval, kellemes hétvégét kívánok, a mai ebédhez pedig jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése