2013. október 18., péntek

2013.10.18. Sárgaborsó gulyás, rizsfelfújt, túrós csusza, narancs

Tegnap nem dolgoztam előre, mert nem az én napom volt. Minden kiesett a kezemből, nem éreztem az ízeket, délutánra enyhe hőemelkedésem lett, így viszonylag gyorsan ágyba bújtam, de előtte kalapot húztam magamra. (Értitek!?)
Az előbb keltem, úgy tűnik használt a kúra, és minden OK. Gyorsan megnéztem a mai menüt, és láttam, a túrós csuszáról nincs még recept. Na ezen nem múlott! 5 perc alatt megírtam. 




A leves receptjével ma nem szolgálhatok, de később ígérem pótolom. Ma sárgaborsó gulyás érkezett, ami a szokásos pénteki tartalmas leves. Már Ti is tudjátok. Pénteken gazdag leves, tésztaétel, gyümölcs a hármas. Ez évek óta így van, és tudom, más konyhán is így szokták összehozni a pénteki menüt. Régebben már írtam róla, hogy ez a pénteki kisböjt miatt van így, aminek a hagyománya átragadt a vendéglátásra is. Az más kérdés, hogy a gulyás, nem kifejezetten böjti étel. Így viszont jobban járunk! Maga a gulyás is elegendő a jóllakáshoz, mert minden van benne, ami szükséges ehhez. Hús, zöldségfélék, galuska, nagyon sűrűre főzve. A sűrűséget maga a sárgaborsó biztosítja, ami szárított zöldborsó.
A főételek közül, a rizsfelfújttal (rizskoch) ma nem kötök közelebbi ismeretséget. Van viszont képem róla, mert Gergő már rendelt régebben, és szerepel az archívumomban. Kevés étel van, ami nem! Azok számára tehát ilyen formában érkezik, akik fiamhoz hasonlóan szeretik a rizsfelfújtat. Erről viszont már írtam receptet, de pont egy tejszínes oldalra. A tejszínt nyugodtan helyettesíthetitek tejföllel is. Mindkettő ugyanazt a szerepet tölti be. Lágyabbá teszi az ételt, és kis kötést biztosít neki. Itt megnézhetitek a rizsfelfújt receptjét.  Így készül a rizskoch
Mint már az elején említettem, most reggel írtam a túrós csusza elkészítési módjáról. Igazi hungarikum, talán a legegyszerűbb ételek közé tartozik. Ezt még kezdőknek is bátran ajánlom. Néhány alapanyagból, pillanatok alatt finom ételt lehet csinálni, és ez az egytálétel is rendkívül laktató. Nem tudom miért jutott eszembe a tésztaételről a foci. Még Mezei kapitánysága alatt volt botrány belőle, hogy a focisták tésztát kaptak a menzán. Pedig akkor többre vittük mint most. Lehet, hogy többször kellett volna túrós csuszát főzni az edzőtáborban? Így nyolc után könnyű okosnak lenni.
A túrós csusza receptjét sem felejtem el, ha már leírtam: A túrós tésztát így csinálom.  Én a hagyományos, tepertővel készült csuszáról írtam, a mai ételben viszont nincs tepertő, és nem is fogok hozzá gyorsan sütni egy keveset, hogy meg tudjam szórni vele. Így is laktató étel.
Már csak a gyümölcs maradt hátra, ami minden pénteki ebéd szerves tartozéka. Jó ez a hármas! Ma narancs érkezett. Kicsit meg is lepődtem, mert általában szezonális gyümölcsöt kapunk, de úgy látszik ma így döntöttek a konyhán. 
Mivel ma is végérvényesen elérkezett a hétvége, mindenkinek kellemes időtöltést kívánok a következő napokra. Én is intézem dolgaimat, mert maradt bőven tegnapról.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése