2013. augusztus 27., kedd

2013.08.27. Zöldbab leves, bakonyi csirkemell, rakott brokkoli

Jelentem, a másfél hónappal ezelőtt megnyert kávéfőzőt tudom használni! Nagy eredmény, hiszen mindenki hárította magáról a felelősséget, ide - oda küldözgettek, de most épp a mintát kóstolom a mai kajákról szóló beszámoló írása közben. Nagyon finom, de nem lesz mindennapos vendég asztalunkon. Alig kevesebb, mint 100 Ft-ra jön ki egy adag, így ebben az ínséges időben, maradunk a régi megszokott eszköznél. Ezzel is lehet hosszú kávét készíteni, de akár teát is. Hideget, meleget egyaránt. Csak ne lenne ilyen drága! Ha pedig azt nézem, hogy egy kávé árának 5-6-szorosából megvan a napi ebédem, nem kell tovább magyarázkodnom.


Lássuk, mi érkezett ma a nagyon kedvező árú menüként! Szezonális jellegű leves, zöldbabból. Kellemesen savanykásan, sok galuskával, zöld fűszerekkel. A végén, úgy ahogy azt kell, tejfölös habarással. A kitálalt adagot kint is hagytam, kicsit később megeszem. A gyomromat ilyenkor bőven megtölti a leves, meg az a rengeteg saláta, amit élvezettel fogyasztok. Tegnap is feldolgoztam egy vödör paradicsomot, mára maradt a másik vödörnyi, meg az a két kiló, amit ma szedtem. Végre ki tudom élni magam, még egy bő hónapig. 
A szemmel láthatóan bakonyi szelet, ami ma csirkemellből készült, makarónival érkezett. Jó köret hozzá, jól felszívja a bőséges szaftot, ami nem más mint egy gombapörkölt alap. Gundel Károly mester találta ki évtizedekkel ezelőtt, hogy házasítja az ételeket a gombapörivel. Ezeket nevezik bakonyi módra készült ételeknek. A blogomban több infót találhattok, így idehozom, amit írtam róla:
Itt olvashatjátok.
Kaptam egy feladatot is mára. Számtalanszor leírtam már, hogy egészen más az ételhordóból tálalni, később elfogadható fotót készíteni, mint az étteremben, ahol rögtön a tányérra teszik az ételt. Nem törődik mire ideér, nem esik szét, mire kiemelem az edényből. Nem is lenne semmi gond, ha nem lennék ilyen igényes a fotók terén is. Szeretném, ha minél látványosabb fotókat tudnék csatolni az ételleírásaim mellé, de a mai rakott brokkoli, kemény feladat elé állított. Megcsináltam! Szerintem, még ugyan szépen sikerült a fotó. Az étel is, de nekem is megvan a sikerélmény. Mivel még a nap is kisütött, úgy tűnik, az égieknek is tetszik!
Mivel a rakott, (csőben sült) ételekről is írtam már, azt is iderakom. Így egyszerűbb! Itt megnézhetitek.

A kávém is elfogyott, így nyugodtan belekezdhetek a maradék pari feldolgozásába. Fotózom is, így majd azzal is jövök!
Jó étvágyat saját ebédetekhez!
Tegnap ezt a salátát csináltam. Hatféle paradicsomból, kaporral, bazsalikommal, rozé borral, balzsamecettel, újhagymával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése