2013. június 12., szerda

2013.06.12. Csontleves, rakott penne, tökfőzelék fasírttal, pncs szelet.

Várakozással tekintek a mai időjárás elé, hiszen sok kinti elfoglaltságom lenne ma is. Nekikezdtem, a mikrogazdaságomban található fűszernövények szárításának, és az első turnus, hamarosan csomagolva is lesz. Ezek, többnyire ajándékként kerülnek forgalomba, hiszen jelentős készlettel rendelkezek az elmúlt év terméséből is. Hamarosan, szép sorban, mindenről beszámolok, de nézzük mit eszünk ma.


Nem gondoltam, hogy egy egyszerű csontleves is lehet ennyire szép. Gyönyörű, aranyló sárga, szemmel láthatóan, bőséges alapanyagból főtt ki a lé. Rengeteg cérnametélttel, ahogy az szokott lenni. Nem kell halászni az edényben, hogy mindenkinek jusson belőle. Most a tésztára gondoltam. Természetesen, én egy kis borsot török a saját orrom alá mielőtt eszek belőle, mert én így szeretem.
A mai főétel, egy titokra fényt derített. Nem is volt titok, csak egy praktika. Azért, hogy szépen tudjam tálalni a rakott tésztát, úgy borítottam ki, hogy tányért tettem az edényre, és később ismét átfordítottam egy újabb tányérra. Dupla mosogatnivaló. Mikor kiborítottam, láttam az étel alján lévő morzsaréteget. Ez kerül tehát a nagy tepsi aljára, majd rárétegzik az előfőzött tésztát, ami al dente (fogkemény) állapotban van összekeverve a hússal, és a sűrítő anyaggal. A keverékbe került valószínű tej, tejföl vagy tejszín, darált hús, só, bors, valamint ebbe is morzsa. A sütés során, ez kitűnő, viszonylag masszív kötést biztosít a penne tésztának, és szépen szeletelhetővé válik az étel, megfelelő hőmérsékleten. Tapasztalataim szerint, melegen nem lehet szép szeleteket vágni. Mivel a teteje is gyönyörűen megpirult, feltételezem, egy kevés reszelt sajt is van rajta. Én legalábbis így csináltam volna. Picit több borssal, de nem csak nekem főznek a konyhán. Nekem kell alkalmazkodni az átlaghoz!
A másik főétel is nagyon finom, bár ma nem az jut nekem. Én imádom a tökfőzeléket. Hamarosan, már  friss anyagból is készülhet, hiszen a piacon járva, rengeteg mennyiségű árut láttam. Nálunk, pénteken van a legnagyobb piac, valamint vasárnap. 11 óra után, viszont nincs értelme kimenni. Akkor már alig találsz árust, igaz, hogy van amikor jelentős engedményt lehet kapni ilyenkor az áruból. Inkább olcsóbban adják, minthogy hazavigyék. A tökfőzelék, kellemesen kapros ízű, egy szelet fasírozottal a tetején érkezett. Elégséges ebéd. 
A desszert, ma puncs szelet. Tudom, sokan úgy hiszik, hogy ezt az édességet, a cukrászat hulladék anyagaiból készítik, de erre nincs rálátásom. Majd ha a cukrászatban járok, megkérdezem. Én nem hiszek ebben. Az tény, hogy apró piskótadarabok vannak a süti sötétebb részében, ami amellett, hogy látványossá teszi, igen finommá is. A látványon csak javít a tetején lévő rózsaszín massza. Egyszóval, megint finom süteménnyel zárjuk az ebédet. Bocs! Gergő ezzel kezdte. Mielőtt elment, gyorsan bedobta a neki járó sütit. Egészségére! 
Nektek is jó étvágyat, saját ebédetekhez!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése