2013. április 15., hétfő

2013.04.15. Tojásleves, finomfőzelék virsli, csikóstokány, diós táska.

Nem tudom felétek milyen az idő, de itt gyönyörű. Végre egy igazi tavaszi hétvége volt az ilyenkor megszokott kerti munkával, takarítással. Nejem, legalábbis belehúzott. El is fáradt gondolom. Én sem voltam tétlen, de egészen más munkám volt. Megnéztem! 9834 ételfotómat néztem át, ahol szükséges volt újravágtam, átneveztem, szóval elvoltam. Ne higgyétek, hogy nem segítettem volna szívesen a többi munkában is, de a sors ezt szabta rám. Azt viszont szabadon választottam, hogy minden nap beszámoljak ételeinkről, és ezennel meg is teszem. Vannak akik már várják.




Ma csorgatott tojáslevessel kezdünk. Elgondolkoztam! Ekkora mennyiségben, vajon hogyan csorgatják a tojást? Mert én házilag, könnyen. De itt több mint 600 adagról van szó. A tojást, én állandó kevergetés mellett lassan csorgatom a köménymagos, berántott lébe, vékony sugárban. Biztos van rá valamilyen megoldás, hogy ne órákig kelljen csorgatni a tojást. Talán, vékony lyukú szűrűn keresztül teszik, így egyszerre több sugárban csorog az anyag. Meg fogom kérdezni. Egy biztos, hogy finom leveske. Sok zöld fűszerrel, elég sok tojással, így nem kell turbózni.
Kivételesen, le tudtam fotózni azt az ételt is, amiről nem nagyon van kép az archívumomban. A finomfőzelékről van szó, amit nem nagyon csíp a család. Itthon, legalábbis, még soha nem csináltunk. Talán párom, a gyerekek kicsi korában, kifejezetten nekik készített, de a család asztalán, ritka vendég a finomfőzi. 
Erről is beszéltünk a hétvégén. Szerencsére a konyha olyan változatossággal produkálja nap, mint nap ételeinket, hogy hosszú időbe telik valamelyik étel ismétlődése. Most, hogy rendeztem a képeket, rájöttem, több hónapba telik, hogy valamelyik étel ismétlődjön. Ez így van rendjén. Ez sem kis munka. Nemcsak a szakácsok, konyhalányok, végzik kitűnően munkájukat, hanem a koordináció is kiváló. A mi legnagyobb örömünkre. Egyébként, a finomfőzelékkel kapcsolatban nincs ellenérzésem, de nem tartozik kedvenc ételeim közé. Valószínű a gyermekkori menzás élmények, és a kórházi koszt motivál. 
A másik főétel, a csikóstokány a mai napon. Mitől csikós? Valószínű attól, hogy apróra vágott, füstölt szalonna is van benne. A tokány mint azt többen tudjátok, a csíkokra vágott húsok gyűjtőneve. Ez lehet, sertés, pulyka, marha, de más hús is. Jó szaftosan készül, többnyire paradicsom, paprika hozzáadásával. Télen, konzerv lecsóval. Most is finom, kellően szaftos lett a tokány, és tésztakörettel lett tálalva, ami kellően magán tartja  a ragut. 
Egyre nagyobb hangsúlyt fektetek a tálalásra, és a fotókra. Terveim vannak. Szívesen is csinálom. Kicsit több a meló velük, de megéri.
Örülök, hogy meg akartam mutatni a desszertként érkezett diós táska keresztmetszetét is. Ha csak úgy, feltárás nélkül fotóztam volna, még ma is filóznék a tölteléken. Ha már így alakult, meg is reggeliztem. Jól esett a kávé után, a süti fele. 
Remélem, Ti is finomat főztök, esztek ma! Nekünk nincs gond a főzéssel, mert ellátnak bennünket. Rajtam kívül több, mint 600 embert. Mi biztosan jól fogunk lakni! Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése