2013. április 22., hétfő

2013.04.22. Karalábéleves, gyulai finomfalatok, lencsefőzelék sültkolbásszal, linzer.

Halljátok szómat! Merthogy van miről mesélnem. A krónikát már megírtam, és igazi középkori stílusban, hamarosan közhírré tétetik. De mint írtam, az külön mese lesz. 
Az elvárt krónikát viszont meg kell írnom, a ma is pontosan érkezett ebédünkről. Most is szívesen teszem, és új kihívások várnak rám. Délután a konyhára látogatok, és holnap kora reggeltől is figyelemmel kísérem, az ott végzett munkát. Természetesen, ez sem marad majd krónika nélkül. Addig viszont nézzük, mit eszünk ma.
Viszonylag egyszerű a dolgom, mert csak ketten eszünk ma. Gergő külhonban tengeti néhány napig nyomorúságos életét, (de irigylem) így őkelme nem rendelt magának ezekre a napokra kaját. 




A leves, egyszerű karalábéleves. Csont alaplébe főtt karalábé kockák, kiskocka tésztával együtt főve. Igazi kímélő étek a hétvégi dínom-dánom után. Tegnap birkapörköltöt főztünk, valamint palócos levest gyulai módra, a marhahusit birspálinkával flambírozva, bőségesen megáldva zöldségekkel, minden földi jóval. Nagyon átvettem a krónikás szerepét, de hamarosan visszarázódok hétköznapi voltomba. Az írást ma hajnalban megírtam, hamarosan látjátok! Ja! Nyertünk is főztjeinkkel. Különdíjas lett a Tepertő Keverők csapata! 
A mai főkajánk, akár hasonlíthatna is a tegnap főtt ételünkre. Követelmény volt, hogy gyulai kolbásszal, és pálinkával készítsük a versenykaját. A konyhán készített ételben pálinka nincs, de gyulai kolbász van. Azért hívják gyulai finom falatoknak. Tényleg finom. Apró húsokból pörkölt szalonnából. Füstölt kolbászból készített étek, amit tésztával kínálnak. Nem akarok ódákat zengeni a tegnapi birkapöriről, de a másik ételről sem, de higgyétek el, hogy pillanatok alatt elfogyott. Sorban álltak érte. Szó szerint! Még szerencse, hogy a szakácsoknak, és családjuknak is maradt. Így mi is jól laktunk belőle, a magunk szerény módján. 
A másik főétel, ma fantom. Láthatatlan, mert mára abból nem rendeltünk a már ismert okok miatt. Képet viszont kerestem széles archívumomból, így meg tudom mutatni, mit nem eszünk ma. Lencsefőzeléket, sült kolbásszal. Biztos vagyok benne, hogy akik ebből rendeltek, nem fognak csalódni. Mi sem szoktunk.
A mai étkezés koronája a desszert, ami egy linzer koszorú fejenként. 
Biztos vagyok benne, hogy mindenki jól fog lakni az ételekkel. A mennyiség, és a minőség is biztosítja ezt. Mindenkinek, jó étvágyat hozzá! Én pedig visszavedlek krónikássá, és hamarosan láthatjátok írásomat. Szerintem, egész jó lett. Legalábbis különleges. Mesét, még úgysem írtam! 

Azért meg kell mutatnom, mit főztünk tegnap:



Birkapörkölt gyulai módra pálinkával.


Palócosan készített kapros raguleves, birspálinkával flambírozott marhahússal, gyulai kolbásszal.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése