2013. március 29., péntek

2013.03.29. Lencsegulyás gazdagon, zöldséges rakott penne, mákos metélt.



Van okom ünnepelni! Nem csak a húsvét miatt, hanem személyes indíttatásból is. Hétfőn dicsekedtem, hogy kedvenc kajáinkról szóló blogoldalam látogatottsága, elérte a bűvös 5000 főt. Hirtelen jött népszerűség! Remélem, nem csökken!!! Éjszaka, ugyanis, ez a szám, megduplázódott. És tovább nő. Már több, mint 10300-an jártatok nálam. Köszönöm! Mással nem tudom meghálálni, mint további lendülettel. Téma pedig akad bőven.
Az egyik, máris megérkezett. Megjött mai ebédünk, és mint általában az ünnepek előtt, most is kaptunk meglepetést a konyha dolgozóitól. Kedves gesztus, köszönjük! Minden adag mellé, jár egy csoki nyuszi. Kinőttünk már abból a korból, hogy összevesszünk, kié a piros, kié a sárga. Az ebédeken, viszont biztos nem fogunk veszekedni.



Ma meglepetés is érkezett, a húsvétra való tekintettel.
Köszönjük, és viszont kívánunk Kellemes Ünnepeket!


A leves, jókora adag, lencsegulyás, gazdagon. Meg sem nézem az étlapot, mi a hivatalos megnevezése mai ételeinknek, mert annyira nyilvánvaló. A szokásos, pénteki gazdag leves. Tele bőven a belevaló anyagokkal. Hússal, zöldségekkel, galuskával, és lencsével. Sőt! A lencse, egyáltalán nincs eltúlozva benne, így akár bárminek nevezhetnénk. Egy biztos! Beszámolóm megírása után, a kitálalt adagot, azonnal meg fogom kajálni. Ma korábbra hozom az ebédet. Úgy sem ettem még semmit, és nem okoz gondot, a korai ebéd. (Mint ígértem, megkóstoltam a levest. Korrigálnom kell, mert nem galuska, hanem csipetke volt benne. Ez olyan, mint a galuska, csak nem nőtt akkorára.)
A főételt, viszont ilyen tartalmas leves után, későbbre halasztom. Én a rakott zöldséges pennét rendeltem, ami amellett, hogy látványos, finom tésztaétel is. A csőben sült kaják, végeláthatatlan sorát gyarapítja. Illő módon belekóstoltam, hogy véleményt írhassak róla. Nem egy ördöngős étel. A félkeményre (al dente) megfőtt penne tésztára rétegezték a zöldségféléket. Találtam benne állományjavítót is, ami vagy morzsa, vagy gríz. Majd tüzetesebben megvizsgálom, mert az egy falat után nem tudom megállapítani, mi is volt. Az egészet leöntötték egy sajtos, tejfölös, lisztes masszával, hogy roppanós kéreg süljön a tetejére, majd szépen kiporciózva adagolták. Kicsit fűszertelennek találtam, de előttem a só, meg a bors. Annyit szórok rá, amennyi jól esik.
Az imént említett fűszerekből, biztos nem kell a másik főételre. A mákos metélt, nem igényli sem a sót, sem a borsot. Bele sem kóstoltam, mert nem az én rendelésem volt. Gergő fiam kérte, akinek emlékei fűződnek a mákos tésztához. Első nap az óvodában, mákos tésztát kaptak, és fiam, illő módon, a tészta elfogyasztása után, repetát kért. Gondolhatjátok, hogy azonnal megismerték. Ráadásul, az ovi legfontosabb nagyasszonya, a szakács néni. Hónapokig emlegették Gergő, és a mákos tészta, szoros barátságát. Nem egy bonyolult étel egyébként. Fodros metéltből készítették, és minden bizonnyal, nem dohos mákkal. Biztos nem fog úgy járni fiam, mint kiberbarátom férje, aki a hazulról, Kaliforniába importált mákból készített ételt, képtelen volt elfogyasztani. Sajnos, a mák, már csak ilyen. Könnyen megdohosodik, főleg, ha már darálva tárolják. Sajnálom az esetet, így a távolból is, mert tudom milyen, ha valaki ráizgul egy ételre. Tervez, előkészít, végrehajt, és minden mehet a kukába. Ma biztos nem ez fog történni. Garantáltan, minden el fog fogyni. 

A konyha ajándéka. Köszönjük!
És készülhetünk, az ünnepi főzőcskézésre, amiből Anyósom, ilyenkor fokozottan kiveszi a részét. Már megfőzte a sonkát, a kolbászt, a tojásokat. Nem sokat, csak 80 darabot. Mondta, hogy amit a héten szüretel a tyukicák alól, az már csak sütihez lesz jó, mert nem jön le a héja. Osztok-szorzok. A sütihez is fel fog használni, kb. 40 tojatot. Jó nekünk, mert a drága Mama, természetesen, gondol ránk is. Lányaira, vejeire, unokáira. És mi is Rá, mert a hét végén ünnepelt 70. szülinapját összekötjük a Húsvéti ünneppel. A már említett főtt sonkán, kolbászon, tojáson kívül, más finomságok is várnak bennünket. Ígérem mindennel idejében eldicsekszem.
Addig is mindenkinek, Kellemes Ünnepeket kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése