2013. március 28., csütörtök

2013.03.28. zöldbab leves, sült pulykaszárny, resztelt szárnyasmáj.

Tegnap, reklámkiadványt találtam, a postaládámban. Megszokott dolog, nem is érdemelne szót. Ezt, kivételesen megnéztem. A címlapon ugyanis, Bíró Ilonka néni mosolygott rám, csábos, metálos mosolyával. Kaját akartak eladni. Valahonnan a főváros környékéről hoznák, 200 kilométert utaztatva. Volt már egy időszak életemben, amikor igénybe vettem egy hasonló szolgáltatást, de akkor Benke Laci bácsi ajánlásával szállították a kaját. Nem volt rossz, de nagyon drága volt. Általában, csak salátát rendeltem, napi 400 körül. Rég volt, kb. 5 éve. Laci bácsi, sokkal jobb választás volt reklámarcnak is mint a Metállédi. Laci Bácsi, legalább szép testes ember, akin látszik, hogy szeret főzni, enni. Mit kapok Bíró Icától? Ha az általa ajánlott kaját eszem, nekem is szép szilikonos cicim lesz?
Döntöttem! A szép cici ide, vagy oda, maradok a jól bevált konyhám mellett, már csak azért is, mert osztottam, szoroztam. Az a menü, amit naponta kapunk, itt feleannyiba kerül, mint a felajánlott szolgáltatásban. A másik, hogy megvan a bizalom. Ismerjük egymást, helyben van a konyha, nem kell félnünk, hogy hófúvás esetén nem jut el a kaja hozzánk. Így aztán továbbra is látjátok beszámolóimat, még egy jó ideig.


Ha tovább olvassátok, rájöttök, mindent eltaláltam előre.


A leves pipa, a kapor meglepi.
Ma elsőként a levesről kell írnom. Zöldbab leves érkezik. (azért csak érkezik, mert előre dolgozom. Az írás, ma is hamarabb születik, mint ideérne az ebéd) A zöldbab leves, mint neve is mutatja, főleg zöldbabból készül. Tejfölös habarással, galuskával. Nem is emlékszem, ettem-e valaha zöldbab levest másként. Olyat már ettem, hogy volt benne a zöldbab mellett más zöldségféle, sárgarépa, krumpli, borsó, de azt nem zöldbab levesnek hívták. Elképzelem, magam előtt az érkező leves képét. Megnézhetném, egyre bővülő archívumomban is, de nem teszem. Látom a gazdag levest, tejfölös habarással, tetejét, kicsit piroslani az őrölt paprikától, és számban érzem az ízét. (Apró tévedés! Minden stimmel, de kapor is van rajta. Soha nagyobbat ne tévedjek!!!) Ez a tulajdonságom azóta alakult ki, mióta többet foglalkozok a főzéssel, a gasztronómiával. Az utóbbi időben, többször bizonyítottam, hogy kóstolás után, le tudom írni egy ételnek a receptjét. Ezt még meg sem kellene kóstolnom. Akár fejből menne, még a mennyiségekkel is.

Finom, fűszeres a repülő.
Mint ahogy menne a következő étel, a sült pulykaszárny is. Ebben semmi különleges nincs! Adott a pulyka szárnya. Ebben lehet válogatni, mert a szárnya combja, ill. a repülő is sülhet. Majd látjuk, melyik rész érkezik. Ha tehetném, előző este bepácolnám kicsit a szárnyakat, sós, borsos, mustáros olajban, ha magyarossá akarom tenni, kicsi őrölt piros paprikával, és mivel családunk szereti, kevés csilivel. A csilit, szinte biztos kihagyják, mert nem mindenki szereti a csípőset. Sok embert kell ellátniuk, és mások az ízlések. A hozzá való köret a kukoricás rizs, illik hozzá. én még a sült szaftot is rácsorgatnám tálalásnál, de ezt ma valószínű nem így kapjuk. (Bocs! A szaftot is megkaptuk)  Kapunk mellé savanyúságot. A tippem mára, a csemege uborka. Meglátjuk, jól tippeltem-e. Ha igen, egyel több lottót veszek a héten. (Az uborka is bejött! A Szerencsejáték Rt-t csókoltatom!)

Ezt is eltaláltam.
A resztelt szárnyasmáj, megint tág fogalom, de csak az alapanyag tekintetében. Lehet, csirke, kacsa, pulyka, de még strucc is. Ennyi erővel, lehetne Boeing 767-esből is, mert szárnya, ugye annak is van. De fogadok, hogy ma nem Boeinget vágtak. A struccot is kizárnám, így marad a másik három. Jó hagymásan, borsosan, szaftosan. Nyáron lecsósan szoktuk készíteni, de azt nem resztelt májnak hívják. az már lecsós máj. Épp mennek a hírek, és hallom, hogy talán, mégis eljön a tavasz. 

Az uborka a bónusz nyeremény.
A köret, itt a tört krumpli lesz, és mellé jár egy kis savanyúság is. Jóslatomban a csemege uborka szerepel, de hát nem vagyok Nostradamus! (Vagy mégis?)
Egy biztos. Hamarosan megtudjuk, mit eszünk, és nem kell félni attól, hogy Bíró Ica fogja a következő héten hozni ételeinket. Maradunk, a megszokott beszállítónknál!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése