2013. március 13., szerda

2013.03.13. Kacsanyak leves, zöldborsófőzelék fasírttal, sajtos-tejfölös pulykacsíkok rizzsel.

Így jár az emberfia, amikor legyűri előítéletét, és mégis megkóstol valamit, ami nem áll annyira közel szívéhez. Tegnap, az érkezett salátalevessel jártam így. Bevallom, kellemesen csalódtam. Melegen nem annyira ízlett, de megkóstoltam, hűvösebben is. Lássatok csodát! Két ibrikkel lement. Nagyon finom volt. Melegen nem annyira, de így repetáztam is. Fokhagymás, tejszínes íze volt, itt-ott felfedezhető volt benne, apróra vágott sült szalonna darabkák, úgyhogy visszamenőleg hamut szórok tar fejemre, és kinyilvánítom, hogy a tegnapi salátaleves, igenis finom volt! Továbbra is randizhatunk. Ritkán! Ennyit a múltról, de ma is friss ételek érkeznek. Megint kicsit előre dolgozok, mert a kaja még nincs itt, de megnézve a menüt, nem kell különösebben kutatnom, hogy készítik az ételeket.

A cikket előre megírtam. Minden talált, süllyedt!



Úgy, ahogy előre leírtam:
kacsanyak leves.
A leves, az étlap szerint, kacsanyakból készül. Sokszor szerepel nálunk az étlapon ez, vagy hasonló, olcsó leves. 
A csirke, kacsa, pulyka, csontos húsa elfogadható árú. Főleg hó végén, olykor előkerül a far-hát, a nyak, meg más. Van amikor, nem is kell várni a hó végéig. A múltkori friss tanyasi csirke darabolásakor rácsaptam a lábra, a nyakra, a far-hátra. Kiváló kínai erős-savanyú levest készítettem belőlük. Még egyszer tudatom, hogy még nincs itt az ebéd! A cikket, reggeli kávém mellett írom. Egy levest, viszont fejben is meg tudok főzni. Mi sok répával, zöldséggel, zellerrel, friss fűszer zölddel szoktuk csinálni. A leszűrt lébe tésztát főzünk, majd mindenki adagol magának, a nyakból, és a zöldségfélékből. Elképzelhető, hogy itt is lesz benne répa, vagy más, de majd meglátjuk. 

Ezt is sikerült jól leírni.
Egyedül a fasírtról nem esett szó.
A zöldborsófőzelék sem bonyolult dolog. Télen, mi másból készülne, mint fagyasztott borsóból. Nyáron más. Olyankor, friss, vajon dinsztelt cukorborsóból készíteném, de hol van még a nyár. Ilyenkor a forró vízbe kerül a fagyott borsó, rövid ideig főzve, majd tejszínes habarással sűrítve. Rántani is lehet. Van aki arra esküszik. Szabadon lehet választani. A sűrítésre akár keményítő is használható.
A fasírtról, előre nem írtam, de pótolom. Nem tudtam, milyen fasírtot kapunk. Egyben sütötték, és később szeletelték. Jöhetett volna fasírt pogácsákkal is, de ezt könnyebb elkészíteni.

Sajtos, tejszínes pulykacsíkok.
Így képzeltem el.
A következő főétel nevében is szerepel a tejszín, így máris nyilvánvaló az egyik alapanyag. Sajtos, tejszínes pulykacsíkok érkeznek, párolt rizzsel. A rizs elkészítése ekkora konyhán, gyerekjáték. Sokkal kifinomultabba főzőeszközök vannak erre a célra, mint otthon. A ragu elkészítése sem okozhat gondot, mert minden benne van a névben. Itthon, wokban csinálnám. A pulykát csíkokra vágva, forró olajon megpirítanám, majd felönteném tejszínnel, és reszelt sajtot szórnék rá. azt hiszem, majoránnát is tennék hozzá, mert ehhez az összeállításhoz illik. Biztos sok borsot szórnék rá. Egy kellemes, szaftos, pikáns ételt kapnék, ami nagyon jól harmonizál a rizzsel. 

A süti is stimmel.
A süti, még talány. Az étlapon ilyenkor egyszerű sütemény megnevezés van fent, így csak tippelhetek. Szerintem, most valamilyen krémes, piskóta alapú süti érkezik. A képen, már biztos látjátok. 
Mi pedig, ma sem maradunk éhen. Már elkezdődött a tervezés a hétvégi hosszú ünnepre. Az összeállítás még képlékeny. Majd arról is beszámolok.

Ui.: Óriási piros pontot kaptam magamtól! Mindent tökéletesen eltaláltam, még a sütit is!
Jó Étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése