2013. március 7., csütörtök

2013.03.07. Grízgaluska leves, bakonyi csirkemell, körömpörkölt, csemege uborka.

Most nem dolgoztam előre. Erről, ma is mint több alkalommal Kimi kutyám tehet, aki korán kelt, egészségügyi okok miatt. Nekem viszont nem mindig esik jól hajnalban ébren maradni, így visszaaludtam. Így, az ételfutár érkezése ébresztett ismét, fél kilenckor. Ti így is gyorsan látjátok az érkező ételeket, mert olyan gyakorlatra tettem szert az utóbbi időben, hogy gyorsan tálalásra, megjelenítésre kész az anyag.


Grízgaluska leves.
Ma egyszerű levest kaptunk. Grízgaluskából, húslébe főzve. Mit mondtam tegnap?! Lehet, hogy ma új alaplét főztek a grízgaluskához, de kicsi a valószínűsége. De ez így van rendjén. Az idő pénz! Ezzel a módszerrel, akár több napra lehet gondoskodni otthon is, a sok mindenhez használható, hús alapléről. Én is nagyon sok ételhez használom, ha van. Főzőműsorokban láttam, hogy papírdobozos konzerv hús alapot használnak, nálam nevesebb szakácsok is, tőlünk nyugatabbra. Lehet, hogy nálunk is ismert lesz ez az alapanyag? Most eszembe jutott: olyan nagy hévvel fogtam bele a beszámolóba, hogy nem is kóstoltam meg a grízgaluskát. Ez lehet a kritikus pont a levesben, ha nem fő meg rendesen. Olyan gyakorlattal főznek a konyhán, hogy ez szinte fel sem merülhet, de a teljesség kedvéért mintát vettem. A grízgaluska OK! Kicsit sótlan a leves, de ez pótolható. Na meg nálunk, bors is kerül rá. Frissen!



Bakonyi csirkemell, makarónival.

Körömpörkölt, tarhonyával.
Gyorsan, frissen áttérek az egyik főételre, a bakonyi csirkemellre, ami ma makarónival jött. Már a múltkori bakonyi kajánál is észrevettem, hogy burkot kapott a husi. Most is így történt. Praktikus módszer, és növeli az élvezeti értéket. A bakonyi ragu, így van, ahol megtapadjon kicsit. A bunda felvesz egy kicsit belőle, így szaftosabb lesz, az egyébként, közismerten száraz melle húsa. A szaftos ragu mellé, illik a tészta köret. Ez is vesz fel a szaftból, így tényleg, nagyon élvezhető ételt kaptunk. Ma ez a nyerő! Elismerésem! Kár, hogy nem ebből rendeltünk, két adagot, hanem a körömpörköltből.
Nem mintha, ez nem lenne fincsi. Valószínű azért döntött úgy az "étlap elemző közhasznú társaság", (két fiam) hogy a körömpöriből érkezik ma dupla adag, mert rég ettünk ilyet. Tervben volt már, és nem is az anyagiak vittek rá bennünket, hogy nem főztünk belőle. Mert a köröm olcsó! Valahogy elmaradt. Mindig volt más. Pedig Kimi kutyi, biztos örült volna, a rengeteg finom csontnak. Ma is jut neki bőven, mert a köröm, bizony csontos étel. Nem is sűrűn kerül az éttermek étlapjára, mert ezt bizony kézzel kell enni. Akinek nem tetszik, ne egyen körmöt! A reszelt tarhonyához -amivel ma érkezett a köröm- sem villát készítettem, hanem kanalat. Nem akarom megnehezíteni sem saját, sem fiam dolgát. Valahogy megennénk villával is, de az hosszú ideig tartana. Azt meg nem lehet, mert mindig siet a gyerek. A hét végén veszi át a diplomáját a Táncművészeti Főiskolán, így hivatalosan is néptánc tanár, és koreográfus lesz. Summa cum laude! Gratulálok Gergő!

A hangulatomat nem teszi savanyúvá, a körömpöri mellé érkezett savanyú sem. Csemege uborkát szervíroztak, elég sokat. Bár a bakonyi mellé nem jár, biztos, jut ahhoz is.
Holnap péntek, így a hétvége előtt állunk. Nejem már bevásárolta a hurkát, kolbászt, cigánykát, így szombaton, az lesz a menü. Nagyon finom az áru. Többször vettünk már belőle. Házi jellegű, olyan mint ahogy mi készítenénk, a megszokott baráti társaságban, a "Tepertő Keverők " csapatában. 
Remélem, hamarosan!


Apró kulisszatitok. Az ételfotózás, bonyolult dolog. ahhoz, hogy megfelelő módon tálaljuk égtelünket, apró trükkök, egész sorára van szükség. Saját találmányom! Így emelkedik ki a kanál, a levesből. Utána, már csak forgatni, méretre igazítani kell.


Így néz ki a kép, ami az előzőből lett alakítva.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése