2013. március 1., péntek

2013.03.01. Legényfogó leves, káposztás cvekedli, rizsfelfújt málnaszörppel, kiwi.


Megint fürge voltam. Már vártam a kajákat, és készültem a fotózásra. Ma, hihetetlen adagokat kaptunk! Akkorákat, hogy alig fértek be a szállító edényekbe. Tálalás, és a fotózás közben, ellenállhatatlan vágy lett úrrá rajtam. A káposztás cvekedlit látva, elsőként azt fényképeztem, és a többi ételfotó alatt be is gyűrtem. Még szerencse, hogy előtte nem laktam be. A tegnapi példán okulva, és látva a mai étlapot, ma sem reggeliztem ugyanis. Jól tettem!



Ételeink sora.



Legényfogás, ahogy elképzelem.



Így jobban látszik a tartalom.


A legényfogó leves furcsa asszociációra adott okot. Eddig még nem csináltam ilyet, de tudtam, hogy készítik, így számoltam állagával, ízével. Nem csak a gasztronóm, hanem a vizuális fantáziámat is megmozgatta a megnevezés. Elképzeltem, ahogy a tűzrőlpattant menyecske rohan, egy szál fakanállal kezében, a legény után, és meg akarja fogni. Rögtön képre is vetettem gondolataimat. De ezzel a levessel, tényleg lehet legényt fogni. Az ízével. Tudjuk, hogy a férfiember szívéhez, a hasán keresztül vezet az út. Mások véleménye szerint, van egy ennél lényegesen könnyebb út a férfi megfogására, de erről nem szeretnék komolyabban értekezni. A leves viszont megérdemli, hogy néhány szó essen róla. Nagyon finom raguleves. Tele hússal, gombával, zöldborsóval, sárgarépával, és még ki tudja mivel. A végén kapott egy laza tejfölös habarást, és kész. Finom, pikáns íze van. Annak, aki legényt akar fogni, mindenképp érdemes utána nézni az elkészítés módjának. Legény fogható bűbájjal, varázslattal is, de ez egyszerűbb. Ha valaki jól csinálja meg, biztos siker. Természetesen, a legény fogásához, más praktikákat is be kell vetni, de ebben a hölgyek már gyakorlottak. Jó legényfogást lányok!



A káposztás tészta.



Jókora adag két személyre.


Ha biztosak akartok lenni a dolgotokban, készítsetek a leves mellé, káposztás cvekedlit is. Magyarul káposztás tésztát, vagy kockát. A cvekedli, a német kockatészta Magyar megfelelője. Ebből is látszik, hogy ennek az ételnek, nemzetközi múltja van. Éjszaka, és az elmúlt napokban, sikerült egész hosszú bejegyzést monitorra vetnem, káposzta, káposzta, téli-nyári káposzta  címmel. Ebben a káposzta felhasználási módjait taglalom, elsősorban, a saláta formájában való elkészítési tapasztalataim alapján. Elég átfogó képet sikerült összehoznom, de a mai étel még nincs benne. A bejegyzés végére odabiggyesztettem egy üresen tátongó linket, amiben a cvekedli lesz kivesézve. Hamarosan. A mai tapasztalataim is köztük lesznek. Többek közt az is, hogy a káposztás tésztát, ma rendesen befűszerezve kaptuk. Csak néhány fordulat borsot tekertem a tetejére, mert minden OK volt. Kaptam már úgy káposztás kockát, hogy jelentősen utána kellett sózni. Azért, mert van aki cukorral szereti. Számomra elképzelhetetlen, mert más az ízvilágom. Ha valaki cukrozza, egye úgy. Én maradok a sós, jó borsos, sok káposztával kevert tésztánál. Örülök, mert ebből az adagból jut vacsorára is, így kiélhetem hajlamomat.



Rizsfelfújt, málnaszörppel.
A másik főétel, egyértelmű hogy Áron fiam ebédje lesz. Rizsfelfújt, málnaszörppel. Szemrevételezve, egyértelmű, hogy csőben sült. (a cső, a kemence egyik zuga volt, ahol az ilyen jellegű, tepsis ételeket készítették anno) Tepsiben készült, szépen adagolva, megfelelő mennyiségben, málnaszörppel leöntve. Az illatából, legalábbis a málnára következtetek. Inkább desszert jellegű étel, de a bőséges leves után finom ízű kaja. Harmonizál a kettő egymással. A leves pikáns, savanykás, a főétel, vagy inkább desszert, édes. Érdemes odafigyelni az ételek egymásutániságára is. (de csúnya kifejezést találtam) Tény, hogy nem mindegy, mit szolgálunk fel egymás után.


Fejenként, egy kiwi jár.
A Magyar ember, sokak szerint húst eszik hússal. Pedig jó lenne odafigyelni otthon is, amire a konyhán odafigyelnek. Jól teszik! Biztos tudják azt is, hogy a mai napon kezdődik a böjti időszak. Azoknak, akik vallásosabbak mint én, nem tanácsolom, hogy erről a konyháról rendeljék az ételeket. Mert hússal a jövő héten is fognak szolgálni. Mi is, mert most érkezik a házi csirke, amiből a hét végén finomakat készítünk, és jut a mélyhűtőbe is. Egy időre el leszünk látva.
A tegnapi, hatalmas adag savanyú káposzta után, ma újabb adag vitamint kaptunk. Kiwit, ami szintén sok C vitamint tartalmaz. Megint komplett az ebéd. Mi pedig ismét készülünk a hétvégére. Lesz sütés-főzés! Nektek pedig kellemes időt, jó étvágyat kívánok! Hétfőn, ismét jelentkezek!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése