2013. február 21., csütörtök

2013.02.21. Gombaleves, tavaszi töltött szelet rizzsel, zúzapörkölt tarhonyával, csalamádé.

Megint finomakat eszünk, de egy pillanatra visszatérek a tegnapi ebédhez. Aki nem először olvassa hozzáfűzött kommentárjaimat tudja, hogy kitálalás után rögtön megírom a beszámolókat. Sokszor anélkül, hogy megkóstolnám az ételeket. Nem is tehetném minden esetben, mert mások kajájába beleenni, nem illő. A tegnapi egyik főétel kis pontosítást igényel. Az étlap szerint főtt, füstölt tarjából készült az a szelet, amit a babfőzelékhez kaptunk. Ebédkor, egy falatot megkóstoltam, de finom grillezett ízt éreztem. Sem füstöltet, de még azt sem, hogy előtte főzve lett volna. Mint eddig, ezentúl is inkább érzékszerveimre hagyatkozom, amik nem mindig csalhatatlanok, de némi rutinnal rendelkezek. Nem is érdemelt volna szót az egész, de privát üzenetben figyelmeztettek, hogy az étlapon más van. Ennek örülnöm kell, és meg is köszönöm, mert ebből tudom, hogy nem csak a képeket nézitek, hanem többen el is olvassátok. Egyre többen! Még egyszer köszönöm!


A mai teljes menü. A két főétel közül választhatunk.

Gombaleves galuskával, sok gombával.
Ma gombalevessel kezdünk. Gergő nagy kedvencei közé tartozik. Biztos ízleni fog neki. Tele van gombaszeletekkel, és galuskával is. Talán, ez a legfinomabb módja a gomba, levesként való elkészítésének. Tejfölös, vagy tejszínes habarással, lágyan fűszerezve, gazdagon gombával, galuskával. Szeletelt csiperkéből készült. Régebben csináltam levest szegfűgombából. Természetesen frissből. Isteni volt. Egy ideje nem gombászom, de tavasz végétől megjelenik a piacon is, így fogok készíteni. Nem nagy adagot, mert Áron nem szereti a gombát, így a mai levesből is több marad nekünk.

Tavaszi, töltött szelet rizzsel.
Igen szép, látványos étek, az egyik főétel. Tavaszi töltött szelet hivatalosan, ami egy vékonyra kloffolt szeletbe takart tölteléket rejt, majd panírozva sütötték ki. A töltelék, első ránézésre vegyes zöldségkeveréket (misgemüze) tartalmat, valamint valószínűleg kenyérbelet. Szerintem ez a töltelék szaporítóanyaga, mint ahogy más töltelékeknek, és a fasírtnak is. Otthon, a maradék kenyérből szoktuk csinálni, de itt a konyhán, valószínű külön beruházást igényelt a töltelék alapanyaga. Én a töltelékbe zöld fűszereket is szoktam tenni, többek közt petrezselymet, valamint, sót, és borsot. Borsból többet! Mert mi így szeretjük. 

Zúzapörkölt tarhonyával.
Másik főfogásunk nagyon ízleni fog Áronnak. A bolognai spagetti után, talán legjobban a zúzapörköltet szereti. Ma neki ünnep van. A kaja tekintetében biztosan. Képes egy ültő helyében, akár mindkét adagot felfalni, így legalább egy keveset megmentek magamnak, hogy mintát vegyek belőle. Úgy látom, ugyanúgy készült, mint itthon szoktuk csinálni. Lecsóval, jó szaftosan. Nem egy szép, látványos étel, de nagyon finom. És a zúzapörit, nagyon nehéz elrontani! Ezért ajánlom, akár kezdő háziasszonyoknak is. Lehetetlen a zúzát szétfőzni! Állaga miatt, az odakozmálás veszélye is szinte kizárt a zúza esetében. Persze azért figyelni kell rá, mint minden más ételnél. Most eszembe jutott, hogy a konyhán, nincs lehetőség hibázni. Nem lehet elrontott ételt tálalni, kiküldeni. De hát, ez a szakmájuk. Meg is dicsérem a dolgozókat, amikor csak tehetem. Ez az étel is finomra sikerült! Köszi! 

A csalamádé nem csak szép,
 hanem finom is.
A pöri, és a másik főkaja mellé is jár a sokat dicsért csalamádéból. Szebb is a tálalás, a rendkívül színpompás savanyúsággal. A pörkölt mellé tett csalamádé, megszínesíti tálalt ételünket. Így nem csak az íz, hanem az esztétika sem sérül.
Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése