2013. február 22., péntek

2013.02.22. Csorba, vargabéles, grenadírmars.


Ma arra ébredtem, hogy a műsorvezetőt a Bretton öltözteti. Ez jelezte, hogy munka van! Gyors kávé, és felkészülés a fotókra. Közben meg is érkezett ebédünk. Azonnal ellentmondásba keveredtem első feleségemmel, aki ezt a szerepet már 33 éve ellátja,  hűséggel, kitartással. Meg néha, apró vitákkal. Mai cívódásunk tárgya az egyik érkező étel volt. Gergő vargabélest rendelt. Párom meglátva, rögtön jelezte, hogy ez egy nagyon finom étel, de szerinte ez nem vargabéles, mert az nem így néz ki. Szerinte! Meg kellett győznöm, és meg is tettem! Meghajolt az érvek súlya alatt. A minap egy TV műsorban hajlott meg valaki. Ez nem volt olyan szintű, de az észérvek, és a tények győztek. Sikerült rögtön néhány recit felkutatnom, és a szkájpon az orra alá dugtam. Ez hatott!


Ma ezekből az ételekből lakunk jól. Csorba, vargabéles, grenadírmars, alma.

A finom csorba.
De áttérnék a mai kaják, globális összefoglalójára.
A leves, megint ellentmondásos! Semmi baj az ízével, az állagával, és egyáltalán semmivel. Csak a neve. Erdélyi ételt kaptunk. Csorbát. Nem csorba levest, hanem csorbát. A csorba, ugyanis levest jelent. Ugyanúgy, mint a champignon, gombát! Nem szándékom a nyelvészkedés, de a Magyar köztudatba csorba levesként bekerült csorba, igenis megérdemli, hogy nevén nevezzük! Erdély legváltozatosabb étele. Nagyon sokféle képpen készítik. Ahány ház annyi szokás. Ahány falu, annyi csorba. Készítik bárányból, növendékmarhából (ott így hívják a borjút) sertésből, csirkéből, zöldségből, és mindenből, amiből levest lehet főzni. Egy közös pont van. Az, hogy leves. Savanykás, tejfölös. Ha kell csípős (több romániai étteremben, kérés nélkül hozzák a tejfölt, és a csípős paprikát a leves mellé) Tulajdonképp mi is ismerjük, és sűrűn főzzük. Csak mi ragulevesnek hívjuk. Amolyan hűtőszekrény kitakarító levesről van szó, mert minden mehet bele. Káposzta biztosan. Annak is a savanyított változata. Ez teszi pikánssá, és csorbává.


Vargabéles, már mintavétel után.
Gergő bevágott egy szeletet.
Főfogásaink, már említett eleme, a vargabéles. A leglényegesebb dolog, hogy ezt az étket, főtt házi tésztából készítik. Többnyire cérnametéltből. Lehet más tésztából is csinálni, de ez a leggyakoribb. Most eszembe jutott, hogy imádott páromnak, szintén imádott anyósom, hozott egy kis házi tésztát a héten. Megint új kifejezéssel gyarapodtam. A siplike tudjátok mit jelent? A rombusz alakúra vágott apró levestésztát. Azért jutott eszembe, mert akár siplikéből is lehetne csinálni a vargabélest. Illene leírnom a vargabélest érzékszervileg is, ha már ennyire főszereplővé vált ma. Mint említettem, főtt tésztából készül, túróval, vaníliával, cukorral, mazsolával, réteslapok közé szorítva, csőben. (ha úgy jobban tetszik, sütőben) (lerben, sparheltban-ben)

Krumplis tészta. Más néven grenadírmars, de a
gránátos kocka megszólításra is hallgat!
A másik főkajáról szintén lehetne nyelvészkedni. A krumplis tésztát szintén több néven ismerjük. Gránátos kocka, grenadírmars. Mondtam már, hogy Gergőék egyik zenekara Grenadírmars néven válik egyre ismertebbé? Ez a rendkívül egyszerű, de nagyon finom étel, szintén tésztaétel. Akár ez is bizonyíthatja, hogy péntek van, mert ezen a napon, hagyományosan tészta a főétel. Ma is az. Én, mivel az édességeket nem annyira csípem, ebből rendeltem. Megelégedve vettem tudomásul, hogy ma is jól fogok lakni. Már a csorba is elég lenne, de a grenadírmars, bőséges ebédet biztosít, így együtt. Gergő sem bírta ki! A tálalt ételből, egy szeletet gyorsan bevágott. Az Ő tulajdonát képező vargabélesből. Mint mondta, nagyon finom!

Ha Hófehérke ilyen almát kapott volna,
szegényebbek lennénk egy mesével.

A végére érkeztem a beszámolónak. Olyannyira, hogy már csak az alma maradt. Erről nem fogok mesélni, hacsak nem bonyolódok bele Hófehérke, és a gonosz mostoha történetébe, a mérgezett almával. Inkább kellemes hétvégét kívánok! Még nem dőlt el, mit főzünk holnap, de ott van a szépasszony, aki délután kigondolja. Holnap úgyis meglátjátok! See You! Tudjátok, hogy a "szia" ebből származik?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése