2013. február 6., szerda

2013.02.06. Hamis gulyásleves, tökfőzelék sült kolbásszal, pulykacsíkok sajtszószban, sütemény.Mielőtt rátérnék mai ebédünk ismertetésére, még egyszer el kell dicsekednem. Tegnap jártam a konyhán! ott ahol ételeink készülnek. Nem mentem be oda, ahol a szakácsok dolgoznak, mert nem ez volt a cél. Egyéb ügyintézés céljából a városban töltöttem egy rövid időt, és hazafelé feleségem meglepett. Azzal , hogy együtt mentünk az irodába, az ebédet fizetni. Akik rendszeresen olvastátok eddigi posztjaimat, tudjátok, hogy előre kell fizetni. Ez megtehető a konyhán, az irodában, vagy az ételfutárnál. Mivel tegnap arra jártunk, így a helyben fizetést választottuk. Ennek apropóján beszélgettem kicsit, a társtulajdonossal. (Gondolom én, mert családi vállalkozásnak tűnik, és a főnök feleségével beszélgettem. Bár, ki tudja ki is a főnök?) Rövid eszmecserénkben, ígéretet kaptam arra, hogy meglátogathatom a konyhát. Szeretnék megismerkedni azokkal a fortélyokkal, amiket egy nagyobb konyhán alkalmaznak. (Ha több mint 600 emberre főznek nap, mint nap, az sztem már nagyobb konyha!) Tehát. Hamarosan, bővebb összefoglalót készíthetek a konyhán zajló munkáról. Ezen kívül, ha nagyobb rendezvény lesz, lefényképezhetem a tálalást, a konyhából kiadott ételeket, és a hidegtálakat. Bevallom őszintén, ez utóbbi, amire már régen vágyok! Több éve rendszeresen találkoztam, fogadásokon, és egyéb rendezvényeken, hidegtálakkal. Ezek a szemet gyönyörködtető finomságok, mindig csodálattal töltöttek el. Magam is készítettem már, de lényegesen nagyobb az élvezet, ha 100 főre terített asztal mellett állok, vagy saját nappalinkban, 3-4 féle tálat szervírozok vendégeinknek. Ígéretet kaptam, hogy meg leszek hívva, fényképezőgépemmel ilyen eseményre is. Természetesen, felajánlottam szolgáltatásomat cserébe a meghívásért. Az ott készített fotókat, rendelkezésükre fogom bocsájtani. Remélem, elég színvonalas munkát végzek majd! 
Mai ebédünk. A kétféle főfogás közül lehet választani!
Hamis gulyásleves.

Akkor beszéljünk, a mai ebédről: Levesünk, hivatalos megnevezése, "hamis gulyásleves". Nevéből kiderül, hogy ugyanúgy készítjük, mint a gulyást, de hús nélkül. Ahogy illik, sok zöldséggel, krumplival, csipetkével.. Én legalábbis így csinálnám. A legjobb, ha a csipetkét frissen csináljuk, és akkor pillanatok alatt megfő. Nem nagy munka, és a z étel főzése közben el tudjuk készíteni. Ha a valódi gulyást készítjük, az egytál-ételként is helytáll. Kitűnő bográcsos étel. El is határoztam, hogy külön említést teszek róla egy más bejegyzésben.
Tökfőzelék, sült kolbásszal.

Főfogásként ismét kétféle ételt rendeltünk, még a múlt héten. Én nagyon szeretem! Mármint a tökfőzeléket. Érdekes módon, gyerekként irtóztam tőle, de mivel megjött az eszem, kedvenc ételeim egyikévé vállt. Persze, nagyban hozzájárul az is, hogy szemben a menzai kajával, ez a menza egész más!!! Itt finoman készítik. Kaporral, tejföllel, vagy tejszínnel. (Ezt nem tudom eldönteni, mivel készült. Mindkettővel, ugyanolyan minőséget lehet produkálni) A főzelék feltétjeként sült kolbász érkezett. Más feltéttel is ettem már. Tükörtojással, pörköltszafttal, csibefasírttal, sült hússal. Mindegyikkel finom. Feleségem is kitűnően csinálja. Mivel nyáron fagyasztottunk le kaprot, javasolni fogom a közeljövőben, itthon is. Bevallom, kicsit trükköztem a tálalásnál. Kizárólag a fotó miatt! Túl színtelennek tűnt a tálalt étel, ezért egy kicsit tuningoltam rajta. Nagyon kevés kolbászzsírral színesítettem. Ugye, megérte? 
Pulykacsíkok, sajtszósszal, rizzsel.

Másik főétel, a "pulykacsíkok sajtszósszal" nevű étek. Érezhetően nagy szerepet kapott ma a konyhán a tejtermék. A tökfőzelék, és a pulykahús is a tejtermékek valamelyikével lett finomabbá téve. Ez utóbbi kettővel is. a sajtszószba, ugyanis kell sajt, és tejszín. Ez biztos! Én itthon ezt az ételt wokban készíteném. A csíkokra vágott pulykát, (nem kell a drága mell, hanem jó a comb hozzá, sőt azzal finomabb) wokban megpirítanám, majd felönteném főzőtejszínnel, és jól megborsoznám. Kevés majoránnát is tennék bele, és a legvégén reszelt sajttal sűríteném. a kapor ehhez is illik, ezért lehet, hogy azt is tennék hozzá. Bármilyen rizs, vagy tészta köret illik hozzá. Sült krumplival nem tudom elképzelni. Olyan köret kell hozzá, ami a finom, lágy szaftot felveszi!
Ma ez a süti volt a a desszert.

Ma is kaptunk egy sütit fejenként. Ez, szemmel láthatóan, kakaós piskóta közé rétegelt krémmel készült. A tetején csokimáz zárja a sort. Ezt meghagyom az ifjúságnak. Minden el fog fogyni!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése