2013. február 7., csütörtök

2013.02.07. Májgaluska leves, bakonyi sertésszelet makarónival, paprikás krumpli, csalamádé.

Ma nem csak finom, hanem látványos ételeket kaptunk. Még a kaja érkezése előtt meg szoktam nézni az étlapot, és eldöntöm, hogyan tálaljak. Mert az ételek tálalására, szerény lehetőségeimhez mérten, itthon is gondot fordítok. Könnyebb a konyhán, ahol mások a feltételek. De belegondoltam. Ott is elég nagy tálalóedény készletnek kell lenni, a színvonalas megjelenéshez. Nem mindegy ugyanis, hogy mit, mibe. Kikészítettem azt a cseréptálat, amiből 24 részes készletet kaptam ajándékba páromtól, még évekkel ezelőtt. Szép, hasznos ajándék volt. És ezekhez az ételekhez illik. Olyannyira, hogy ma mindent ebbe tálaltam. 

A mai menü szépen sorban. Megint jól lakunk!

Májgaluska leves.
Nagyon jól mutat benne, a májgaluska leves is. Tálalás után, még egy kis borsot őröltem rá. Frisset, mert egész más az aromája, mint az előre őrölt bolti zacskósnak. Az jó az étel főzése során, de tálaláskor megadom a módját. És ezt a leveskét, borsosan szeretem. Magában, a májgaluskában is van. Többféle képpen készíthetjük. Általános, hogy kell bele máj. Hahaha! Okos vagyok. Én mindenképp, baromfi májat javaslok. Az olcsó, mirelit is megfelel erre a célra. Meg is darálhatjuk nyersen, de akár el is lehet kaparni. Apróra vágott hagymával, sóval, borssal, petrezselyem zölddel, liszttel, zsemlemorzsával, tojással kikavarjuk. A hagymát, előtte dinsztelni illik! Van, ahol zsemlét áztatnak be tejbe, és azzal készítik. Egyéni ízlés, és a recepttárból előszedett bevált praktika függvénye. Azt viszont borítékolom, hogy mi a napokkal ezelőtt kifőzött hús alaplébe főve kaptuk, amit eddig hűtőkamrában tároltak, kifejezetten erre a célra. Az is lehet, hogy nem a konyhán készült a májnokedli, mert készen is lehet kapni. A lényeg, hogy finom, és akár ezzel is jól tudok lakni ebédkor. Meg is teszem. 

Paprikás krumpli kolbásszal, galuskával.
 A főfogásként kapott paprikás krumpli, a legegyszerűbb ételek közé tartozik. Többször ajánlottam már fiataloknak, kezdő bográcsozóknak. Külön blogban már írtam róla, és ha valaki kíváncsi, megnézheti. Lényeg az, hogy ez is fini! Jó szaftos, kolbásszal, galuskával van dúsítva.

Bakonyi szelet, makarónival.
 A másik választható főétel, a bakonyi szelet makarónival. (Majdnem galuskát írtam. Úgy kellett kijavítanom. Én ugyanis, galuskával tálaltam volna, de akkor ma mindenben lett volna a nokedliből.) Szóval, makarónival jött. Így is finom. A húsból egy csücsköt levágtam a tálalás kedvéért, és szembetűnt, hogy nem natúr sült húsra tették, a gombás ragut. A hús, lisztbe forgatva lett kisütve. Így kapott egy roppanós kérget, ami a húson is megtartja a szaftot. Jó ötlet! Bevallom, nem jutott eszembe! De hát a jó pap is holtig jár a kútra.

A már többször megdicsért  csalamádé.
 Megint kaptunk, a már többször felmagasztalt csalamádéból is. Akár, mindkét főfogás mellé fogyaszthatnánk, de a paprikás krumpli mellé járt. Bőséges adag. direkt úgy képítettem le, hogy lássék a mennyiség is. A három ma érkezett adagot ki fogja egészíteni. Mi pedig, megint jól lakunk!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése