2013. február 5., kedd

2013.02.05. Hagymaleves levesgyönggyel, Dubarry szelet, rántott tengeri hal, vegyes-vágott savanyúság.

A mai menü. Megint, kétféle főétellel.



2013.02.05. Tegnaptól, kicsit más formában írok a mindennapi betevőnkről. Teszem ezt azért, mert az egyébként változatos ételeket, illő változatosabban bemutatni. Megérdemlik! Mert ma is finomak, változatosak. Onnan tudom, mert a tálalásnál, mindig veszek belőlük mintát. A történelemből ismert királyi kóstolókhoz nem hasonlítom magam. Tevékenységüknek egész más célja volt, és még veszélyességi pótlékot sem kaptak. Nekem nem is kell, mert velük ellentétben, nincs veszélyben az életem. Fel sem merülhet, hogy ezek az ételek veszélyesek lennének bárkire, sőt nagyon finomak. Mint ma is. 
Hagymaleves, levesgyönggyel.
Hagymalevessel kezdünk. A neve elárulja, hogy hagymából készül. Van, ahol nem is egyféléből. Lehet bele póréhagymát is főzni, de azt tanácsos a vége felé hozzáadni. Nem cél, a póré szétfőzése, az inkább díszítésként szolgál. A díszítést, ma viszont a levesgyöngy vette át. Furcsa szerzet. Hívják sült borsónak is. A borsóhoz viszont semmi köze. Lisztből, tojásból palacsintatészta sűrűségű löttyöt készítünk, amit forró zsiradékban kisütünk. Így lehetne elkészíteni házilag, de ez szemmel láthatóan bóti. Házilag, nem lehet ilyen szép szabályos golyócskákat formálni. A hagymalevest lehet egyszerűen pirítóssal, vagy pirított kenyérkockákkal is tálalni. A bogyókat nem csípem, de maga a leves finom. Tejszínes habarással készítették. Gondolom én!
Dubarry sertésszelet, krumplival.
Főételeink egyike a Dubarry sertésszelet. A Dubarry, személynév, ezért írtam nagybetűvel. Élt valaha, egy laza erkölcsű hölgyemény, aki bizonyos Dubarry gróf feleségeként, sűrűn részesítette spéci kegyeiben királyát, és más felső körökben forgó urakat. Én biztos elzavartam volna, de akkoriban más világot éltek. A hölgy áldásos tevékenysége folytán, hírnevet, és ezzel gazdagságot szerzett magának, és férjének is. A cél szentesíti az eszközt. A ledér nőszemélyről nevezték el ezt az ételt. Nem különösebben nehéz elkészíteni. Sima roston sült sertésszelet, amire párolt karfiolt halmozunk, és Béchamel mártással kevert sajttal leöntjük. A mártás, nem más mint egy vajas rántás. A húst, végül sajttal megszórva, sütőben átsütjük. Így készül a Dubarry, amit ma krumplival tálaltak Sűrű krumplipürével.
Vegyes-vágott savanyúság.
Mellé fogyasztható a vegyes vágott savanyúság, ami ma nem házi, hanem érezhetően, valamelyik konzervgyár terméke. Illik egymáshoz a
Dubarry, a krumpli, és a savanyú. 

Rántott tengeri hal, tavaszi rizsköret, tartár mártás.
Másik főétel a rántott hal, tartárral. Tavaszi rizzsel, amiről különösebben nem tudok mit írni. Főtt rizs, valószínű fagyasztott zöldségekkel keverve. Illik a köret a hal mellé. Az egész nyakon van öntve tartármártással, ami kellemes, lágy ízű. Jó az összhang. Be fogok most már szerezni, egy kis ződ növényfélét, hogy szebben tudjam díszíteni a kajákat. Az enyémek, egyenlőre, téli álmukat alusszák. De jön a nyár! És akkor újra teli lesz szép fűszerekkel a kertem. 
Elárulom! Az előbb jártam a konyhán, ahol ételeinket készítik. Gyümölcsöző eszmecserét folytattam a menedzsment oszlopos tagjával, és megállapodtunk, hogy be fogok menni fotózni. Valamikor a közeljövőben. Fényképeket fogok csinálni, a rendezvényekre készített hidegtálakról is. Remélem mihamarabb.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése