2013. február 4., hétfő

2013.02.04. Kacsanyak leves, borsos tokány tésztával, zöldborsófőzelék csibefasírttal, diós táska.

Hosszú idő óta kapja családom a napi ebédet, egy gyulai konyháról. Néhány hónapja, beszámolok a futár által időben kiszállított ételekről. Meg vagyok (vagyunk) velük elégedve! Időben érkezik, (valószínű a konyha közelsége miatt, az elsők közt vagyunk kiszállítás során) változatos, finom ételeket kapunk, nap, mint nap. A ritkán előforduló problémákat is fel szoktam vetni, de elvétve kell kritikát megfogalmaznom. Itt kiderült, hogy közzé is teszem a fotókat, rövid leírást, megjegyzést fűzök az ételekhez. Hosszú ideig nem tudtak arról, hogy publikálom a napi menüt. Nem is sejtették, hogy "ingyenreklámot" kapnak. Nem akartam fogadatlan prókátorként, mindenbe beleütni az orromat, és egy idő után elárultam tevékenységemet, a konyha menedzsmentjének is. Örültek neki! Nem a reklámnak, hanem annak, hogy több visszajelzés érkezik hozzájuk. Nekik is céljuk, hogy minél magasabb színvonalon, finom ételekkel lássák el, a szolgáltatásukat igénybe vevőket. Ez így is van rendjén! Egy idő után, én is változtam. Igyekeztem több gondot fordítani a kapott ételek megjelenésére, tálalására. Fiatal korom óta fényképezek, és videóstúdiót is működtetünk feleségemmel. Nejem is végzett fényképész. Mindkettőnknek, kialakult képi látása van. Ezért mertem belevágni, valamint azért, mert a rám szakadt rengeteg szabadidőt, hasznosan tudom kitölteni. Így aztán minden délelőttöm azzal kezdődik, hogy ételeket tálalok, és fényképezek. Ez, a hétköznapokra vonatkozik! Hét végén, saját konyhánkban áldozunk, a gasztronómia oltárán! Gyors utómunka után, közzé is teszem az ételfotókat. Igyekszem, minél szebben "képíteni" a kapott kajákat. Természetesen mintát is veszek belőlük, és minden alkalommal szigorúan meózok. Nem kekeckedek, hanem véleményt nyilvánítok. Nagyon ritkán előfordulnak, apró hibák, de hol nem. Egy olyan konyhán, ahol napi több, mint hatszáz adagot főznek, lehetnek hibák. Tapasztalataim szerint kevesebb, mint otthon, a saját konyhában. Itt, most nem a szakértelem hiányáról van szó. Könnyebb, nagyobb mennyiségben főzni, mint otthon két, esetleg négy főre. Árnyaltabban lehet ízesíteni. Biztos vagyok benne, hogy óriási receptgyűjteménnyel rendelkeznek, és ez meglátszik az ételek változatosságán is. Hosszú időt kell várni, hogy ismétlődjön valamelyik menü. Nem vagyok hivatásos ételkritikus! Koromnál, a főzésben szerzett tapasztalatomnál, eredményeimnél fogva, felhatalmazottnak érzem magam, hogy továbbra is véleményt alkossak az érkező ételekről. Ezt a mai naptól kezdve, más (bővebb) formában teszem. Ízlelés alapján, megpróbálom a tálalt, megkóstolt ételeket analizálni, fejben lejátszani a készítés módját, kitalálni a hozzávalók mennyiségét. Remélem sikerül! Tervezek még egy látogatást is a konyhán. Remélem, a személyes tapasztalatok, több belátást fognak engedni az ott végzett munkába, amivel egyébként nagyon meg vagyok elégedve. Eddigi, és ez utáni tevékenységemért, semmilyen ellenszolgáltatásban nem részesültem, és ezek után sem azért teszem! Csupán, magam szórakoztatására, mások okulására. 
Eddig is meg voltam (voltunk) elégedve a színvonallal, és remélem, hogy ezután is így lesz!
És akkor lássuk, mit írtam mai bejegyzésemben:

A mai menü. Étlapról választunk, előző héten, két főétel közül.


"Hónapok óta fotózom, napi ebédünket. Hét végén, sok munkával létrehoztam egy weboldalt, és a munka kapcsán, sokat elmélkedtem. Úgy döntöttem, hogy mától, kicsit másképp mutatom be mindennapi betevőnket. Ebből Ti sokat nem fogtok észrevenni, csupán annyit, hogy mától máshol is megjelennek a napi ebédünk képei, és ott kicsit bővebben írok róluk. Megpróbálom rekonstruálni elkészítési módjukat. Nem ígérem, hogy pontos receptekkel fogok szolgálni, de kísérletet teszek, az ízlelés alapján történő recept leírásra. Tudom, nagy fába vágtam a fejszémet, de szívesen próbálkozok vele. Itt továbbra is a kicsit rövidebb leírással fogtok találkozni, de ha valakit érdekel, meg fogja találni a hosszabb eszmefuttatást is. Majd elárulom hol! Tehát! 
Az étlapon pulykanyakként szerepel,
de szerintem kacsanyakból készült
 a leves. Így is finom volt!

Borsos tokány tésztával.
Zöldborsó főzelék, csibefasírttal.
Diós táska, leveles tésztából.
Ma kacsanyak levest eszünk. Lehet, hogy tévedek, mert az étlapon pulykanyak szerepel, de a méret alapján, inkább kacsára tippelek. Vagy esetleg bébi volt az "indiai kakas". Nincs ezzel semmi baj, mert bőséges az adag így is. Jól kezdődik a hét.  Tésztával, szemmel láthatóan fagyasztott zöldségekkel  van dúsítva, a megfelelő mértékben. Egy kanállal vettem magamhoz, és meg voltam elégedve. Kétféle főfogás közül, elsőként a borsos tokányt tálaltam. Étteremben általában sült krumplival tálalják, de ez tésztával érkezett.  Őszintén szólva, nem emlékszem, hogy valaha is érkezett volna sült krumpli, a déli kaják köreteként. Nekem nem is hiányzott. Ez a tokány, nem is olyan, mint más a'la carte rendelés esetén. Azok, jóval több zsiradékot tartalmaznak, ez viszont inkább szaftos. Én ez utóbbit jobban szertetem. Másik főétel, zöldborsó főzelék, sült csirkefasírttal.  Ha már a tálalás kedvéért kiemeltem belőle egy kanállal, meg is kóstoltam. Nem csalódtam. Jóízű, kellően sűrű. Kutatva sem találtam csomót a habarásban. A szakács, és az egész személyzet, ismét megérdemli a piros pontot. Fejenként ismét jár egy süti is. A kicsit szétnyílt leveles tészta résén, kevés darált dió kandikált ki, tehát ma diós táskát eszünk.  Jóízűen!"

Borsos tokány sertéshúsból. Szaftosan, ahogy én szeretem.
Kicsit bővebben a főételekről: A tokány jellemzője, hogy csíkokra vágott husiból készülnek. Ez lehet marha, sertés, de pulyka is. Ízpróba alapján, a mai tokány, sertésből készült. Fokhagymásan, paradicsompürével.  A készítést, vöröshagymával szoktam kezdeni. 1kiló húshoz, kell 2 nagyobb fej hagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, és mivel úgy szeretem, fél liter paradicsompüré. Ez utóbbit, van ahol kihagyják, de családunk ízlése ez. A hagyma, és fokhagyma pirítása után, mehet hozzá, a husi, és mikor fehéredni kezd,  sózom, borsozom, (jó bőven, azért borsos) hozzáöntöm a paripürét. Mire a hagyma szétfő, a hús is kellő állagú lesz. Őrölt köményt is szoktam hozzá adni. Fedő alatt párolom, ha szükséges, kevés vizet adok hozzá. Petrezselyem zöld, és majoránna is kerülhet bele. 
Zöldborsó főzelék, tejszínes habarással.
Más feltéttel is fogyasztható. 


A zöldborsó főzeléket legfinomabban, a friss cukorborsóból lehet csinálni. Télen viszont, be kell érnünk a fagyasztott, vagy konzerv borsóval. A fagyasztottat bátrabban ajánlom. A friss borsót tanácsos először kis zsíron! megdinsztelni. A fagyottat simán fel kell tenni, annyi forró vízben főni, hogy ellepje. Sót adjatok hozzá, vagy ételízesítőt! Ha zsenge borsóból csinálom, kevés fokhagyma is kerül a borsó mellé, meg őrölt bors is. Ha télen, akkor csak a főzés vége felé adok hozzá granulált fokhagymát, és őrölt borsot. Főzőtejszínnel, vagy tejjel kevert tejföllel, liszttel szoktam behabarni. Így készíteném én! Remélem, nem tértem el nagyon attól, ahogy ma kaptuk. Egy idő óta kialakult bennem, egy ösztönös ízérzék. Ritka kivétellel, kóstolás alapján, meg tudom állapítani, mit tartalmaznak a megkóstolt ételek. Persze, ehhez kell a jókora rutin is. Ha nem főztem volna soha, erre nem lennék képes!


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése