2013. november 7., csütörtök

2013.11.07. Vegyes zöldségleves, rántott sajt, harcsapaprikás.

Korábban keltem, kielégítettem a tudomány, és híréhségemet, így korábban kezdhetek bele szokásos mindennapos teendőimbe is. Előre dolgozok, így részben megírom a napi kaják mellé járó eszmefuttatást is.


Már tegnap írtam, hogy én a főtt hús levét, ami a tegnapi egyik főétel természetes velejárója volt, bizony szigorúan újrahasznosítanám. Saját konyhámban, elő nem fordulhatna, hogy ilyen értékes alapanyagot a csatornába öntsek. Még nem tudom, a vegyes zöldségleves, aminek a fotóját már mellékelem írásomhoz, miből készült, de mire ez az írás megjelenik, már meg is kóstoltam.
Nem kóstoltam, és nem is fogom megkóstolni a rántott sajtot, ami az étlap szerint, ma petrezselymes rizzsel, és tartármártással érkezne. Ha rendeltem volna belőle, de nem így történt. Nagy dilemma! Gondolom, Gergő fiam is nagy bajban volt a rendelés leadásánál, mert mindkét ételt szereti Ő is. A tartár mennyiségével mindig hadilábon áll, mert Ő is úgy szereti, ha van bőven mellette a mártásból. Sokáig azt hittem, hogy előhűtött, előre panírozott sajtszeleteket dolgoznak fel a konyhán, de kiderült ez is frissen készül, mint oly sok más. Könnyű nekik, hiszen az ipari olajsütőben gyorsan megsül a sok adag is. A sajt sütésének egyébként is elengedhetetlen feltétele a forró olajban történő gyors sütés. Így nincs ideje a panírban lévő sajtnak megpuhulni, kifolyni a kéregből.
Ennyit dolgoztam előre, de közben megérkezett a kaja, és a fotók után, már meg is kóstoltam az ételeket. A levest, és a harcsapaprikást is. Sejtéseim beigazolódtak, de nem tisztázódott a kérdés. A leves, ami igen finom, és tele van minden földi jóval, valóban úgy készült, ahogy gondoltam. Alaplébe főttek, az előkészített valószínű fagyasztott zöldségfélék. Azt nem tudom, hogy felhasználták-e a tegnap hús levét, vagy külön erre a célra, ma újat főztek csontból. A végeredmény kitűnő, így nem fogok nyomozásba az ügyben.
Amire viszont nagyon kíváncsi voltam, a harcsa. Több hónapja ettem utoljára, pedig nagyon szeretem a halat. Egyébként mindenféle tengeri herkentyűt is. A harcsapaprikás valószínű afrikai halacskából készült, amiért nem kell messzire menni, mert Szarvason tenyésztik. Egyszer jártam a telepükön, és csodákat láttam. Külön medencékben, különböző korú, így különféle súlyú harcsák, és rengeteg. Az ott dolgozó szakember pedig dekára megmondta ránézésre a hal súlyát. Mint elmondta, könnyű dolga van, mert a halak egyszerre érik el a súlyt, így csak a korát kell tudni, az pedig rá van írva a medencére. Kitűnő pörkölt, paprikás alapanyag. Szálka nincs benne, hamar elkészül, Én először egy hagymás, lecsós alapot szoktam készíteni hozzá, mert a kockázott hal, tényleg néhány perc alatt megfő. A kép sem sikerült rosszul! Ugye?
Mivel mindennel gyorsan végeztem, a fotók is megvannak, csak el kell búcsúznom.
De előtte meg kell köszönnöm barátomnak, hogy meghívott egy zártkörű rendezvényre, amiről természetesen be fogok számolni időben. Nagyon különleges esemény lesz, ami kapcsolódik a gyulai kolbászhoz, a pálinkához, a humorhoz. Csupa olyan dolgokhoz, amit nagyon kedvelek(ünk) Merthogy nem egyedül megyek, hanem szeretett hitvesemmel. Közelgő névnapjára egy kis előzetes ünneplés lesz. Köszönöm Jóska!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése