2013. július 30., kedd

2013.07.30. Paradicsom leves, töltött borda, csalamádé.

Vége a rövid szabadságnak. Tulajdonképpen nem is szabadság volt, mert úgy mint évek óta, most sem tudtunk elmenni nyaralni sehova. Ennek ellenére, hetente hívnak közvélemény-kutatók, és érdeklődnek a nyaralási szokásainkról. Hát szokásunk az van. Az a szokás, hogy nem megyünk sehova. Régebben, minden évben meg tudtam engedni magamnak, és családomnak egy rövid nyaralást. Ez utoljára ezelőtt 24 év e történt. Vége a panaszkodásnak, boldognak kell lenni!




Hiszen ma már itt az ebéd! Rögtön a szép piros paradicsomlevessel kezdem. Sokan tudjátok, hogy imádom a paradicsomot, és mivel minden nap néhány darabot már szedhetek kertemben, egy darabig el leszek látva vele. Ez a leves, mint azt máskor is szokták (szoktuk) paradicsompüréből készült. A szokásosan kellemes fűszerezéssel, és tésztával. Sokszor szokták betűtésztával tálalni, és most hirtelen eszembe jutott egy kép, amin a székely rovásírás betűi vannak a parilevesbe belefőzve. Meg fogom keresni!
A főétellel kapcsolatban kicsit puskáznom kellett. Azt hittem valamilyen fantázianévvel van ellátva mai ételünk, de kiderült, csak töltött bordaként szerepel az étlapon. Ami nehezítette elemzésemet, az a szaft, amivel nyakon öntötték, de egyáltalán nem rontotta el az élményt. Nem kezdtem az elemzésébe, de nagyon kellemes ízű. A tölteléket, és az ételt összességében sem kóstoltam meg egyenlőre, kicsit későbbre hagyom. A kitálalt levest, viszont miután megosztottam a képet, meg fogom kajálni. 
Essen néhány szó a savanyúságról is, ami csalamádé formájában érkezett. A megszokott minőség, bár még én inkább a friss salátákat kultiválom ilyenkor. Érthető, mert annyi finom, friss zöldség van, amiből akármilyen savanyú elkészíthető. Hozzáláthattok viszont a hordós, úgynevezett bedobálós savanyú elindításához, amihez egyre több nyersanyag áll rendelkezésre. Ez az ,amikor az idényjellegű zöldségeket, egy nagyobb hordóba, akkor amikor épp szezonja van, az előre elkészített kikevert savanyító lébe dobáljátok. Több lét kell készíteni, és így mindig ellepi a savanyút. Ezzel gondoskodhatsz télire erről a finomságról. Hamarosan le fogom írni a receptjét, és ide fogom hozni legközelebb, mikor aktuális lesz!
Most, viszont mára, csak annyi maradt, hogy jó étvágyat kívánjak, mindenkinek saját ebédjéhez!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése