2013. május 9., csütörtök

2013.05.09. Salátaleves, csilis bab.

Mai, ételszállító edényeink fedelének leemelését, izgatottan vártam! Megtörtént, és rögtön kérdések fogalmazódtak meg bennem. De menjünk szépen, sorban.




A leves, salátából készült. Gyermekkorom, nagy ellenszenvét, már régen sutba dobtam! Megbarátkoztam vele, sőt kifejezetten, megkedveltem a salátalevest. Ma is a múltkorihoz hasonló, kiváló minőségben érkezett. Bevallom, legutóbb is kétszer szedtem belőle, amire az adag mennyisége is lehetőséget adott, és most sem álltam meg, néhány kanálnyi mintavétel nélkül. Friss salátából, tejszínesen, finoman készült el. Igen. Most van a szezonja a salátának. Megjegyezném, hogy a spárgának is, de az alapanyag ára miatt, nem hiszem, hogy szóba jöhetne a közeljövőben, bármelyik menüben. Az még mindig úri eledel!
A kíváncsiságom, főleg a most következő ételre terjedt ki. Nagy kedvenc asztalunkon, a csilis bab. Elég jól készítem el, így vártam, vajon milyen lesz az, amit nem én csináltam. Első ránézésre megállapítottam, hogy nem autentikus módon készült. Nem darált húsból főzték. Erre nem is lenne szükség, mert kitűnő, a nagyon apróra vágott husi is hozzá. Az eredeti csilis bab, nem is mexikói étel. A texasi marhapásztorok kedvenc eledele volt, így természetes, hogy marhahús volt a fő alapanyag. Semmi baj, mert az évek során, ételek átalakulnak, változnak. Lényeg, a kulináris élmény! Magyarul, finomnak kell lennie. A mai étel finom. De nem nagyon csilis. Megértem, hogy sok idős ember kap az ételekből, és oda kell figyelni az ízekre, de erősen utána kell paprikáznom, hogy hasonlítson a csili eredeti ízére. Kicsit túlzottnak tartom a benne lévő paradicsompüré mennyiségét is, így inkább paradicsomos bab jelzővel illetném. Ne higgyétek, hogy most jól lefikáztam a kaját. Bevallom, nagyon finom lett. De nem csilis bab. Az, hogy van fogalmam az étel elkészítéséről, bejegyzésemmel igyekszem bizonyítani, amit itt elolvashatsz.
Nem egyszer készítettem már el, és még filmet is készítettem a főzésről. Valamennyire tehát konyítok hozzá.
És akkor jöjjön az, ami végleg nagy meglepi volt. A csilis bab mellé, az egyik edényben, uborkasaláta is leledzett. ??? Valószínű tévedésből került oda, mert a másik főétel mellé illik, amiről ma nem írtam, hiszen nem rendeltünk belőle. Ez pácolt, sült husi lett volna, de mivel nem kóstoltam meg, így nem írhatok véleményt róla. Az uborkasalátát meg köszönöm! Jó lesz a vacsorához. 
Addig viszont, mindenkinek jó étvágyat az ebédhez!

Ui: Közben, fiaim is mintát vettek a babból, és megjegyezték, hogy nagyon finom. Gergő azt mondta, hogy legközelebb, így is elkészíthetjük, csak kicsit csípősebben! Köszönjük az újítást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése