2013. április 26., péntek

2013.04.26. Alföldi betyárleves, hortobágyi palacsinta, narancs.

Tobzódom a mai ételek látványában. Azért kíváncsi lennék, a mai rendelések megoszlására. Kíváncsiságom oka az, hogy a másik főétel ma, a grízes tészta lenne. Csoda, hogy nem kértünk belőle? A hortobágyi palacsinta, biztos másokban is ingerenciát váltott ki, és szinte biztos, magasan nyerte a versenyt. Tétre, befutóra fogadnék!




A leves sem semmi! Alföldi betyárlevesként szerepel az étlapon. Biztos semmi köze ahhoz az Alföldihez, akiről az utóbbi időben sokszor esett szó, de ezután a leves után biztos körbenyalná a száját. Megint a szokásos, gazdag pénteki leves. Hasonló ízű pikáns levest készítettünk mi is a hétvégén a Páleszfesztiválon, de ez egész más. Apróra vágott húsdarabok, feltehetően sertés, vagy pulykahúsból, gombaszeletekkel, sárgarépakockákkal, bőségesen galuskával, és zöldfűszerekkel. A végén tejfölös habarással állt össze. Őrölt piros paprika is leledzik benne, amit a színe bizonyít.
És akkor jöjjön a fő attrakció! A hortobágyi palacsinta.  Furcsa, de van aki a csirkepörkölt újrahasznosításával készíti. Igen praktikus megoldás. A megfőtt csirkehúst, a csontjáról lefejtve, megdarálja, majd kevés sóval, őrölt borssal petrezselyem zölddel kikeveri, azt sós palacsintába tölti, majd a végén a tejföllel kevert pörkölt szafttal leönti. Így a legegyszerűbb. Itt viszont biztos nem így készítették. Mármint a konyhán. Tüzetesebben átvizsgálva, megkóstolva, megállapítottam, hogy darált húsból készült. Szinte biztos a sertés. Kellemesen fűszerezve, úgy csinálták, mintha fasírtot kevernének. A kenyér tartalomra is fogadnék. A fokhagyma ízét is érzem, de nem hivalkodóan. Igen finom lett a töltelék. A mártás, pedig biztos nem csirkepöri szaftja. Ezt nem tudom, hogy csinálták, de ezt is megpróbálom elemezni. Azt már megtudtam, hogy többnyire csont alaplevet használnak. Valószínű mai mártásunknak is ez az alapja. Valószínű, laza paprikás, fűszeres rántás lett felöntve az alaplével, majd tejföllel lett csomómentesre kavarva. Ha most látnátok, ilyenkor mit csinálok, biztos kiröhögnétek. Felállok a gép elől, és többször belekóstolok az ételbe. A mártás íze, de főleg utóíze alapján próbálom beazonosítani a cuccot. Kellemesen sós, savanykás, pikáns íze van. Érzem benne a borsot, de a savanykásságát, nem csak a tejföl adja. Valószínű kevés ecet, vagy a csalamádé leve is megfordul benne. 
Kedves Barátaim az Úrban! Ti, akik grízes tésztát rendeltetek! Nem tudjátok, mit hagytatok ki! Én sem, hogy Ti mivel lakatjátok jól magatokat, mert nálunk a palacsinta 3:0 arányban győzött. Ma biztos jól lakunk! A hétvégén is, mert itthon főzünk, de még nincs eldöntve mit. Akcióvadász párom, eldönti. Merthogy hó vége van. Nálatok is? Nálunk nagyon!
Ja! Kaptunk narancsot is!










4 megjegyzés:

  1. Kedves István! Élvezettel és nagy örömmel olvasom a bejegyzéseit, ez is remek volt! :) A fotók pedig, elsőosztályúak. Gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Én szeretem a grízes tésztát!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg a hortobágyi palacsintát! Kvittek vagyunk!

      Törlés