2013. április 17., szerda

2013.04.17. Lebbencs leves, fehérbab főzelék sült kolbásszal, sertésszűz, sajtszószal, rizzsel, süti.

Tegnap jártam a konyhán, ahonnan ételeink érkeznek. Megállapodtam a menedzsmenttel, hogy jövő hétfőn délután, és kedden hajnaltól, figyelemmel kísérem, dokumentálom a konyhán zajló munkát. Én is kíváncsisággal teli várakozással tekintek a jövő hét elé! Sikerült több dolgot tisztázni. Néha kritikával illetem az ételeket. Mindig jeleztem, hogy a kritika szubjektív! Csak saját ízlésem alapján írom. Tehát, ezek az én véleményeim. Az, hogy időnként fűszertelennek tartok egy ételt, annak rendkívül nyomós oka van. Az étterem, a rendelések 80%-ában idős embereknek szállít. Olyanoknak, akiknek megterhelő lenne a főzés. Ezek az emberek, nagy többségben betegek, (cukor, epe, szív, stb.) problémákkal küzdenek. Mivel rájuk is tekintettel kell lenni a főzés során, kénytelenek bizonyos kompromisszumokat kötni. Belátom! Könnyebb utólag sózni, borsozni az ételt, mint kivenni belőle. Ezért nem mérvadóak néha kritikáim, az ételek fűszerezettségét illetően. Meg kell jegyeznem, még egy nagyon fontos dolgot. Ezek az idős emberek, különféle alapítványok támogatásával kaphatják ételeiket. Eddig kerültem az anyagiakat, de el kell mondanom: a támogatott menü ára 510 Ft. Támogatás nélkül 700 Ft. Úgy érzem versenyképes ár. Az adagok nagyságát, az ételek változatosságát, ízét tekintve biztosan. 



 

 

 

 
Ezek után rátérek a mai étkekre. A leves igazi hungarikum. A lebbencsleves, igazi pásztorétel. Nem nagykonyhai módon, hanem igazán háziasan elkészítve. Tördelt lebbencstésztával, pirított, füstölt szalonnával, sok krumplival. Ezek az alapanyagok, könnyen hozzáférhetők voltak a pásztorok számára. Hagyma, őrölt pirospaprika mindig volt a tarisznyában, és az ételre, több napig rá lehetett járni. Ma mi járunk rá, de nem több napig.
Az egyik főétel a fehérbab főzelék, sült kolbásszal. Bár Kaliforniában élő virtuális barátnőm megjegyezte, hogy a Magyar étel piros, vagy barna, én ezt is annak tartom. Az is igaz, hogy a kolbász piros is, meg barna is, de a főzelék, nem paprikás rántással készül. Készülhetett volna, de nem volt szükség rá. És nem csak a kontraszt miatt. Kötelességemnek éreztem egy falatot belekóstolni, és meg lesz elégedve vele az, aki ebből rendelt.
Én ma a másik főételből lakok jól, ami sertés szűz, sajtszószban, rizzsel. Ezt is megkóstoltam. Igen jól sikerült. A husik, fokhagymás pácolás után lettek grillezve. A mártás, lágy, kellemes ízű, és bőséges. 
A mai ebéd koronája pedig a süti. Szemmel láthatóan többrétegű kakaós piskótából készült, kétrétegű töltelékkel, a tetején csokimázzal. Megint finom, komplett ebéd. 
Mindenkinek jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése