2013. február 18., hétfő

2013.02.19. Csontleves finommetélttel, mustáros, sült csirkecomb, toros káposzta.

Ezek, az érkezett menü képei. A bejegyzés, előző este íródott! Úgy érzem, jól sikerült.

Megint rekordkísérlet következik! Olyannyira elszaladt velem a ló, hogy vettem a bátorságot, és előző este megírtam a beharangozót, a keddi kaják mellé. Nem csak a bátorság motoszkált bennem. Megnézve az étlapot, széles mosoly telepedett orcámra. Arra a szőrösre! Toros káposzta! Sőt! Inkább TOROS KÁPOSZTA! Csupa nagybetűvel. Hát kérem, ebben én profi vagyok! Ezt most nem az óriásira nőtt egóm mondatja velem, hanem az, hogy tényleg értek hozzá. Egy éve, Benke Laci bácsi dicsérte meg nyílt színen, kb. 1000 ember előtt a torosomat. Jól esett! Akkor meg is nyertük a böllérversenyt, amihez egy kicsit talán én is tudtam adni.

Ez a toros, nem az a toros. Ezt én 
készítettem. Amit kaptunk, később
következik.
A toros, kérem nekem nem igényel receptet! Csak egy nagy bográcsot. Na meg hangulatot, jó cimborákat, akikkel jól esik együtt főzni, bulizni. Semmi különös nincs abban a torosban amit én készítek! Csak a rutin, és a jó alapanyagok. Bocsássátok meg, hogy ma többi kajánkat egy kicsit háttérbe szorítom, de különösebb beszámolót nem tudok írni a csontleves, és a finommetélt kombinációról. 

Csontleves finommetélttel. 
Ez a kép is archív.
A legegyszerűbb leves. A toros előtt jó. De a toros! Már a nevében is benne van, hogy torokon fogyasztjuk. A tor, pedig ünnep! Még ha csak disznótor, akkor is. A torost, a gyesznó csontos húsából csináljuk. Na meg a bőrösből. A legjobb, ha csontos is, meg bőrös is. Példájul a köröm. Meg a fejhús. Farok, fül, belevaló! Ami nyesedéket a sonka, oldalas, és egyéb húsok formázásánál levettünk, szintén a torosba mehetnek. Mivel elhatároztam, úgysem menekültök. Végig fogjátok olvasni, én hogyan csinálom! Töviről-hegyire! Azzal kezdődik, hogy hagymát pucolok. Ezt én szoktam, mert nem bánccccsa a szemem! Egy idő óta nem siratom meg a hagymával kapcsolatos emlékeimet. Egy disznóvágásra, viszont kell hagyma! Most nyeljetek egy nagyot!

Ez sem a mai toros. A következő lesz,
 amit ma kaptunk.
 
Kell a hagymás vérhez, a hurkához, az orjaleveshez, és a toroshoz. Elég sok kell belőle! Legutóbb kilenc kilót pucoltam, szeleteltem. Közben boroztam! Úgy megy a legjobban. Mindig megbeszéljük, mennyi alapanyagot dolgozunk fel. A torosba általában, 4 kiló hús kerül. Úgy szemmértékre. Ugyanennyi savanyú káposzta, és három kiló hagyma. 4+4+3=9 Megy még hozzá 2 üveg lecsó (mivel télen nincs friss paprika, paradicsom) és már majdnem tele a 18 literes bográcsom. Ezt használom leggyakrabban, meg a 12 literes öntöttvasat. Van még ezeken kívül 4. Elég egy háztartásban. 

Ez már a ma érkezett toros. 
Meg vagyok elégedve!
Hol is tartottam? A hagymát már megpucoltam, felszeltem. Szálasra. Olyanra, mint a káposzta. Kénytelen vagyok szépen sorban leírni, mert soha nem tanultok meg torost főzni. Lehet hogy már tudtok is. Lehet, hogy jobban mint én! 
A hagymát, mangalica zsíron megpirítom. Megy rá néhány fej zúzott fokhagyma, majd mikor üvegesre dinsztelődtek, mehet az egész kömény. Ha ez kész, mennek rá a husik. Alulra a csontosak, feljebb a húsosabbak, Ezeknek egy kis pirítás kell, és mikor egy kis pörköt kapnak, megsózom, és ráöntöm a két üveg lecsót. Vízzel felöntöm annyira, hogy ellepje, és ihatok néhány fröccsöt. Ráérek, mert ez min. másfél óra. A körömnek és más csontos húsoknak puhulnia kell. A cimboráim, megfelelően előkészítették, felvágták a körmöket is, így nem kell bajlódni a tálalásnál. Mikor úgy érzem, (kóstolás után) hogy majdnem megfőtt a cucc, mehet bele a káposzta. Ez a leglényegesebb szabály! Ha túl savanyú, kimosom! Ha nem, akkor úgy ahogy van, mehet bele. A káposztán múlik minden! Csak olyan káposztát használok, amit ismerek. Ismerem a készítőjét, a minőségét. Tudom, milyen fűszernövényekkel rakták el. Ahonnan hozzuk, ott kakukkfűvel, és csomborral teszik el télire savanyítani. Ez az egyik legnyerőbb fűszerezés. A nyáron, saját kovászolt káposztából készítettem a torost! Igen! Kovászolt káposztából. Dokumentumok is készültek róla, amiket Ide kattintva  megnézhetsz! A káposztának is kell egy keveset főnie, de nem annyit mint a húsnak. Általában nem kell bele só, de kóstold meg. Őrölt borsot, fűszereket tehetsz bele. Csombort minden esetben. Ez minden káposztás ételhez illő, ősi magyar fűszer. Ráadásul, a kápi által gerjesztett szelet, elhajtja! eljutottunk ahhoz a ponthoz, hogy majdnem kész a kaja. Most szórom meg őrölt piros paprikával. azért nem korábban, mert a paprika a legnagyobb veszélyforrás! Attól kapja le az alját. Kozma úr nem szívesen látott vendég! Nem is szoktam vele találkozni! Azt, hogy mennyi csípőset raksz hozzá, rád bízom. Én 1 házi csilit teszek egy bográcsba. Elég is! A tejfölt, csak mellé tedd! Nem mindenki szereti, ha rá van öntve. Mindenki adagolja, saját kedve szerint.
A leves, talált!
Most, hogy egész novellát írtam a torosról, nézzük, mit kapunk!
A leves a csontleves finommetélttel. Az egyik főkaja a toros, a másik, a mustáros sült csirke, hagymás tört krumplival, savanyúsággal. Már az elején írtam, hogy előre dolgoztam. Ha törik, ha szakad, semmit nem változtatok, az előre megírt szövegen. Így aztán megpróbálom leírni, én hogyan csinálnám, a csirkecombot. Mivel előre dolgoztam kicsit, a montázsra egy régebben készített csirkecombom képe került, de itt már az előbb fotózott látható.

Előre bepácolnám, mint minden esetben. Hagymával, olajjal, sóval, borssal, kevés őrölt pirospaprikával, mustárral. A csirke sütésének nem kell hosszú idő. Ha előtte nap bepácolom, még gyorsabban sül, és még finomabb lesz. Hogy mennyire jól gondolkodtam a hagymát illetően, a tört krumpli igazolja. A csirke mellett megpárolódott hagymát, össze lehet keverni a szafttal, és a krumplival, így felséges köret lesz a krumpliból. 
A savanyút is eltaláltam. Lottóznom kéne!
Azt, hogy milyen savanyúságot kapunk, még nem tudom. Én a már jól ismert csalamádét fogadnám szívesen, de illik hozzá a csemege kis dinnye, és a vegyes savanyú is. Most lehet fogadni!
És hogy mennyire vagyok bátor? A most leírtakat reggel nyolc órakor megosztom! Mielőtt az ételek érkeznének. Remélem, a konyhán is olvassátok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése