2013. február 15., péntek

2013.02.15. Korhely bableves, carbonara spagetti, mákosguba, narancs.




Tegnap belaktam zöldbablevessel, és azt is megtudtam, hogy a Hortobágy, a Bakonyban van. Tudom, magyarázatra szorul. Gergő főkajája, tegnap a hortobágyi szelet volt, ami nekem első ránézésre bakonyinak tűnt. Nagyon ízlett neki. Egyébként is szereti a gombás ételeket, és a tegnapi ebédre kapott natúr husi, gombás raguval volt borítva. Attól volt hortobágyi, hogy volt benne debreceni kolbász is. Debrecenhez közel a Hortobágy, de a Bakony távol. Ez az, amikor fantázianeveket adnak a kajáknak. Ki gondolná, hogy a serpenyős rostélyos mezei neve, paprikás krumpli. De seperjünk saját házunk táján! A gyulai sertésszelet szintén natúr husit takar, de lecsós borítással, amiben jócskán találunk még, gyulai kolbász szeleteket is. Eddig így volt, de a Gyulai Húskombinát megszűnésével, ki tudja mi lesz a jövő.

Itt még nem tudtam, mi érkezik. A fénykép később készült.
A kísérő szöveget előre megírtam. Jó kis agytorna volt!

Korhely bableves, gazdagon.

De tekintsünk, a mába! Ma levesként, korhely bablevest eszünk. Kedvenc alapanyagaimból. Van benne bab, és káposzta is. Egyedül a paradicsom hiányzik ahhoz, hogy teljes legyen kedvenceim, sora. De jön a nyár, és közelg a paradicsom! A mai leves, viszont szintén tele, minden égi-földi  jóval. Babbal, káposztával, husival,  zöldséggel, répával, kolbival. Most elárulok egy titkot! Ma korábban keltem. Megnézve az étlapot, elhatároztam, hogy előre megírom a kísérő szöveget. Bátorság mi!?  Érzem magam annyira rutinos gasztronómusnak, hogy látatlanba meg merjem írni, hogy néz ki, miből áll egy étel. A korhely bablevest, már én is készítettem. Tudom, hogy a babot be kell áztatni, meg kell főzni, husit hozzáadni, zöldségdarabokkal dúsítani, savanyú káposztával, és kolbász szeletekkel élvezetesebbé tenni, végül tejföllel behabarni. Ezért mertem előre megírni.

A carbonara spagettit is szeretjük.

A carbonara spagetti készítése is a vénámban van. Én sonkából, (ha van füstölt is) tojásból, tejszínből, reszelt sajtból készítem. A sonkát, nagyon apróra vágom, a tejszínből, tojásból, reszelt sajtból kikutyulok egy löttyöt, amivel a pirított sonkát felfőzöm. Szoktam hozzá tenni, nagyon apróra vágott hagymát, fokhagymát is. Jól meg is borsozom, ha füstölt sonka is van benne, akkor óvatosan sózom. A kifőzött spagetti tetejére halmozott ragut, a tálaláskor megszórom reszelt sajttal. (az eredeti recept szerint parmezánnal) Mivel ez most nincs itthon, várom, hogyan tálalják a konyhán. Biztosan hasonlóan. Ott is tudnak főzni!

A mákos guba, desszert jellegű étel.
Eddig gondolatban lejátszottam az érkező ételeket. Jól sikerültek! Kora reggel, majdnem jól laktam. Ti is úgy vagytok vele, hogy az illatokkal jól laktok? Én igen. És ahogy írom, érzem az ízeket, az illatokat, az ételek harmóniáját. Szerencsés vagyok! Itt viszont megakadtam. 
Úgy emlékszem, Gergő mákos gubát rendelt. Ezért várnom kell, amíg megérkezik az étek. Ez a tésztaétel, nem szerepel a családi főzőcske repertoárjában. Ezért jó, hogy igen változatosan főznek nekünk a konyhán, és lehet választani. Itthon nem csinálnánk, de így mindenki igénye kielégítve! Most megállok, és megvárom az ételfutárt. Addig megiszom a reggeli kávét. 
Akkor megcsinálom fejben a mákos gubát is. Tudom, hogy többféle képpen készítik. Van, aki kelt tésztából, de gyanítom, hogy most a kiflis változat érkezik. Az a legfinomabb, és a legegyszerűbb. Szikkadt kifli szeleteket halmozunk a tálba, majd tejet forralunk cukorral, vaníliával, és ráöntjük a szeletelt kiflire. Megszórjuk mákkal, citromhéjat reszelünk rá. Egy kivajazott tepsi aljára zsemlemorzsát szórunk, és erre ráborítjuk a keveréket. Ha van otthon mazsola, az is mehet hozzá, persze beáztatva.  A tetejére kevés vajat morzsolunk, és mehet a sütőbe. Az étlap szerint, ma vaníliás öntettel kapjuk, de most tényleg meg kell várnom, míg megérkezik. Ekkora kíváncsisággal, még soha nem vártam a kaját!!!
Megérkezett! Meg kell jegyeznem, hogy kontinens méretű piros pontot kaptam! Saját magamtól. Könnyű nekem, hogy csak úgy osztogatom. Meg kell jegyeznem, nagyon megérdemeltem. Mindent tökéletesen megfőztem, sütöttem fejben. Nem hasonlítom magam a sakkozókhoz, akik fejben tudják lejátszani a meccseket, de azért…  Mégis tudok valamit! Két mikroszkópikus tévedésem volt. A korhely levesbe, a konyhán nem tettek kolbászt. A carbonara spagócába viszont, került egy kis füstölt szalonna. Ennyi! Se több, se kevesebb!  Nagy örömet szerzett, a mai agytorna. Máskor is megpróbálom. Így hamarabb láthatjátok, mit fogunk ma enni. Ha kíváncsiak vagytok rá. Tudom, vagytok néhányan.

A napi vitamin.

Nem felejtkeztem el, a szinte jelentéktelennek tűnő ráadásról sem, ami ma egy narancs formájában érkezett. A vitaminszükséglet letudva!
Nektek, pedig Kellemes Hétvégét kívánok! Holnap lesz Gergő szülinapja, és megkért, egy kis főzőcskére. A csilis babra indult be a társaság. Én pedig szívesen megcsinálom. Fejben azt is tudom. Remélem a gyakorlatban még jobban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése