Tegnap belaktam zöldbablevessel, és azt is megtudtam, hogy a
Hortobágy, a Bakonyban van. Tudom, magyarázatra szorul. Gergő főkajája, tegnap
a hortobágyi szelet volt, ami nekem első ránézésre bakonyinak tűnt. Nagyon
ízlett neki. Egyébként is szereti a gombás ételeket, és a tegnapi ebédre kapott
natúr husi, gombás raguval volt borítva. Attól volt hortobágyi, hogy volt benne
debreceni kolbász is. Debrecenhez közel a Hortobágy, de a Bakony távol. Ez az,
amikor fantázianeveket adnak a kajáknak. Ki gondolná, hogy a serpenyős
rostélyos mezei neve, paprikás krumpli. De seperjünk saját házunk táján! A
gyulai sertésszelet szintén natúr husit takar, de lecsós borítással, amiben
jócskán találunk még, gyulai kolbász szeleteket is. Eddig így volt, de a Gyulai
Húskombinát megszűnésével, ki tudja mi lesz a jövő.
Itt még nem tudtam, mi érkezik. A fénykép később készült. A kísérő szöveget előre megírtam. Jó kis agytorna volt! |
Korhely bableves, gazdagon. |
De tekintsünk, a mába!
Ma levesként, korhely bablevest eszünk. Kedvenc alapanyagaimból. Van benne bab,
és káposzta is. Egyedül a paradicsom hiányzik ahhoz, hogy teljes legyen
kedvenceim, sora. De jön a nyár, és közelg a paradicsom! A mai leves, viszont
szintén tele, minden égi-földi jóval.
Babbal, káposztával, husival, zöldséggel, répával, kolbival. Most elárulok egy titkot!
Ma korábban keltem. Megnézve az étlapot, elhatároztam, hogy előre megírom a
kísérő szöveget. Bátorság mi!? Érzem magam
annyira rutinos gasztronómusnak, hogy látatlanba meg merjem írni, hogy néz ki,
miből áll egy étel. A korhely bablevest, már én is készítettem. Tudom, hogy a babot
be kell áztatni, meg kell főzni, husit hozzáadni, zöldségdarabokkal dúsítani,
savanyú káposztával, és kolbász szeletekkel élvezetesebbé tenni, végül
tejföllel behabarni. Ezért mertem előre megírni.
A carbonara spagettit is szeretjük. |
A carbonara spagetti készítése is a vénámban van. Én
sonkából, (ha van füstölt is) tojásból, tejszínből, reszelt sajtból készítem. A
sonkát, nagyon apróra vágom, a tejszínből, tojásból, reszelt sajtból kikutyulok
egy löttyöt, amivel a pirított sonkát felfőzöm. Szoktam hozzá tenni, nagyon
apróra vágott hagymát, fokhagymát is. Jól meg is borsozom, ha füstölt sonka is
van benne, akkor óvatosan sózom. A kifőzött spagetti tetejére halmozott ragut,
a tálaláskor megszórom reszelt sajttal. (az eredeti recept szerint parmezánnal)
Mivel ez most nincs itthon, várom, hogyan tálalják a konyhán. Biztosan
hasonlóan. Ott is tudnak főzni!
A mákos guba, desszert jellegű étel. |
Eddig gondolatban lejátszottam az érkező ételeket. Jól
sikerültek! Kora reggel, majdnem jól laktam. Ti is úgy vagytok vele, hogy az
illatokkal jól laktok? Én igen. És ahogy írom, érzem az ízeket, az illatokat,
az ételek harmóniáját. Szerencsés vagyok! Itt viszont megakadtam.
Úgy
emlékszem, Gergő mákos gubát rendelt. Ezért várnom kell, amíg megérkezik az
étek. Ez a tésztaétel, nem szerepel a családi főzőcske repertoárjában. Ezért
jó, hogy igen változatosan főznek nekünk a konyhán, és lehet választani. Itthon nem
csinálnánk, de így mindenki igénye kielégítve! Most megállok, és megvárom az
ételfutárt. Addig megiszom a reggeli kávét.
Akkor megcsinálom fejben a mákos gubát is. Tudom, hogy többféle képpen készítik. Van, aki kelt tésztából, de gyanítom, hogy most a kiflis változat érkezik. Az a legfinomabb, és a legegyszerűbb. Szikkadt kifli szeleteket halmozunk a tálba, majd tejet forralunk cukorral, vaníliával, és ráöntjük a szeletelt kiflire. Megszórjuk mákkal, citromhéjat reszelünk rá. Egy kivajazott tepsi aljára zsemlemorzsát szórunk, és erre ráborítjuk a keveréket. Ha van otthon mazsola, az is mehet hozzá, persze beáztatva. A tetejére kevés vajat morzsolunk, és mehet a sütőbe. Az étlap szerint, ma vaníliás öntettel kapjuk, de most tényleg meg kell várnom, míg megérkezik. Ekkora kíváncsisággal, még soha nem vártam a kaját!!!
Akkor megcsinálom fejben a mákos gubát is. Tudom, hogy többféle képpen készítik. Van, aki kelt tésztából, de gyanítom, hogy most a kiflis változat érkezik. Az a legfinomabb, és a legegyszerűbb. Szikkadt kifli szeleteket halmozunk a tálba, majd tejet forralunk cukorral, vaníliával, és ráöntjük a szeletelt kiflire. Megszórjuk mákkal, citromhéjat reszelünk rá. Egy kivajazott tepsi aljára zsemlemorzsát szórunk, és erre ráborítjuk a keveréket. Ha van otthon mazsola, az is mehet hozzá, persze beáztatva. A tetejére kevés vajat morzsolunk, és mehet a sütőbe. Az étlap szerint, ma vaníliás öntettel kapjuk, de most tényleg meg kell várnom, míg megérkezik. Ekkora kíváncsisággal, még soha nem vártam a kaját!!!
Megérkezett! Meg kell jegyeznem, hogy kontinens méretű piros
pontot kaptam! Saját magamtól. Könnyű nekem, hogy csak úgy osztogatom. Meg kell
jegyeznem, nagyon megérdemeltem. Mindent tökéletesen megfőztem, sütöttem
fejben. Nem hasonlítom magam a sakkozókhoz, akik fejben tudják lejátszani a
meccseket, de azért… Mégis tudok
valamit! Két mikroszkópikus tévedésem volt. A korhely levesbe, a konyhán nem
tettek kolbászt. A carbonara spagócába viszont, került egy kis füstölt
szalonna. Ennyi! Se több, se kevesebb! Nagy
örömet szerzett, a mai agytorna. Máskor is megpróbálom. Így hamarabb
láthatjátok, mit fogunk ma enni. Ha kíváncsiak vagytok rá. Tudom, vagytok
néhányan.
A napi vitamin. |
Nem felejtkeztem el, a szinte jelentéktelennek tűnő
ráadásról sem, ami ma egy narancs formájában érkezett. A vitaminszükséglet
letudva!
Nektek, pedig Kellemes Hétvégét kívánok! Holnap lesz Gergő
szülinapja, és megkért, egy kis főzőcskére. A csilis babra indult be a
társaság. Én pedig szívesen megcsinálom. Fejben azt is tudom. Remélem a
gyakorlatban még jobban!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése