2016. október 25., kedd

2016.10.25. Korhelyleves, Dubarry csirkemell, csülkös-babos egytál.

Na végre, ma eljött az én napom! 
Van néhány alapanyag, amelyek sokkal közelebb állnak a szívemhez mint mások, így szívesebben is fogyasztom őket a többieknél. Legkedvesebb továbbra is a paradicsom, de ugyanígy kiemelt helye van étrendemben a káposztának, valamint a szárazbabnak is. Ma tehát bejött az élet számomra, hiszen három kedvenc alapanyagomból kettő szerepel a mai kínálatban. 



Rögtön már a leves is kedvenceim közé tartozik, hiszen a korhelyleves ugye mint tudjuk, savanyú káposztából készül, más alapvető hozzávalók mellett. Ez tehát már biztosan az én napom lesz, az ételek különleges hatásait pedig valahogyan megpróbálom enyhíteni. Mert azok lesznek tapasztalataim alapján, hiszen mindenki ismeri a savanyú káposzta jótékony élettani hatásai mellett azt is, hogy bizony szelet is tud gerjeszteni, de rendesen. Nem idegeskedek, mivel egyedül vagyok itthon, a kiskutyát pedig nem hiszem, hogy zavarná. Biztos nem fogja kergetni, a nappaliban szabadjára engedett galambokat. Elárulok egy titkot! A kutyusok is szoktak ilyen módon levegőt cserélni. Elöl beszívják a tisztát, hátul pedig keverve testük élettani gázaival, ki is bocsájtják azokat. Ráadásul, még nem is zavartatják magukat. Én legalább elnézést kérek, ha hasonló malőr történik. Tegnap már megemlítettem, hogy számomra vannak követendő udvariassági szabályok, többek közt az is, hogy illik kérni valamit, ahelyett, hogy követelőznénk. Ezek közé tartozik az is szerintem, ha valaki egy étel receptjére kíváncsi. Az nem kérés szerintem, ha valaki csak úgy félvállról odaveti pökhendien a "recept?" szót. Nem pedig úgy, hogy "elkérhetném a receptet?" Elég tekintélyes gyűjteménnyel rendelkezek saját receptjeimből, így ha bárki kíváncsi rájuk kevés utánajárással megtalálhatja őket oldalaim egyikén. Így megtalálható köztük, a korhelyleves általam főzött változata is.  Ez az általános korhely leves receptje, bár én tán még jobban kedvelem a szárazbabot is tartalmazó korhely bablevest. Ez utóbbit viszont azoknak, akik epebántalmakkal küzdenek, semmiképpen nem ajánlom!


Lenne viszont egy teljesen ártalmatlan főétel is a leves után, hiszen a Dubarry csirkemellet akár úri társaságban is bátran fogyaszthatnánk. Ebből viszont ma nem rendeltem. Nem azért viszont, mert én nem tarom úriembernek magam! Az étel névadójáról, bizonyos madame Dubarryról, már nem kifejezetten állítható, hogy úrinő volt a maga korában, ugyanis a legősibb női foglalkozást űzte, állítólag mesterfokon. Mivel viszont szerintem, minden lényeges dolgot leírtam a témáról már korábban, engedtessék meg, hogy minden további magyarázat helyett, azt az írásomat idehozzam. Akit érdekel Madame Dubarry rövid története, és a hozzá kapcsolódó híres étel, itt informálódhat róla. 

Ez az étel tehát, amiről az imént ejtettem szót, semmiképpen nem lenne nevezhető ártalmasnak, sem magam, sem pedig közvetlen környezetem számára.
Nem így viszont a következő, immár ismételten kicsit zűrösebb étel, a csülkös-babos egytál.  Öröm a köbön! Már a leves kapcsán megemlítettem, hogy ma durroghatok kedvemre, és mivel a savanyú káposzta, valamint a bab együttes hatásához kétségem sem fér, ezt minden bizonnyal meg is fogom tenni. Jól kezdődik, és úgy érzem, hogy jól is fog folytatódni a napom. Ez az egytálétel, egyébként a következő módon készülhet. 
Bár minden napom ilyen lenne!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése