2016. augusztus 26., péntek

2016.08.26. Jókai bableves, milánói makaróni, tejberizs.

Ismét eltelt egy hét, (majdnem) hiszen péntek van ezerrel. A mai ebéd is megszokott friday style, amiben semmi meglepő nincs. A pénteki kaják jellegzetessége a nagyon tartalmas leves, a tésztaételek, és a gyümölcs. Ma is hasonló menüre számítottam, de persze elég ilyenkor megnézni az étlapot, ami már múlt hét kedd óta rendelkezésünkre áll.


Az étlap szerint, de ténylegesen is ma Jókai bablevessel indul az ebéd, ami számomra akár elegendő is lehet. Péntekenként annyira bőséges a leves, hogy akár négy adagot is ki lehet mérni a ránk eső két porcióból, tehát még repetára is juthat belőle. Minden bizonnyal ki is fogom használni ezt a látszólagos jólétet. A szárazbab egyetlen hátrányát pedig valahogyan elviselem, hiszen minden élvezetért meg kell szenvedni egy kicsit. Ha kell ma ezzel vezeklek. Régen nem főztem már, de amikor legutoljára készítettem, népes, és nemzetközi társaság számára bográcsoztam egy jóízűt, és akkor is a Jókai bablevesre  rendkívül hasonlító babgulyást főztem. Jó volt, szépek az emlékek melyekből táplálkozhatok. Ezzel is jól lehet lakni ám! A szép emlékekkel. 


Ha a bableves nem lenne még elég véletlenül, fejedelmi étel a főételek egyike is, melyet szinte az egész család nagyon szeret. Ez pedig a milánói makaróni lenne, ami viszont a tradicionális milánóitól lényegiekben tér el. Megjegyzem, ez az eltérés az étel élvezeti értékén nem változtat sokat, sőt talán még élvezhetőbbé teszi a végeredményt. A sok süket duma után elmondom ez miben is áll. Legtöbb helyen nagyon keverik a bolognai spagettit, és a milánói makarónit, ami nem lenne nagy baj, mégis túl sok köze nincs egymáshoz a két ételnek. A hibridből (mert én hibridnek nevezem a bolognai, és a milánói ötvözetét) egyszerű szókapcsolással új kifejezést alkottam, ami tükrözi a mai ételt. Ez az elnevezés pedig a bolánói spagaróni lenne! Blogomban rögtön magyarázattal is szolgálok az étellel kapcsolatban, tehát ha valaki nagyon finom, ám mégsem autentikus olasz stílusú ételre vágyik, ebből minden kiderülhet, sőt még konkrét receptet is tartalmaz. Oldalaim egyik legnépszerűbb írásáról van szó, tehát büszke is vagyok rá! 

A másik főételt átugrom, sőt egyszerűen kihagyom, mivel családom egyik tagjának sem áll közel szívéhez, így a tejberizsből nem is rendeltünk mára. Mások viszont biztosan kedvelik, ezért megmutatom mi lenne a másik főétel ma. Nem sűrűn rendeltünk eddig tejberizst az étterem konyhájáról. Fotóm is csak abból az apropóból van róla, hogy ha felkerül ritkán az étlapra, legyen mivel szemléltetni mások számára a tejberizst. Készítettem évekkel ezelőtt egy adagot, amit több kameraállásból lefényképeztem. Ezeket használom azóta is, illusztrálásra.  Nekem elég volt életem korai szakaszán a tejberizsből, sőt még tán kicsit sok is volt! 

Péntek van, így gyümölcs is tartozik az ebédhez, ami így lesz komplett. A körforgás hétfőn pedig újrakezdődik. Addig is kellemes hétvégét, használjátok ki a szép időt! Jövő héten indul az iskola!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése