2016. augusztus 19., péntek

2016.08.19. Bográcsgulyás, spagetti carbonara, rizsfelfújt.

Ma igazán internacionális a menü. Európa számos tájegységét képviselik a hajnalban készített ételek, sokak nagy megelégedésére. Nekem már biztosan nem lesz gondom, mert kettőt biztosan szeretek közülük, ami nekem elég a boldogságomhoz. 


A leves például színtiszta magyar találmány. A legismertebb bográcsos étel, ami már a nevében is hordozza a főzőeszköz típusát, a bográcsot. Ebből mindenki könnyen kitalálhatja, hogy a bográcsgulyásról van szó. Ezzel kezdődik az ebédem tehát, és azt hiszem, hogy ezúttal nem ragaszkodok szigorúan a déli időponthoz, hanem már korábban belakok a levessel. Van bőven belőle, jut még repetára is. Nem hiszem, hogy lenne olyan ismerőseim közt, aki nem ismerné a bográcsgulyás elkészítésének módját, de ha mégsem így lenne, itt egy korábban írt receptem róla. 
A magyart gasztronómiát képviseli tehát a leves, melyet egy kifejezetten olaszos étel követ.
Ez pedig a spagetti carbonara, ami az olasz szénégetők népi eledele volt egykor, és még mindig az lenne minden bizonnyal, ha még mindig űznék ezt az ősi foglalkozást, bárhol is a világon. Kemény fizikai munkát igényelt egykor a szén égetése, és jól esett közben a finom ebéd. Ezt nyilván nem maguk a szénégetők készítették szabadidejükben, hanem a gondos feleségek akiknek a család istápolása mellett, az ebéd elkészítése, és kiszállítása is a feladatuk volt. Még mindig jobb, mintha egy másik ugyancsak ősi mesterséget űztek volna az ebédkészítés helyett szabadidejükben az asszonyok. A szénégetés közben nem járhattak haza leellenőrizni, hogy mivel tölti az asszony napjait, így akár félre is léphettek volna közben. Az Olasz nép egyébként rendkívül családcentrikus volt mindig. Van olyan tájegység, mint például Szicília, ahol már-már matriarchális a társadalom, tehát az asszony szava dönt a legtöbb kérdésben. Ezt az ételt is magyarosítottam kicsit, és egészen másként készítettem el, saját ízlésem szerint, a következőképpen. 

Már az elején beharangoztam, hogy ma nemzetközi menüre lehet számítani, de ez engem nem érint. Mi ugyanis nem rendeltünk az osztrák gyökerekkel rendelkező rizsfelfújtból, aminek az eredeti neve rizskoch. Ez már számomra inkább az édesség kategóriájába tartozik, különösen így, hogy még málnaszörppel nyakon is öntik mások nagy kedvencét.
Észrevétlenül véget ért tehát a hét, vasárnap az Olimpiának is vége, tehát minden bizonnyal ismét nyugodt éjszakáknak nézünk el. Nem kell izgulni hajnalban a TV előtt, de örömmel gondolunk vissza a sportolók sikereire. Részemről mindre, kivétel nélkül! Kellemes hétvégét, nyugodalmas napokat kívánok mindenkinek! Holnap kicsit kirándulok, mert rám fér, és nagyon jól fog esni!
De még előtte megeszem a dinnyét is, ami a mai ebédhez szintén jár. Kellemes hétvégét kívánok mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése