2016. augusztus 16., kedd

2016.08.16. Brokkoli krémleves, lecsós sertésszelet, fokhagymás csirkeszárny.

Régebben, úgy érzem sokkal jobb volt a helyzet. Kinyitottam az újságot, és csak azt olvastam el, ami érdekelt. A hirdetéseket átugrottam. Most, egyszerűen nem lehet kikerülni őket. Ahhoz, hogy elolvassak egy számomra érdekes írást, a trükkök egész sorát kell bevetnem, hogy kikerüljem, átugorjam a reklámokat. Nem is egyet, mert jönnek dögivel. Pedig nagyon nem lennék kíváncsi rájuk. Azt már kezdem megszokni, hogy minden reggel ahogy bekapcsolom a gépem, kéretlenül ajánlatokat kapok, az általam használt ingyenes programok fizetős változatáról, biztatva annak megvásárlására. Gondolom, problémáim nem egyediek, mások is hasonló cipőben járnak. 
Rossz szokásom, hogy ha nincs halaszthatatlan dolgom, reggel a friss hírek elolvasásával kezdem, de egyre bonyolultabban jutok hozzá az információkhoz. Legjobban az bosszant talán, hogy nincs egységes rendszer, hanem minden oldalon különféle módszerekkel lehet átugorni, kikerülni a számomra érdektelen reklámot, vagy magának a hír forrását jelentő oldalnak a lájkolását. Vannak tehát éppen ezért olyan oldalak, amiket már meg sem nézek. Ezt már erőszakos dolognak vélem. Mondhatnám, hogy ez az én problémám, de tudom, nem csak én vagyok egyedül.

Az ebéddel kapcsolatosan szerencsére soha nincsenek hasonló gondjaim. Jól is néznék ki, ha mielőtt nekikezdenék egy ételnek, először meg kellene néznem valami kéretlen dolgot, mielőtt rátérnék arra amire igazán vágytam. Jelen esetben, a mai ebédemre. 


Ezzel - mármint a menüvel - most sincs semmi gond, mint általában sohasem. Meg tudom számolni egyik kezemen, amikor nem olyan színvonalú volt az ebéd, mint amire számítottam. Ezek is többnyire csak apró, fűszerezési problémák, tehát könnyen orvosolhatók voltak. Legtöbbször azonban, még ilyen jellegű gondom sincs egyik étellel kapcsolatban sem.
Látva, és kóstolva a mai menüt, most sem lóg ki egyik étel sem a sorból. 
Vannak persze olyan kaják is, amiket kevésbé csípek, mint másokat. Például a brokkoli krémlevesért sem borítok össze mindent, ha meglátom az asztalon gőzölögni. Megeszem szívesen, de nem ez a kedvenc levesem. A zöldségféléket, így a brokkolit is magáért a ropogós mivoltukért szeretem, így érthető, hogy nem fogok repetázni a levesből. Pedig lenne bőven az edényben. Két adag ételt rendelünk minden nap, de a levesből mindketten duplán is szedhetnénk. Én ma megelégszek egy adaggal. 

A többi étel, így a főételek is elégségesek, sőt mondhatnám bőségesek. Ma például, az egyik közülük a lecsós sertésszelet, ami illeszkedik a nyár hangulatához, a most éppen aktuális lecsószezonhoz. Még nem dőlt el, melyik étel lesz az én tányéromon, és nejem melyiket viszi el a munkába, de bármelyiket is választja, mindenképpen jól fogok lakni. Egykor Fásy Ádám mutatta meg a gyulai Királynő Fogadó konyháján, hogyan lehet többféle ételt varázsolni különféle ellőre elkészített ragukkal, és ezzel színesíteni a választékot. Gondolom, ma sem történt ez másként, hanem reggel az ételek kiporciózásakor elsőként a  köret, majd a felszeletelt sertéshús került az edénybe, legvégén pedig a lecsós ragu, ami az egész étel ízét, színét meghatározza.  Ki van ez találva kérem, és ha valami bevált, akkor alkalmazni kell!

A másik választható főétel sem semmi. Dobby kutyus minden bizonnyal ezt választaná, mert  mint minden csontot, a csirkeszárnyban lévőt is imádja. Ma viszont kicsit várnia kell rá, mert ez az étel rövid utazás után kerül csak vissza hozza, már csak a lerágott csontok formájában. Nem éhezik így sem a kutyus, minden nap van valami, ami kedvére való. A hétvégén egy csomó birkacsontot kapott, és még most is rágcsálja időnként kint a kertben. A csirkeszárnyat egyébként ma fokhagymásan készítették, és krumplipürével együtt tálalták. A  szárny egyébként igen kedvelt alapanyag saját konyhánkban is, így búcsúzóul hozok egy írást, amiben rögtön kétféle páccal ismerhetitek meg a csirkeszárny elkészítését. 
Ennyi mára, és remélem rajtam kívül mindenki más is finomat fog ebédelni! Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése