2016. augusztus 12., péntek

2016.08.12. Legényfogó leves, káposztás tészta, mákos guba.

Jó reggelt mindenkinek! Péntek van, de ezúttal nem 13. Ma is ébren maradtam hajnalban, de nem az  éppen aktuális hullócsillagok miatt. Megint az Olimpia! Ez az oka mindennek. Úgy tűnik viszont, kezdi a ló megszokni a szántást. Sokkal frissebben ébredtem már, mint mondjuk két napja. Akkor is olimpiáztam. Reggel, rögtön ébredésem után, bekapcsoltam a TV-t, és máris óriási meglepetés ért. Holnaptól lehet kampányolni a törvény szerint. Mi jön még? Akkor ezek szerint ami eddig volt, nem is létezett. De jó, hogy legalább betartják a törvényt!
Nem foglalkozok vele. Hajnalban viszont kinyitottam a teraszajtót, (napok óta csukott ajtó mellett alszom, mert éjjel jelentősen lehűl az augusztusi levegő) és sikerült egy olyan pillanatot elkapnom, amikor átszáguldott  a látótéren egy hullócsillag. Az augusztusi hűvös éjszaka, egyébkén egyszer már megtréfált régen. Akkor is kellemes az emléke! Akkor viszont nem keresgéltem csillagot. Most találtam egyet. Egy is elég volt, többet nem vártam. A kívánság elment interurbán! A beteljesülést majd látjuk.

A mai ebéddel kapcsolatban, viszont megint nem kívántam semmit, mert nincs is mit kívánni rajta. Egyszerűen megérkezik, majd megesszük, mert jól esik, és kész. Nem több tíz étel közül választjuk, mint ahogyan más helyeken szokás, de ahol egy héttel előre el kell eldönteni mit szeretnél enni, ez a bevett gyakorlat. Van kétféle főétel, melyek bármelyikét kiválaszthatod. A levessel kapcsolatban már más a  helyzet. Abból csak egyfélét főznek minden nap, tehát annak igencsak topon kell lennie, hogy mindenki ízlésével találkozzon. Ma így lesz minden bizonnyal. 
Legényfogó levessel van tele az egyik edény. Legényt fogni pedig nem lehet akármivel! Annak nagyon finomnak kell lennie ahhoz, hogy a legényfogás elérje valódi célját. A lányos anyukák szerint, a "legény szívéhez a hasán át vezet az út." Az már más kérdés, hogy mindenki ismer egy rövidebb utat is a pasifogáshoz, akit nagyon érdekel a téma. Ha valaki mégis egy finom étellel próbálkozna, mint egykor nagyanyáink tették, - sokszor hasznosan is, annak itt a legényfogás receptje.  
Ez persze csupán az egyik módja a megfőzésének, mivel a levesbe szinte minden tehető, ami már nem mozog. A pasit könnyebb megfőzni, de csak akkor, ha maga is akarja.

A káposztás cvekedlibe már nem kell sok minden! Abba csupán a hozzávalók, tehát főtt tészta, és dinsztelt káposzta. Ez aztán nem bonyolult. Bár legényt sem biztos, hogy lehetne vele fogni. A legényfogásnak egyébként egy titka van szerintem. Ha egyszer megtaláltad, akkor tartsd meg, ne engedd el. Ehhez kellenek aztán a hasznos receptek! Nem mindenki tudja megtartani párját, ahhoz már sokkal nagyobb fifika szükséges, mint megszerezni. Ehhez viszont már nem létezik tanács! Ehhez ösztön, néha szerencse szükséges, és maga a Nő. Ez a legfontosabb talán! Nem a kinézete fontos, hanem a lelke! Számomra legalábbis ez a leglényegesebb. De ez már az én külön bejáratú véleményem.

Megint jól elkalandoztam. A lényeg a kaján van pedig, ami eddig legényfogó leves, majd káposztás tészta volt. Ez a kettő illik is egymáshoz. 

Nem meglepő tehát, hogy a másik főételből ezek után már nem is rendeltünk. Tökéletesen jól tudunk vele lakni, mindketten Párommal. Ő már egyszer megfogott, és a jelek szerint meg is tartott, tehát  mindketten megelégszünk a bevett, bejáratott formulával. Boldogok vagyunk, ez a lényeg! Bár a másik választható főétel a mákos guba lenne, én mégis megelégszem a sokkal egyszerűbb káposztás tésztával. Mások azért miért ne használhatnák ki a lehetőséget, ha már van két választási lehetőség. Annak, aki nem tudná a mákod guba jellegzetességeit, hozok arról is egy receptet. 

Elkezdődött tehát újra egy hétvége, az pedig, hogy miiként használjuk ki, már csak rajtunk múlik! Kellemes hétvégét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése