2016. augusztus 11., csütörtök

2016.08.11. Zöldbableves, vadas csirkemell, roston sült harcsafilé.

A tegnapi nap kivételes volt azért, mert ahelyett, hogy az igazak álmát aludtam volna, szurkoltam az úszóknak. Nem zavartam vele senkit, sőt meglepődtem, mert igen sokan követték rajtam kívül is a példámat. Lélekben legalább ott vagyunk Rióban. Ez még így is lesz, az eljövendő két hétben. Tart még az Olimpia egy darabig. Azért nem követek el újabb esztelenséget, mert már nem vagyok a régi. Követem az eseményeket, és jól esnek a sikerek. Azért  lenne más esemény is az Olimpián kívül is, ami említésre méltó. Augusztus közepén érkezik mindig, az egyik leglátványosabb égi jelenség, a Perseidák meteorraj, melyet a népnyelv Szent Lőrinc könnyeiként is emleget. Lehet tehát összegyűjteni a kívánságokat, és amint megjelenik egy-egy hullócsillag az égen, lehet is kívánni, hátha teljesül. A legtöbb hullócsillag péntekről szombatra virradó hajnalban, pont az olimpiai közvetítés alatt lesz látható valószínű, már annak, akinek nem gond éjszakázni néhány kívánság  miatt. Reméljük derűs lesz az ég! Én már láttam egyet tegnap éjjel, így minden bizonnyal egy már teljesülni is fog. Nem vagyok nagy igényű, ezzel az egyel is megelégszek. A többi csillagot meghagyom a fiataloknak. Kívánjatok tehát bátran, bármit! Én majd szurkolok, hogy teljesüljenek a kívánságok. Haszna volt tehát, hogy tegnap hajnalig ébren voltam, mert egy hullócsillagot már láttam. 
Az ebédemmel kapcsolatban, nincs nagyon mit kívánni. Ez fix. Nem étlapról rendelek, mert minden nap csak kétféle főételt, és egyféle levest szállítanak házhoz. A két főétel közül viszont választhatok, ha előre jelzem a rendelés leadásakor az igényemet. Ritkán, de előfordul, hogy valamelyik ételhez családunk egyik tagjának sem fűlik a foga, akkor abból nem kérünk, hanem két egyforma főételt rendelünk. 
Ma viszont mindhárom ételhordó edény tele van. Az alsó levessel, a másik kettő pedig a kétféle főétellel. Természetesen, mindhárom edény tartalma el is fog fogyni maradéktalanul. 



A zöldbab leves is, melyből - mint legtöbbször - ma is emberes adagot kaptunk, ami bőségesen elegendő lenne akár három ember számára is. Mi csupán két adagot rendelünk minden nap, de ez a megszokott mennyiség. Még az a szerencse, hogy a gyorsfagyasztott zöldbabból oly sok minden finom étel készíthető, így bármikor, még jóval a szezon elmúltával is főzhető belőle akár leves is. Akár ez is elegendő mennyiség a jóllakásomhoz, de van még  más is, amivel csillapíthatom éhségemet. 

Mivel kétféle főételt is kaptunk, választhatnám bármelyiket, de nekem mindegy lesz, akármelyik is kerül a tányéromba. Szeretem a vadas csirkemellet is, ami most makarónival lesz tálalva. Legtöbbször ezzel a körettel érkezik, már megszokottá vált. Tudom, máshol is használják a vadas mellé a makarónit, barátom is főzött már vadast többször is, és amikor azt készített, többnyire makaróni volt mellé a köret. Én  is így fogyasztom legtöbbször, kivéve akkor, amikor magamnak készítettem el saját vadasomat, ami szerintem mégis csak zsemlegombóccal az igazi. Akkor alaposan körbejártam a témát, és írtam egy cikket   "szafariszósz, avagy vadas mártás" címmel. 


Választhatom tehát a másik főételt is, amit szintén igen szeretek. Ez pedig a roston sült hal, ami ezúttal  úgy készült, mint ahogyan gyerekkoromban magam sütöttem az általam pecázott keszegeket, kárászokat. A roston sütés nem feltétlenül azt jelenti, hogy rácson, grillen kellene elkészíteni a halat, hanem az a lényege a sütés módjának, hogy kevés zsiradékon, nem pedig bőséges olajban készüljön el a roston sült étel. Ma nem keszeg, hanem gyorsfagyasztott halszelet érkezett ebédre, ami nekem ízlik, hiszen minden halétel a kedvenceim közé tartozik.  Nem vagyok válogatós egyébként, amolyan mindenevő vagyok. Ma is jól fogok lakni tehát!
Kell is az energia, mert nem kis munkát vettem a nyakamba ismét. Tegnap már nekikezdtem az általam több év alatt felhalmozott 1.5 terabyte adatmennyiség feldolgozásához, de lesz még munkám vele bőven. Ismét van célom tehát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése