2016. augusztus 7., vasárnap

2016.08.08. Karalábéleves, hentestokány, krumplifőzelék.

Szombaton, magyar idő szerint hajnalban, elkezdődött az  Olimpia! Eredeti időpontban nem néztem ugyan, mert nem vagyok megszállott, de természetesen kíváncsi voltam rá. Így aztán felvételről visszanéztem, többször is a megnyitót. Az ünnepség számomra a jókedvről, a táncról, a sokszínűségről, és a környezetről szólt. Nyitott népség a Brazil szerintem, és nagyon befogadó. Néztem, csak néztem az ünnepséget, és számomra ez jött le belőle. Na meg a felhőtlen öröm. Másnak nem! Lehet, hogy nagyon elrugaszkodom a témától, de belegondoltam, mi lenne a megnyitón, ha felételezem Magyarországon rendeznének majd a jövőben hasonló ünnepséget? Plakátkampány? Esetleg szögesdrót a migráncsok ellen? Ez onnan jutott most eszembe, hogy külön csapatot alkottak a megnyitón a menekültek. Szabad kártyát kaptak a versenyzéshez többen. Ők is emberek, akik sportolnak körülményeikhez mérten, még akkor is, ha esetleg lőnek rájuk. De az, hogy a megnyitón bevándorlónak titulálta a speaker az őslakosokat szimbolizáló  amazonasi indián táncosokat, az már szerintem műveletlenség! Ez a színvonal úgy tűnik. El vagyok keseredve!
De ezt még überelni is lehetett, úgy tűnik! A menekültként induló, majd futamát megnyerő Szír úszó nevét nem mondta be élő műsorban a riporter, holott ellenfelei nevét felsorolta. A hírhamisítások mellett, ez már fel sem tűnik. Mindeközben a hír, és reklámspotokban csorog a terrorfenyegetés, a migráncsozás. Meg lehet magyarázni utólag, de így történt, visszacsinálni nem lehet.
A sportolók teljesítményét respektálom, bárhonnan is érkeztek az olimpiára. A közvetítés színvonalára ez már nem vonatkozik! 
Az sajnos a legalja szerintem!
Nem is idegelem magam, mert árt a  szépségemnek! 
Inkább a csodás sportteljesítményekre gondolok!


Ezért, inkább szót ejtek néhány mondatban a saját, és többed magam ebédjéről.  


Ismét hétfő van, ami a menü összeállításán most is látszik. 
Egyszerű karalábélevessel indul az ebéd, amit azért nem csípek annyira, mert a karalábét sokkal jobban kedvelem roppanósan, mint főve. Ma a sima kommersz karalábélevest kaptuk, úgy mint ahogyan a menzai konyháról emlékszem rá, még ifjú koromból. Ebből tehát, biztosan nem fogok repetázni, de egy kisebb adagot azért megeszek. Mint már elárultam, jobb szeretem a karalábé eredeti textúráját, így amikor saját levesemet készítettem, ez volt a fő szempontom a főzés során. Én így főztem a saját levesemet.

Hétfőnként többnyire valamilyen tokány jellegű ételt is tartalmaz a menüsor. Ma például hentestokányt. Bevallom, a pörkölteknél is kicsivel jobban kedvelem a tokányt, mint főételt. Erdélyi eredetű étel, arrafelé a pörköltszerű kajákat nevezik így. Szaftosabb sokkal mint a pörkölt, és nem annyira paprikás mint az anyaország-beli. Nem riadnak vissza még egy kis tejföl hozzáadásától sem, ezzel lágyítva a szaftot. Ezért illenek hozzá köretként a különféle tészták. 
Hosszabb összefoglalót írtam korábban a tokányokról, amit most idebiggyesztek, ha megengeditek. 

Valószínűleg ma nem a tokányt, hanem az ugyancsak nagyon finom krumplifőzeléket választom. Ez sem nehéz étel, igen jól fog esni. Ez is jellemző a hétfői ebédre, hogy a főételek közt valamilyen tokányszerű étel mellett, főzelék kerül fel az étlapra. Ma krumplifőzelék, lecsókolbásszal. Egész jó összeállítás, ízleni fog. Én még akár főtt tojással is szívesen megeszem a krumplifőzeléket, de a lecsókolbász sem semmi.
Mint a leírtakból kitűnik, ma sem fogunk éhen maradni, az ebéd mind választékban, mind pedig mennyiségben biztosítja mások mellett a saját jóllakásomat is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése