2016. június 16., csütörtök

2016.06.17. Lencsegulyás gazdagon, szilvás gombóc, hortobágyi palacsinta.

Ismét elérkezett a péntek! Számomra igen hamar, mert valahogy a vártnál is sokkal gyorsabban boldogultam a héten dolgaimmal. Hétfőn este  üzemeltem be "új" számítógépemet, de már néhány órán belül sikerült üzemkész állapotba hozni, és azóta már azon dolgozhatok. Az apró trükkökre azért még szükség van! Egyetlen mappa kivételével, már minden rendelkezésemre áll, így megdicsérhetem magam. Minden szükséges, fel van telepítve. És ezt mind magam végeztem. Öröm a háznál! Az apró örömök is örömök. Azért viszont köszönettel tartozok, hogy családi összefogással sikerült zökkenőmentesen nyélbe ütni mindent. Bele is fáradtam kicsit.
A héten tehát, utoljára számolok be a mindennapos "abrakról." A hétvégét ismét kicsit keményebb melóval pótolom majd a néhány nap alatt begyűjtött elmaradásomat. A kilátásaim jók szerencsére. Ha még normálisan látnék is, akkor nem ütnék annyit mellé. De a sok éves rutin meghozta eredményét. Vakon is tudok gépelni, katona koromban, még géptávírász vizsgát is szereztem. Ezt már önszorgalomból. Ennek köszönhetem azt is, hogy könnyedén meg tudom írni a pénteki ebédről szóló beszámolómat. Mindezt az ínycsiklandozó kajáról. Valószínű a több monitor, előtt eltöltött idő böjtjét iszom meg most.




Ma is rendeltünk mindenből. Nejem rárabolt a szilvás gombócra, mert az is szereti. Csak Ő a családban. A levesből is természetesen kértünk, mert azt semmi pénzért ki nem hagynám. Ez tartozéka is az ebédnek. Péntekenként mindig olyan bőséges a leves, hogy akár önmagában azzal is jól tudnék lakni. Lencsegulyást kaptunk igen gazdagon, és ha nem tévedek, maga az elnevezés tőlem származik. Nagyanyám nevezte egykoron gazdag levesnek azt, ami olyan sűrű volt, hogy szinte megállt benne a kanál. A mai leves is ilyen. Jól tudok vele lakni. 

A szilvás gombócból inkább nem kérek ma, de nejem igényt tart rá. A szilvás gombóc pillanatnyilag a legegyszerűbben elkészíthető ételek egyike. Régebben tésztát kellett gyúrni hozzá, amibe főtt krumplit is kevertek, töltögetni, ma viszont elég a mélyhűtőből elővenni a zacsekot, majd tartalmát lobogó vízben megfőzni. Egy kis zsemlemorzsa pirítása mellé, már nem okozhat gondot!

A hortobágyi palacsinta már kicsivel macerásabb. Ahhoz palacsintát kell sütni darabonként, valamint el kell készíteni bele töltelékként egy húsos fűszeres keveréket, majd mikor kész, tálaláskor az egész cuccot megönteni egy tejfölös, paprikás mártással. Ez az étel lényege dióhéjban. A legegyszerűbb, csirkepaprikás maradékából készíteni, mert abban minden adott. A hús felaprózva a palacsintába, majd a szaftja tejföllel elkeverve a mártáshoz. Ilyen egyszerű, mint az egyszeregy. Ráadásul nagyon finom! Meghagyom a fiatal szervezetnek, aminek jóval nagyobb szüksége van rá, mint nekem.

Én pedig úgy döntöttem, kicsit pihentetem magam a következő napokban. Rám fog férni mind a fizikai, mind pedig a mentális pihenő. Mindenkinek kellemes hétvégét kívánok! Nekem már lesz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése