2016. május 13., péntek

2016.05.13. Citromos, sertésraguleves, krumplis tészta, tejberizs.

Ma Péntek 13. van, amely naptól sokan rettegnek. Honnan ez a nagy félelem? Valószínűleg egy régi eseményre vezethető vissza az ügy, amikor is IV. Fülöp francia király, (aklit egyébként Szép Fülöpként is tituláltak) 1307. október (péntek) 13-ára adta ki a tömeges letartóztatási parancsot a templomos lovagok ellen. A király ekkor csapott le a lovagrend tagjaira, akiknek jelentős része máglyán, vagy a kínzókamrában végezte, hogy aztán rátehesse kezét az “első bankárokként” is számon tartott társaság hatalmas vagyonára. Ezzel a nem túl etikus lépésével aztán, megszabadulhasson a velük szemben felhalmozott tekintélyes adósságaitól. Ebben persze nagy segítséget is kapott, az éppen regnáló V. Kelemen pápától, aki áldását adta a konspirációra. A lovagok tehát mind képletesen anyagilag, mind a valóságban is leégtek ezen a napon. Nekik speciel tényleg nem volt szerencsés a Péntek 13.
Ez persze nem ok arra, hogy bárki féljen ettől a naptól! Számtalan más babona is kötődik az időponthoz, de egyiknek se dőljetek be!
Tegnap elvesztettem barátomat örökre, de elhatároztam, hogy erős leszek. Vagy legalábbis megpróbálok annak látszani. Egy kutya is hozzá tud nőni az ember szívéhez nagyon! Azzal próbálom vigasztalni magam, hogy kiírom magamból a bánatomat. A témát viszont ezennel lezárom, mert nehéz rá gondolni.

Néhány szót a mai ebédről!



Péntek van, de ezt már az elején tisztáztuk. Péntekenként pedig igen gazdag levest tartalmaz a menü, valamint kétféle választható tésztaételt, és gyümölcsöt. Egészséges, és tartalmas ebéd. Ma különlegesebb, pikánsabb levest főztek a szakácsok mint más napokon, de ez így is van rendjén. Ma citromos sertésragulevest kaptunk, ami nekem speciel nagyon jól esik. Szeretem a savanykás, pikáns dolgokat. Ez pedig az.


Klasszikus tésztaétel a krumplis tészta, avagy grenadírmars. Így híjják külföldiül. A gránátosoktól származik a neve, akik minden bizonnyal szerették ezt az egyszerű, de mégis nagyon finom ételt. Az is lehet, hogy máshonnan származik az elnevezés. Például onnan, hogy még az egészséges emberek is gyakrabban robbantgatnak a krumplis tészta fogyasztása után, mint más ételek esetében. Mivel egyedül vagyok itthon, nincs mit szégyenkeznem, ha véletlenül átváltozom gránátossá délelőtt.


Nem tésztaétel ugyan, mégis abba a kategóriába tartozna a másik választható étel. azért írtam feltételes módban, mert ma nem kértünk a tejberizsből. Valamikor gyerekkoromban ettem ilyet utoljára, és bevallom, azóta sem érzek iránta ellenállhatatlan vágyat. Egyetlen alkalommal csináltam egy  jó adagot, amit akkor több kameraállásból meg is örökítettem, tehát több év óta azok közül a képek közül válogatok. Van miből! Kinőttem már a tejbepapis koromból. Tudom, másoknak ízlik, nekik jó étvágyat hozzá!

Ma kivételesen végigaludtam az éjszakát, de bár ne így lenne. Évek óta először nem keltett fel Kimi kutyám, hogy kikéredzkedjen egy rövid egészségügyi sétára hajnalban. Hiányzik! A kisebbik kutyánknak is, mert igazi elválaszthatatlan barátok lettek. Majd megnyugszunk mindannyian! Az idő, minden sebet begyógyít!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése