2016. április 13., szerda

2016.04.13. Marha erőleves, meggyszósz főtt sertésszelettel, grillezett csirkemell.

Hihetetlen jót aludtam éjszaka! Az utóbbi hetekben nem történt velem ilyen. Hajnalban ugyan felébredtem, mert úgy éreztem magam, mint a mesebeli "borsószem királykisasszony" akit zavart minden tényező álma közben. Nekem nem borsószem, hanem a kisebb kutyánk által gondosan elrejtett száraz kenyérhéj nyomta a derekamat. A kis drága! Minden helyet megtalál, ahol biztonságban érzi elcsent kincseit. Ha nem, akkor keres nekik helyet. Most az én ágyamat szemelte ki. Éjjel miután kigyomláltam fekhelyemet, folytattam álmomat, és reggelre ki is pihentem magam. Nagyon jól esett!
Rossz napjaim voltak rövid ideig, és bár nem hiszek a külső hatalmak életünkbe való beavatkozásában, este kaptam egy halvány jelet. Én legalábbis jelnek értékeltem. Valószínű, már régen szükségem volt rá, nem csak egészségem, hanem nyugalmam megőrzése érdekében is. Nem isteni, hanem mondjuk angyali segélynyújtásnak tartom az este történteket, de nagyon köszönöm! Ugyanaz a cég, csak más vezetői szint. Így kicsit később kezdtem hozzá reggel beszámolómnak is a már taglalt okok miatt, és most látom, mennyire eltelt az idő!
Bizonyára megbocsájtja mindenki, hogy ezután kizárólag a tényekre hagyatkozok, és nem fűzök hozzá semmi általam érdekesnek vélt, de mások által sületlen baromságnak tartott dolgokat a továbbiakhoz. 



Kizárólag a tényekre hagyatkozva tehát, családom ma elsőként marha erőlevessel birkózik meg. Ezt is a megszokott módon, cérnametélttel kaptuk, bőséges adag tésztával. Nem olyan marha nehéz megfőzni, mert akár porból is el lehet készíteni ezt a levest. Tudjátok, hogy már honfoglaló őseink is csináltak levesport? Bizony-bizony. Nem a Maggi, vagy a Knorr volt az első, hanem a magyar kalandozó ősök, akik portyáikra az otthon megfőzött, megszárított, majd porrá tört marhahúst vitték magukkal. Ezt azután többnyire bőrtömlőben, forró kövek közt melegítve hozták fogyasztásra alkalmas állapotba. A vándorláshoz, a harchoz kellett az energia, és ez a gyors leves mindig kéznél volt, hamar elkészült. A mai levest ugyan minden bizonnyal frissen főzték, de ezek is hasznos ismeretek a levesporok történeti áttekintéséhez. Ma lesz így nekem is energiám bőven  az erőlevestől. Szükségem is lesz rá!


A meggyszószra, és a főtt húsra ezt a történetet nem lehet elsütni. Meggyet akkoriban csak akkor ehettek, amikor hajlott a meggyfa, nagy volt az árnyéka, és árnyékból kilépve, le is szüretelték a fa gyümölcseit. Ez persze csak az adott időpontban volt lehetséges. Fagyasztott meggy akkoriban még nem állt rendelkezésre úgy mint manapság. Honfoglaló elődeink nem is állhattak meg minden sarki Közértnél felfrissíteni készleteiket, és a fagyasztott meggyből mártást készíteni, amit főtt sertéshússal tálalhattak volna cserépedényeikben. Akkoriban nem is cserépedényeket, hanem jobbára tökhéjból készített evőedények voltak a divatosak honfoglaló körökben. Mondjuk az új törvény szerint, már vasárnap is lehet venni akár fagyasztott meggyet a Közértben.


A másik választható főétel grillezett csirkemell fűszeresen. Egykor Fásy Ádám (akit barátaim közt tudhatok) mutatta meg a gyulai Királynő fogadó konyháján, miket lehet készíteni nagyon gyorsan egy alapanyagból, jelesül a csirkemell felhasználásával. Blogomban le is írtam párat. Ebből is látszik, milyen sokoldalúak az ételek, hányféle módon lehet egy alapanyagot a vendégek elé tenni az asztalra.

Most pedig kötelességem van. Hétvégén elkészült egy finom krumplis langalló konyhánkban, és valaki rendkívül kíváncsi a receptre azóta. Nálunk, akár feleségem, akár én készítünk bármilyen ételt is, nincs kész recept, amit  elő lehetne venni, aminek a szava szentírás. Ha konyhánkban elkészül egy étel, arról tehát receptet, - ha úgy tetszik használati utasítást - kell készíteni utólag, ami alapján más is el tudja készíteni, a részletes útmutató alapján rájön a működésére. Így is van lehetőség apró hibákra, de már lényegesen könnyebb dolga van a felhasználónak. Én soha nem kapkodtam el egy új készülék üzembe helyezését. Ez érvényes az élet más területeire is. 
Most tehát, ismét finom ebédet kaptunk, ami után könnyebb lesz a dolgom. Könnyebb lesz így receptet is írni, aminek nagyon pontosnak kell lennie, hiszen valaki megbízik bennem, és útmutatásaim  alapján szeretne finomat készíteni szeretteinek. 
Van tehát cél ismét! Várok egy újabb jelet, mert ezek szerin a tegnap esti használt! Várom tehát az angyalt ma is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése