2016. március 9., szerda

2016.03.09. Kacsanyak leves, zöldbabfőzelék, sertésszelet betyáros raguval.


Kérsz egy nyaklevest? - fordult hozzám élcelődve az étterem szakácsa képzeletemben, és azon nyomban a tettek mezejére is lépett! Nem csak én kaptam egy büdös nagy maflást tehát ma, hanem az összes vendég, aki ma bátorkodott az étterem konyhájáról ebédet rendelni. Ma mindenki, aki leemelte ételhordója tetejét, rögtön egy nyaklevesre számíthatott!
Kacsanyakból természetesen! Nagyapámnak volt annak idején szavajárása a nyakleves emlegetése, de inkább az emeletes pofonnal riogatott, ha rossz fát tettem a tűzre. Jó gyerek voltam, így nem sokszor rémisztgetett vele, tehát viszonylag nyugodt gyermekkorom volt. A nyugalmamat, azért időnként megzavarta egy-egy nyakleves, az ehető fajtából, amit Nagyanyám készített. Érdekes, ahogy idősödik az ember, egyre több régi emlék jut eszébe. Nem bánom, mert sok felejthetetlen emlékem van, melyekre nagyon jó visszagondolni időnként. Nem csak a gyerekkorom emlékeire, hanem a későbbiekre is, melyek talán még szebbek!

A leves után, mindkét főétel olyan, melyekkel szívesen lakatnám jól magam. Ha beleegyezik Párom, akkor ma a zöldbabfőzeléket választom, mert ismét kettő közül válogathatunk. Igazságosan megosztozunk reggelente, és eldöntjük, melyik kaját melyikünk enné meg szívesen. Nincs veszekedés! Egyikünk sem válogatós, de ma úgy érzem, a főzeléket fogom jó étvággyal a magamévá tenni. Már csak azért is, mert a főzelék tetejére rávarázsoltak egy szép sült kolbászt is, ami nem csak mutatós, hanem rendkívül finom is. annyival azért el kell dicsekedjek, hogy a hasonló módon elkészített zöldbabfőzelékem receptje a legnépszerűbb a Csak a Recept nevű blogoldalamon, melyet most megosztok.

Mivel pedig igazságosan elosztjuk az ebédet, első feleségem ma a nyakleves mellett sertésszeletet visz magával munkahelyére, betyáros raguval, és párolt rizzsel. Ott majd ebédidőben mikróban megmelegíti. A betyáros ragu nem attól betyáros, hogy főzés közben kurjongatott a szakács, ne adj Isten cifrákat káromkodott időnként, hanem azért, mert füstölt szalonnával, és füstölt kolbásszal készítik a ragut, amivel együtt szervírozzák az ételt. A húson tehát bőséges, finom szaft is van. Ma tehát minden bizonnyal Párom is jól fog lakni, mert szereti a raguval dúsított ételeket, hozzám hasonlóan. 

A süteményen, - mert ez is jár az ebédhez - biztosan nem fogunk osztozkodni! Megajándékozom vele nejemet, és nem csak a tegnapi Nőnap miatt! Én nem vagyok annyira süteményes, ő pedig szereti az édességeket. Megérdemli, az eltelt 35 év távlatából, hiszen azóta is az első feleségem. Elárulom, nincs is szándékomban új asszonyt keresni egyhamar!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése