2016. március 8., kedd

2016.03.08. Hamis gulyásleves, rántott sajt, fokhagymás-tejszínes csirkemell csíkok.

Az időjárás alaposan bebizonyította, hogy valóban tavasz van. A hétvégi gyönyörű idő után, például tegnap egész nap szakadt az eső felénk. Változékony az idő, de így is volna rendjén ilyentájt. Nem csak a szomszéd macskája érzi a változást, hanem magam is a frontok jövését-menését állandóan. Jól tűröm, de főként a hidegfrontok jelentkeznek nálam is, és okoznak néha komolyabb fájdalmakat. 
De miket beszélek? Ma nem ezzel kell foglalkozni, hiszen nevezetes nap van! Nem felejtkezek el tehát, a mai jeles napról! Drága Hölgyek! Ti, akik szebbé teszitek mindennapjainkat, legyetek boldogok az év minden napján, és ne csak a mai, a Nemzetközi Nőnapnak kikiáltott ünnepnapon! Sok boldogságot kívánok magam, és férfitársaim nevében! Azért, gondoljatok ránk, szerencsétlen (vagy szerencsés) férfiakra is jóindulattal, ne lankadjon figyelmetek, és tűrjétek tovább baklövéseinket, amiket időnként nem is árt, ha tűrtök, elnéztek!  Szívből köszönöm a jóindulatot! Egy valamit jó ha tudtok! Minden férfinak szüksége van NŐRE! Véssétek eszetekbe, de ne használjátok ki ezt az  információt! Ne éljetek vissza vele, hogy Nő nélkül nincs élet! A nőnapot annak emlékére tartják, hogy 1857-ben, ezen a napon mintegy 40.000 nő tüntetett New Yorkban egyenlő jogaikért. 1977-ben emelte nemzetközi szintre az ENSZ ennek a napnak az ünneplését. Mindezek ellenére Svájcban, például csak 1971 óta szavazhatnak a nők. Pihenjetek lányok, ünnepeljetek, ma legalább férfitársaim is viselkedjenek veletek intelligens, normális ember módjára!
Fogadjátok el, szerény ajándékomat!

Arra biztosan nem fogom kérni életem párját, hogy főzzön számomra ezen a szép ünnepen! Minek is kérném, hiszen ma is hivatásos szakácsok gondoskodnak ételeinkről, akik nem mellesleg erejük teljében lévő pasik. Főzni is tudnak, az évek során számtalanszor bebizonyították. Ma ezeket készítették számomra, és más vendégek számára is.


A hamis gulyásleves olyan mint a valódi, csak teljesen vegetáriánus módon, ha úgy tetszik. Én magam nem ragaszkodnék annyira a húsmentességhez, még ebben az esetben sem. Így ha van hús alaplé, abból készítem ezt, az általam nemes egyszerűséggel csak zöldséglevesnek titulált finomságot. Minden más, ugyanolyan módon szerepel ebben a levesben is, mint húsból készített társában.
Az általam főzött leves receptjét leírtam már egy éve, így ha valakinek kedve szottyanna egy finom, tartalmas, mégis tavaszi hangulatú leveshez, így kezdhet hozzá. 

A rántott sajtról sok új információm nincsen. A legegyszerűbb úgy hozzáfogni, mint ahogyan tegnap kisebbik fiam tette ebédkor. Kinyitotta a mélyhűtő ajtaját, levágta a zacskó szélét, olajat forrósított, majd a kész, panírozott sajtszeleteket, a bő olajban barnulásig sütötte. Óriási előnye még az így preparált sajtszeleteknek, hogy sütés közben nem folyik ki a panírból könnyen a sajt, nem válik gusztustalan trutyivá a tányéron. A gyorsfagyasztásnak, tehát ez is az előnyei közt szerepel. Sokan készítik így, a technika vívmányainak köszönhetően, és akár szakácsaink is így csinálhatták volna ma a rántott sajtot, de ekkora mennyiségnél, már előkerül a gazdaságosság kérdése is. Így, ma frissen, hajnalban készült rántott sajtot ehetnek azok, akiknek erre támadt ma gusztusa. 

A másik főételünk meglehetősen új az étterem palettáján, hiszen ilyen néven, még soha nem szerepelt étel eddig az étlapon. Eddig! Mától, tehát új étel került fel az étlapra, ami különösen finom. Én mindenesetre nagyon szeretem, a tejszínes, fokhagymás ízeket, a könnyedségük, mégis markáns jellegük miatt. A csirkemell pedig, amiből most főzték ezt a tokány jellegű kaját, erre a célra tökéletesen megfelel. Fotóznom ezúttal kötelező, hiszen mi mivel eddig nem szerepelt az étlapon, így képem sem volt róla, az ezt megelőző pillanatokig. Jelentem, már van!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése