2016. március 2., szerda

2016.03.03. Korhely leves, bakonyi csirkemell, roston sült harcsafilé


Nagy káposztakedvelő vagyok! Három kedvenc alapanyagom egyike a paradicsom, és a bab mellett, pont a káposzta. Éppen ezért, nem meglepő, hogy imádom a savanyú káposztát tartalmazó leveseket is, mint például a korhely leveseket. Azt is, amit az imént kaptunk, de talán még jobban, a babos változatát. Mindegy, csak savanykás, pikáns legyen! Ma egyébként, nagyon olybá tűnik, hogy nem csak a levest, de bármelyik ételt is választom, nem a szokványos, mindennapos élményben lesz részem. Ma tehát, mint azt már említettem, korhely levest tálalhatok, így el is fogyaszthatom örömmel. Ezt a következő módon készítem.  


A bakonyi csirkemell is kedvenceim közé tartozik. Minden bizonnyal azért, mert gombával készült étel. Régebben, igen sokat gombásztan. Ismertem őket, bátran szedtem, és soha nem tettem egyetlen mérgezőt sem kosaramba. A gombákat tavasztól, késő őszig lehet gyűjteni. A bakonyi módra készült ételek közös jellegzetessége pedig az, hogy gombával készülnek. Eredetileg erdei gombákkal, de azok igen drágák. Bármennyire is furcsa, napjainkban is kitűnő erdei gombákkal készített ételeket ehetnénk, ha arra támadna kedvünk, mert a gombák azok közé az alapanyagok közé tartoznak, melyek ragyogóan feldolgozhatók, így száríthatók is. A gombák tömegének 80 %-a víz, így a szárított gombákat újra vízbe áztatva, az eredetivel megegyező állapotú alapanyagot kaphatunk ismét. A mai bakonyi ragut konzerv csiperkéből készítették, hiszen jelenleg a piacon, a legolcsóbbak közt van a kínai gombakonzerv, amivel talán a legegyszerűbb bánni az éttermi szakácsoknak. Számukra elsősorban az idő jelenti a kihívást, hiszen gyorsan kell, kitűnő ételt varázsolni sokak asztalára. De ma is időben végeztek az ételek elkészítésével, aminek mi fogyasztók örvendezhetünk leginkább. A bakonyi módra készített ételekről korábban részletes összefoglalót írtam, így most átadom mindenki részére ezeket a fontosnak tűnő információkat az étel történetéről, valamint az elkészítéséről is.  

A halat is imádom, minden formájában, így ma nehéz lesz a választás. Előző életemben minden bizonnyal, valamelyik tengerparti nép tagja lehettem, úgy érzem, valahol Skandináviában. Valószínű ezért van a nagy rajongás a halak, és mindenféle tengeri herkentyűk iránt. Nem Skandináviából, hanem minden bizonnyal a Mekong vidékéről érkezett az a feldolgozott, fagyasztott harcsafilé, ami ma sütve a tányéromra kerül. Ezt fogom enni, biztosan! Győzött tehát a halak iránti rajongásom, és bár a bakonyit is nagyon csípem, ezt választotta kificamodott ízlésem. Jól fogok lakni ma is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése