2016. március 2., szerda

2016.03.02. Májgaluskaleves, sárgaborsó főzelék, bácskai rizses fús.

Szerencsére tudok mértéket tartani, mert ha nem így lenne, minden bizonnyal már gurulnék. Finomak az ételek minden nap! Egyszerű a magyarázat, így ma is tartózkodnom kell a túlzott kajátástól!
Tegnap kellemesen elfáradtam! Olyan munkát találtam magamnak egész napra, amit nagy örömmel végeztem, és nagyon kreatívnak kellett lennem közben. Nagyon jól esett, és hálás is vagyok érte!


Az ebéd pedig mindennapos dicséret tárgya. Meg is érdemli! Amikor évekkel ezelőtt elkezdtem hordatni az ebédet, kicsit a kényszer vitt rá, mert magamat nem tudtam úgy kiszolgálni, mint azt előtte megszoktam. Gondoltam, kipróbálom. Maga az éterem egészen más módon működött előtte évekig, de az új bérlőt is régen ismertem, így azóta is tart a kapcsolatunk. Az új gárda nem a mások által ismert a' la cart rendszerben étkeztet, tehát nem a mindenkor betérő vendég választja ki étlapról azt, amire éppen megéhezik, hanem heti gyakorisággal, előre eldöntött menüajánlatból egyféle levest, és kétféle főételt rendelhet. Többéves tapasztalatom alapján, mindeddig ezt a vállalást zökkenőmentesen, magas szinten teljesítették, és teljesítik. Az emberek, így az éhes vendégek is különbözőek nagyon. Vannak természetesen olyanok, akik nincsenek minden nap megelégedve azzal, amit éppen rendeltek. Én csak magam, és  családom nevében nyilatkozhatok, de nekem apró, szinte elhanyagolható problémákat kivéve, semmi gondom nincs sem az ételek ízével, sem a pedig változatosságával. ez utóbbi is megér néhány szót. A leggyakoribb étel, ami ismétlődhet a leves, de még levest sem készítenek sűrűn egyformát. Van, amikor több hetet, esetleg hónapot kell várni az ismétlődésre. 
Utánanéztem! Kedvenc levesemet, a májgaluskalevest, utoljára január közepén kaptunk. Ez az a leves az, amivel talán a legkritikusabb szoktam lenni. Könnyű elrontani, ezt az egyébként rendkívül finom levest. Minden a májgaluska minőségén múlik! Ha ez utóbbi jól van elkészítve, akkor dombon a tanya. Ha kemény marad, esetleg szarrá fő a levesben, akkor már nem teljes az élvezet. Maga a csontlé, amibe belefőzik a májgaluskákat, szinte lényegtelen. Azzal, hogy némi zöldségfélével, fűszerekkel teszik még finomabbá az étel összhangját, ezzel végleges ízét, az pedig már természetes. Ma is finom a leves, mint általában. Én így szoktam csinálni.  

A főzelékeket sokan nem szeretik, de én nem tartozom közéjük. Én egyenesen imádom őket. Tudom! Bizonyos kor után, a főzelékek kerülhetnek az étkezések középpontjába, de nálam még nem érkezett el ez a kor. Én egyszerűen az ízük, és az állaguk miatt imádom őket. Nagyon változatosak is tudnak lenni, mert a különféle feltétekkel színesíthetők. A sárgaborsó, tipikus téli alapanyag, és kitűnő főzelék készíthető belőle. Ma sült lecsókolbásszal kaptuk, ami feltétként nem drága, mégis rendkívül ízletes. Jól passzolnak egymáshoz az ízek.

A rizses hús is ősrégi étel, minden nemzet konyhájában előfordul valamilyen formában. Mi ma bácskai rizses húst kaptunk, mely ételnek az eredetét nem kutattam. A rizs, és a húsfélék különféle párosítása sűrűn előfordul. A rizses húst nevezhetik rizottóként, piláfnak, esetleg paellának, sőt másként is, de minden esetben viszonylag olcsó, különös ízvilágú étel. A rizs különleges tulajdonsága az is, hogy átveszi a környezetében található alapanyagok ízeit is, és azokat magába szívja, magában is tartja. A bácskai rizses hús is nagyon finom étel, ez a lényeg.


Ma meg is koronázzák ebédünket, hiszen desszertként, egy puncs szelet is tartozik a menühöz. Így van ez jól, így teljes az ebéd!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése