2016. február 29., hétfő

2016.02.29. Zöldborsóleves, gyulai finom falatok, krumplifőzelék.

Eredetileg mással foglalkoztam volna mai írásom elején, de történt valami éjszaka, amiről mindenképpen írnom kell, úgy érzem. Robbant a hír, miszerint 32 év után újra Oscar díja van, a Magyar filmszakmának. Gratulálok a stáb minden tagjának! Ez valóban csapatmunka volt. Szerény költségvetésből, (mindössze 205 millió forintból) a filmvilág legjelentősebb díját szerezték meg, megérdemelten. Már várom a károgókat! Azokat, akik az elmúlt hetekben arról beszéltek, hogy nem Magyar a téma, így szerintük felesleges volt egy fillért is költeni rá. Ez az összeg, mindössze néhány szék, vagy egy öltöző ára a gombamód növekvő stadionok áraihoz képest, így minden dicséretet megérdemel. A Magyar filmipar, egykor világhírű volt! Nem tudott lépést tartani Hollywooddal, de élvezhető, sikeres játékfilmeket készítettek az alkotók. A kis költség is nagyon fontos, mert nem hasonlítható össze egyik film sem például, a Star Wars 7. részének, 2 milliárd dollárra becsült árával. Volna még másról is írni ma, de szerintem ez a legérdemlegesebb esemény hétfőn, korán reggel. Az már csak mellékes, hogy négy évente csak egyszer megismétlődő napról van szó, mert a mai, az bizony szökőnap! Részvétem, a ma születésnapjukat ünneplőknek! Nincsenek sokan szerencsére!


Ilyen hír után, az ebéd is jobban fog esni, már csak azért is, mert magam, és egész családom is jártas a filmkészítés örömteli munkájában. Ha már film, mindenképpen meg kívánom említeni, hogy egykor, sok évvel ezelőtt rövidfilmet készítettem a békéscsabai hűtőházról, és azon belül a zöldborsó feldolgozásáról, mélyhűtéséről. Hogy jön ez most ide? Ma zöldborsólevest kapunk, ami minden bizonnyal fagyasztott borsóból készül. Miből is készülhetne télvíz idején? Az általm legjobban kedvelt levesek közé tartozik, és minden  időszakban szívesen eszem meg. Ma is így lesz!

A filmes múltamhoz a gyulai kolbász is hozzátartozik, mert igazi lokálpatrióta módjára, több filmemben kapott szerepet városom, talán legismertebb élelmiszere. Szerencsére, nekünk ez is van! A gyulai finom falatok is azért gyulai, mert ez a közismert finomság az egyik jellegzetes alkotórésze, ennek az igazán finom, tokány-jellegű ételnek. Én is csináltam már természetesen többször is, így saját receptem is van róla.  

A krumplifőzelékről filmet még nem készítettem, de ezt is nagyon szeretem. Főzeléket, már többször csináltam, bár filmet nem forgattam  róla. Van olyan étel, amiről már igen. Ma tehát ismét nagyon finom az ebéd, és mindketten, akik eszünk belőle, biztosan jól fogunk lakni maradéktalanul. A nagyobb probléma inkább az, hogy melyiket válaszuk! Van előválasztási lehetőség is, mert csak abból kell rendelni, ami biztosan ízlik valamelyikünknek. Nem fogunk ugyan összeveszni, de ma mindkét főételt is szívesen magamévá tenném. Ma fotóznom is kell biztosan, mert ebben a formában, még soha nem kaptuk a főzeléket. Előzetesen apró trükkhöz folyamodtam a mihamarabbi megjelenés miatt, de mint a képen már látszik, időközben ez is megtörtént.

Finom desszert is érkezett a mai ételekhez, ami egy ízletes piskótatekercs. Jól fogunk ismét lakni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése