2016. február 23., kedd

2016.02.23. Vegyes gyümölcsleves, rántott sertésborda, székelykáposzta.

Először is, ma apró ünnepet tartok, mert ez a 700. írásom ezen az oldalon. Mit illik ilyenkor csinálni? 1 perces néma felállás? Nem! Azt majd máskor! Bár ki tudja? Lehet, hogy valaki örülne neki nagyon! Egyszerűen jubilálok, csak semmi felesleges felhajtás!
Akárhogy is van, a mai ebéd már-már ünnepi jellegű is lehetne. Hétvégenként, és ünnepeken pattannak elő az ügyesebb háziasszonyok agyából, a rántott finomságok. Ezekkel lehet traktálni a családot, jól esik mindenkinek. Nincs olyan szerintem, hogy a rántott sertésborda ne nyilvánulna meg valamilyen formában, minden étterem kínálatában. 
A mai menü egyik lényeges eleme a rántott borda, de lássuk sorjában!
Azt már kijelentettem tegnap, hogy az elkövetkezendő napokban sem fogom igénybe venni a kórházi vendéglátást, mert igen rossz emlékeim fűződnek az ott kapott ételekhez. Kibírom, itthon fogom elfogyasztani a reggel érkezett menüt, de valószínű, hogy információs célzattal, már korábban írok róluk, mielőtt ténylegesen meg is enném azokat. Minden reggel, mielőtt részt vennék a kezelésen, így régi képeim felhasználásával, megmutatom, mi az aznapi ebéd. Ezt az öt napot, kézen állva is kibírom! Erőm lesz hozzá, és energiám is! 



Már végig néztem az elkövetkező napok étrendjét, és megnyugodtam. Ma például, vegyes gyümölcsleves szerepel elsőként az ételek sorában, tehát jól indul a nap. Szeretem a gyümölcslevest. Az étlapról nem lehet megállapítani az alkotó elemeit, csak, ha megkóstoltam. Attól függ, mik vannak a vegyes fagyasztott gyümölcskeverékben. Ehhez már csak egy alapot kell készíteni, amibe bármikor pótolható később is a gyümölcskeverék. Így aztán a leves bármilyen összetételű alapanyagból állhat, nagy szerencsénkre.
Ma kicsit túlfőtt levesünkben a gyümölcs, de az íze így is nagyon finom.  A recept pedig a következő, ami alapján könnyen elkészíthető a leves, akár házilag is. Ez aztán melegen vagy hidegen is elfogyasztható. 


És akkor jöjjön az, amit már említettem. A rántott hús, vagy a bécsi szelet. Többször leírtam már, hogy sok évvel ezelőtt volt szerencsém megkóstolni a hamisíthatatlan, eredeti borjú bécsit, ami tényleg más, mint azt mi gondoljuk. A Bécset körbevevő autobahnon mindenhol az hirdették az óriásplakátok, hogy "Wien ist anders" Ez annyit jelent, hogy Bécs más, és valóban így van. Nálunk egészen más plakátok fogadják az idelátogatókat, de ez szerintem találóbb vendégfogó, mint a nálunk a migráns veszéllyel riogatni a jóhiszemű vendégeket. Minden további magyarázat helyett, a régebben leírt bécsi élményeimet hozom ide, amikből valóban megérthető, Bécs miért más, már gasztronómiai szempontból is.  


Van még egy étel a mai választékban, amire biztosan rá fogok rabolni! Imádom a káposztás ételeket. Még a rántott hús, sem csigázza fel ízlelőbimbóimat, a káposzta miatt. Értek is készítéséhez állítólag, hiszen mind a toros, mind pedig székelykáposzta receptemmel eddig több sikert is könyvelhettem el. Valójában, sok különbség nincs a két étel között.  Mindkettő egy tőről fakad, ízük is hasonló, de még az elkészítésük mikéntje is. Ma tehát a székelykáposztával fogok igen jól lakni! Kell az energia a megpróbáltatások előtt. Tejföllel bőségesen megpakolva, mert így szeretem! A holnapot, pedig már nem is várom annyira!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése