2016. február 18., csütörtök

2016.02.18. Tarhonyaleves, vadas csirkemell, zúzapörkölt.

Szép élet a nyugdíjas élet, de mindig van mit csinálnod, sosem unatkozol, hidd el! Erre már évekkel ezelőtt rájöttem, és eddig még soha nem sikerült tétlenkednem. Szerencsére! Persze, mert egész nap csak döglök az ágyon a TV előtt, nézem kedvenc sorozataimat. Na ez az, amit aktív koromban sem tettem, de azóta sem fordult elő soha! Tudom, látom, hogy ismerőseim, barátaim közül sem unatkozik senki. Nem fogsz Te sem, ha egyszer másokhoz hasonlóan, ebbe a korba kerülsz! 
Én sosem unatkozom! A televízió ugyan be van kapcsolva a hátam mögött, de elsősorban csak tudományos ismeretekkel tömöm agyamat a háttérből. Ha véletlenül valami érdekeset hallok, akkor jobban fülelek. A hírek is nagyon érdekelnek! Nem mindig azt hallom viszont, ami valóban az igazság. Ahogy korosodsz, egyre jobban vágyol az igazságra! Mindenben azt keresed! Megtanulsz a dolgok mögé látni. 
Az évek során autodidakta módon kicsit megtanultam angolul is, és érdekes módon egészen mást hallok viszont angol nyelven, mint hazánk vezető hírcsatornáiból, magyarul. Vajon kinek az érdeke ez? Egyáltalán érdek, hogy elferdítsék a valóságot?

Nem is merem továbbgondolni a dolgot, mert árt az egészségemnek. Pedig arra még egy darabig nagy szükségem lenne! Lényeg az, hogy mindig találok magamnak valamilyen hasznos elfoglaltságot. Te is fogsz, ha eljön az ideje!
Ebédeljünk meg először, majd utána ráérünk még az élet nagy igazságairól, vagy igazságtalanságairól gondolkodni!


Ma egyszerű tarhonyalevessel indul az ebédem. A leves, a héten mindegyik nap az egyszerűség jegyeit tükrözte. Kivételesen, a héten mindegyik napon jól laktam levessel, kivéve talán a tegnapi napot. Annyira beizgultam tegnap a paradicsomos húsgombócra, hogy mást már nem mertem enni sem. Elég is volt bőven. Ebből is látszik, milyen bőséges az ebéd, mert minden más nélkül elég volt számomra egy teljes napra a bőséges adag.
Ma is nehéz lesz választani a sok finomság közül, mert mindegyik ételt szeretem nagyon. A leves igen tartalmas, mert a tarhonya mellett tele van kockára vágott krumplival is. A napokban láttam keringeni egy hirdetést a Vaterán, miszerint tarhonya vetőmagot kínálnak jó áron. Nehogy elhiggyétek! Hamisítvány, mert kínai, és bambusz nő belőle!

A vadast viszont igen szeretem. Különleges, pikáns íze miatt elsősorban. Mi mindig olyankor szoktuk csinálni, amikor leves is készül. Az okos háziasszonyok többsége is hozzánk hasonlóan gondolkozik. A konyhánk más, mert ott nem a leves járulékos dolgaiból készítik, hanem direkt csak erre a célra főzik a húst, és külön a zöldségeket is, amik a vadas mártás fő alapanyagai. Bevallom, én legjobban zsemlegombóccal szeretem, aminek az elkészítését monitorra is vetettem, tehát ha valakinek van kedve hozzá, el is készítheti receptem alapján.  Ma a megszokott makaróni helyett más tésztát főztek a vadas mellé, de ezzel tálalva is igen finom. A penne ugyanúgy hordozza a bőséges pikáns mártást, mint bármely más üreges tésztaféle, esetleg a zsemlegombóc, vagy akár a knédli is.

A zúzapörkölt is nagy kedvenc! Vagy inkább paprikás. Az egyik olyan étel, amit nagyon nehéz, szinte lehetetlen elrontani. Láttam már olyat azért, aki ere a feladatra vállalkozott, és sikerült neki ehetetlen zúzapaprikást készítenie. A zúza a csirke azon része, amit lehetetlen szétfőzni. Igaz, még sertészúzából nem próbáltam, de ígérem, ha sikerül szereznem egy kisebb mennyiséget, azt is a fazékba teszem. A zúzapaprikás receptem is kalandos sorsú mint néhány másik, hiszen ezt is eltávolították egész bográcsos oldalammal együtt, de néhány Cavinton után újraírtam jó egy éve, hiteles forrásaimra támaszkodva. Akkor rosszul esett nagyon, hogy van valaki, ezzel szórakozik, és perverz örömét leli abban, hogy másnak ártson. Kár lett volna a receptért, mert finom étel, ami másokat is érdekelhet.  Ez a recept azt tükrözi, ahogyan én a legjobban szeretem, de családom összes tagja is így kedveli a zúzapaprikást. Felkérésre írtam a receptet akkor, és készítettem el az ételt, de nagyon szívesen tettem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése