2016. február 15., hétfő

2016.02.16. Karfiolleves, almával borított borda, rakott krumpli

Apró privát ünnepléssel kezdeném! Családi esemény, hogy ma nagyobbik fiam átlépte a krisztusi kort. Illetve át fogja lépni ma dél körül. Mily szerencse, hogy nem az ókori Spártában élünk, mert minden bizonnyal rövid életű lett volna a fiatalember. Akkor régen gondolkodás nélkül ledobták volna a Taigetoszról, hiszen 7 hónapra látta meg a nagyvilágot. Azóta ezerszer bebizonyította, hogy életrevaló, tehetséges gyerek. Boldog születésnapot Gergő!
Természetesen illő módon meg is lesz ünnepelve az esemény, majd a maga idejében. Össze lesz hangolva, mert rövid ideje külön háztartást vezet. Biztosan szülőanyja is készül valamilyen ehető meglepetéssel. Most viszont egyenlőre hétköznap van, nincs mit ünnepelni. Az ebéd mindezek ellenére nagyon finom. 



Egyedül talán a leves, ami még nem kedvemre való. Minden formájában imádom a karfiolt, de levesként nem nagyon. Biztosan beleégett agyamba az egykori menzai levesek feelingje, ami valljuk be őszintén, nem volt valami tökély. A karfiolt úgy szeretem, ha megőrzi a legcsodásabb tulajdonságát, magát a roppanósságát. Ezért én külön módon készítettem el saját levesemet, amit le is írtam akkor.  A mai leves más módon készült, de biztosan el fog fogyni. Az utóbbi időben valamiért, rákaptam nagyon a levesekre. A képen természetesen saját, átalakított levesem látható.


Finom, egészséges étel az almával borított borda is. A pikáns, nem szokványos ízek kedvelőinek ajánlom. A gyümölcs, és a hús találkozása általában jó házasságnak bizonyul. Nem csak sertésbordával készülhet, mert tökéletes erre a célra a csirkemell is. Mindkettőből különleges étel lesz a végeredmény. 


A rakott krumpli az a kaja, amit véleményem szerint, mindenki szeret kicsiny hazánkban, és a környékünkön. Kifejezetten téli étel volt régebben, hiszen a kolbász a fő alkotóeleme, ami ugye füstölt áru, és nyáron csak a leghidegebb kamrák rejtett zugában bírta ki addig, hogy finom rakott krumpli váljon belőle. Számtalan módon csinálják az ügyes háziasszonyok, de legjobban a klasszikus módon, nagy tepsiben, vagy sütőtálban készült ismert a köztudatban. Nem dicsekvésként, csak azért, hogy megmutassam: Lássátok, én ilyet is tudok, csupán az új ismeretek kedvéért megmutatom azt a "fine dinig" jellegű, a klasszikus rakott krumplira egyáltalán nem hajazó ételemet, amit magam készítettem a "Mesterszakács" egyik epizódja után. Minden megvan benne ami a hagyományos ismert ételben, mégis más. 
Jó étvágyat hozzájuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése