2016. február 11., csütörtök

2015.12.12. Nyírségi húsgombócleves, bolognai spagetti, mákos guba.

Ma is szép az idő, és minden nappal rövidebb az éjszaka, közeleg a tavasz végre. A húsvét is megállíthatatlanul el fog jönni hamarosan, és ideje a tavasszal megszokott tisztítókúrát is megejteni. Igen! Ez böjttel is jár, amit valaki betart szigorúan, van aki kevésbé. Ma nem ragaszkodtak konyhánkon kizárólag a böjti ételekhez, a mi legnagyobb szerencsénkre! A menü első két eleme biztosan nem kímélő, és diétás!




A húsgombóc levesek mindegyike nagyon finom, de a háziasszonyok többsége fél tőlük, mert nagyon macerásnak tartják őket. Kipróbáltam már többször is, nincs mitől tartaniuk! Semmilyen rizikó nem volt sem a húsgombócok formázása, sem pediglen a főzésük közben. Többször készítettem már különféle módon ilyen leveseket, sőt más húsgombócos ételeket is, de soha semmilyen gondom nem volt még eddig a főzésük során. Igaz, hogy talán nem csak a szerencsémnek köszönhetem ezt, hanem nikkelezett megérzőképességemnek is, ami miatt soha nem kell mérnem az időt, mégis tudom, mikor van kész az adott étel. Valószínű, a gyakorlat, meg az intuíció. A húsgombócok szerte a világban, sok helyen kedveltek. Leginkább a mediterrán ételekben kedvelem a gombóckákat, de a nyírségi jelzővel illetett gombócleves sem kutya. Rendkívül tartalmas, igazi finomság, akár önmagában is jól lehet lakni vele. Azzal most ne foglalkozunk, hogy kedden volt a farsang utolsó napja, így attól kezdve szigorúan böjti ételeket ehetnénk, de a hagyományokra egyre kevesebbet adunk. Nem azt a világot éljük ma már! 



Van más is a mai ételpalettán. A családunk egyik legkedveltebb étele a bolognai spagetti.  Ez sem kifejezetten böjti étel. Számtalanszor leírtam már, hogy ezt az ételt a véletlen szülte. Bolognában nem így készítik a ragut, csupán hasonló módon. A leglényegesebb különbség viszont magában a tésztában van. A spagetti, száraztészta, keveset kell vele tökölni. Igazából  a tészta Szicíliából, Palermo környékéről származik, ahová valószínűleg még a Mórok vitték el, majd terjedt el kicsit északabbra is, és az egyik legnépszerűbb száraztészta lett a taljánoknál. Durumlisztből készítik, de Bologna környékén  inkább a tojásos tésztákat, elsősorban a tagliatellét (metélt) részesítik előnyben, így a spaghetti a'la Bolognese nem tradicionális Olasz étel. Nem kívánok kiselőadást tartani ennek az ételnek bemutatásáról, helyette a valóban autentikus bolognai ragu receptjének leírását mutatom meg, hátha valakinek kedve támadna elkészíteni. Akár így is lehet.



A mai menü tehát internacionális. A nyírségi húsgombócleves minden bizonnyal magyar, a bolognai ragu olaszos, a mákos guba pedig erdélyi étel kutatásaim szerint. Ez utóbbi a mai menü egyetlen böjti étele. A fene a kényes ízlésemet, mert ebből ugyan nem szoktam rendelni, vagy csak igen ritkán. Ha a bolognai kerül színre, abból Áron fiam akár több adagot is simán be tud erőltetni egy ültő helyében. Maradjunk abban, hogy sokaknak más az ízlése, mint akár nekem is. Én a bolognait jobban szeretem, mások a mákos gubát kedvelik. Nem fogom most megkóstolni, de mivel erről is írtam már jóval korábban receptet, ezt is közkinccsé teszem. Ne legyen mostohagyerek ez a szegény guba!  

A pénteki menü része ma is, mint minden alkalommal, valamilyen gyümölcs. Jól jön a vitamin ebben a napszegény időjárásban, még akkor is, ha most éppen verőfényes, és gyönyörű az idő. Szépen indul a hétvége. Töltsétek hasznosan az időtöket!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése